Přišli jsme o dům, viděla jsem smrt, píše sedmiletá Syřanka z Aleppa

Jedna ze syrských rodin žijících v povstalecké části Aleppa se rozhodla informovat svět o hrůzách, které se ve městě dějí. Na Twitteru si získala desetitisíce příznivců hlavně sedmiletá Bana Alabedová, jejíž dům se během posledních tvrdých bojů změnil v sutiny. „Pod tvrdým bombardováním. Mezi životem a smrtí, prosím, modlete se za nás,“ napsala dívka v pondělí ráno.

Syrský režim v sobotu zahájil dlouho očekávaný pozemní útok na povstaleckou část Aleppa, přičemž se mu podařilo dobýt klíčové čtvrti a oddělit od sebe různé frakce rebelů. Pokud se Asadovým silám podaří kdysi největší syrské město dobýt, může to znamenat zlom v celé pětileté válce ve prospěch režimu.

Intenzivní boje přitom tvrdě dopadají na civilisty ve městě. Humanitární situace na místě je kritická.

Banina šestadvacetiletá matka Fatima se koncem září rozhodla založit dceři účet na Twitteru, aby mohla sdílet svůj každodenní život v Aleppu s celým světem. Zprávy z centra zkázy přitom sledovalo asi 140 tisíc uživatelů.

V noci z neděle na pondělí Fátima ovšem napsala: „Poslední vzkaz – čelíme tvrdému bombardování, každou chvíli můžeme být mrtví. Jestliže zemřeme, mluvte o těch 200 000 lidech, kteří jsou stále uvnitř. Na shledanou.“

Později žena sdělila CNN, že jejich dům na předměstí al-Šár dostal v neděli večer přímý zásah, takže museli vyběhnout na ulici a čekat, než ostřelování ustane. Její tři děti včetně Bany vyvázly bez zranění – všichni se nakonec prý schovali v jednom z domů poblíž, který ještě stál.

O několik hodin později se na Twitteru objevil snímek dívky špinavé od prachu s textem, že přišli o dům kvůli leteckým úderům.

„Viděla jsem smrt a téměř jsem zemřela,“ napsala Bana. V pondělí ráno pak napsala, že oblast je opět silně bombardována. Její matka následně oznámila, že rodina je na útěku. „Zemřelo mnoho lidí. Bojujeme o život, stále jsme s vámi,“ uvedla Fátima.

Události: Syrská armáda dobyla třetinu povstalecké části Aleppa (zdroj: ČT24)

Za posledních 48 hodin uprchlo před boji z Aleppa na deset tisíc civilistů, sdělila v pondělí exilová organizace SOHR. Z oblasti kontrolované povstalci lidé utíkají do míst ovládaných syrskými vládními silami nebo do čtvrti kontrolované Kurdy.