Asadova armáda dobyla stěžejní část Aleppa, z města prchají tisíce lidí

Události: Syrská armáda dobyla třetinu povstalecké části Aleppa (zdroj: ČT24)

Syrská armáda a její spojenci dobyli klíčovou čtvrť Sachúr a několik menších čtvrtí v povstalecké části Aleppa. Oznámila to exilová opoziční organizace SOHR, podle níž jde o největší ztrátu rebelů v Aleppu od roku 2012. Po těžkých bojích z míst uprchlo přes deset tisíc civilistů.

Organizace SOHR potvrdila dřívější zprávu armády věrné režimu prezidenta Bašára Asada o dobytí Sachúru na severovýchodě Aleppa, kterou odvysílala syrská televize. „V nadcházejících hodinách se zmocníme zbytku severního sektoru,“ řekl jeden z vládních bojovníků, kteří jsou podporováni tisícovkami šíitských bojovníků z Libanonu, Iráku a Íránu i příležitostnými nálety ruského letectva.

Vládním vojákům se tak podařilo rozdělit území rebelů na dvě části a zmocnit se většiny oblastí na severu někdejšího druhého nejvýznamnějšího města Sýrie.

Povstalci informaci o nejnovějším postupu vládních jednotek v Aleppu zatím oficiálně nekomentovali. Někteří nejmenovaní povstalečtí představitelé ji popírají, další tvrdí, že situace na bojišti je chaotická.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že oblasti obsazené syrskými vojáky zahrnují desítku čtvrtí s více než 3000 budovami. Více než 100 povstalců složilo zbraně a odešlo z východních předměstí Aleppa, dodalo ministerstvo v prohlášení.

Za poslední víkend, kdy ta vládní ofenziva nabrala největších obrátek, tak vládní vojska už dobyla asi třetinu této východní povstalecké části Aleppa. Pokud bude vládní armáda takto postupovat rychle dál, tak je možné, že během příštích týdnů skutečně získá režim Bašára Asada celé Aleppo po dlouhých pěti letech pod svou kontrolu.
Štěpán Macháček
blízkovýchodní zpravodaj ČRo

Dříve téměř dvoumilionové Aleppo bylo rozděleno v roce 2012, od kdy jeho východní část ovládali povstalci a západní část armáda. V polovině listopadu vládní jednotky zahájily mohutnou ofenzivu a postupují stále hlouběji do povstaleckého území.

„Rebelové ztratili kontrolu nad všemi čtvrtěmi na severovýchodě Aleppa. Jedná se o největší porážku pro opozici v Aleppu od roku 2012,“ uvedl představitel SOHR Rámí Abdul Rahmán. „Opozice během mohutného postupu vládních jednotek ztratila více než třetinu oblastí, které v Aleppu ovládala,“ dodal.

Podle SOHR syrští povstalci přišli za posledních několik dní na severovýchodě Aleppa o deset čtvrtí. Kromě Sachúru ztratili nově i čtvrti Hajdaríja a Šajch Chudr. Již v sobotu vládní oddíly oznámily, že ovládly čtvrť Masakin Hananu, a v neděli armáda informovala, že její jednotky postoupily do sousední lokality Džabal Badrú. 

Dobytí Aleppa Asadovými jednotkami by znamenalo zvrat v pětileté občanské válce v Sýrii. V případě, že vládní oddíly dobudou celé východní Aleppo, bude Asad kontrolovat čtyři největší města země i její pobřežní oblasti.

SOHR: Za dva dny uteklo z východního Aleppa 10 tisíc lidí

Za posledních 48 hodin podle SOHR uteklo před boji z východní části Aleppa na deset tisíc civilistů. Z oblasti ovládané syrskými povstalci lidé prchají do míst ovládaných syrskými vládními silami nebo do čtvrti kontrolované Kurdy.

Žili jsme hrozně, byli jsme poníženi. Viděli jsme mnoho mrtvých.
Obyvatelka Aleppa

Jde o první hromadný útěk z východního Aleppa po více než čtyřech letech, uvedl ředitel organizace Rámí Abdul Rahmán. „Rychlý postup armády je výsledkem její strategie útočit na východní Aleppo na několika frontách současně,“ domnívá se.

„Letectvo vše systematicky ničí, zónu po zóně. Pokud se mu nezakáže bombardovat, zničí zbytek Aleppa, čtvrť po čtvrti,“ uvedl představitel vzbouřenců ve městě. Obvinil režim a jeho spojence - Rusko a Írán - z úmyslného vyhladovění lidí ve městě a dalších praktik v rozporu s mezinárodním právem.

Syrská vláda ale tvrdí, že civilisty evakuuje autobusy. „Mají k dispozici lékařskou pomoc a taky dostanou potraviny na několik dní. Do potravinových balíčků dáváme hovězí a rybí konzervy, cukr a další základní potřeby,“ podotkl zástupce ředitele ruského centra pro usmíření Alexandr Devjatkin.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Aleppu bojuje hned několik povstaleckých skupin

S kým vládní síly v Aleppu bojují, není zcela jasné. Podle dřívějších informací je jednou ze skupin koalice říkající si Dobytí Aleppa (Fatah Halab), kterou tvoří desítky povstaleckých skupin, jak umírněných a napojených na Svobodnou syrskou armádu (FSA), tak i radikálnějších.

V oblasti se ale vyskytují i bojovníci islamistické aliance Armáda dobytí (Džajš al-Fatah), která sdružuje skupiny bojující na západě a severu Sýrie. Nejznámějším členem této koalice je Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra). Obě dvě skupiny obvykle nebojují bok po boku, nicméně komunikují spolu a mají společného nepřítele, kterým je syrský režim.

Damašek označuje vzbouřence za teroristy a odmítá veškerou zahraniční kritiku, že bojem proti ozbrojené opozici se dopouští válečných zločinů. Od začátku ofenzivy vládních sil před 13 dny podle exilové opozice zahynulo nejméně 225 civilistů, z toho 27 dětí. 

Na Aleppo těžce dopadá humanitární krize způsobená vleklou válkou. Podle odhadů je ve východní části Aleppa více než 250 tisíc lidí, kteří nemají přístup ke zdroji potravin ani lékům. Poslední zásoby jídla OSN v oblasti rozdělila 13. listopadu. Situaci komplikuje i blížící se zima a klesající teploty.