Libanonský soud osvobodil Fajáda. Důkazy o jeho napojení na teroristy nebyly přesvědčivé

Události: Libanonský soud osvobodil Alího Fajáda (zdroj: ČT24)

Libanonský soud osvobodil Alího Fajáda, kterého USA podezřívaly z napojení na teroristickou organizaci. Spojené státy podle soudu nepředložily přesvědčivé důkazy. Serveru Aktuálně.cz to řekl Fajádův český advokát Vladimír Řičica. Fajád byl loni propuštěn z české vazby ve stejný den, kdy se do Česka vrátila pětice Čechů unesených v Libanonu.

„Libanonský soud z důvodu nepřesvědčivých důkazů z americké strany, která žádala jeho vydání, dospěl k závěru, že nebude pan Fajád dále souzen,“ řekl serveru Řičica. Kauze se ale už nevěnuje. Nemá proto ani text soudního rozhodnutí, na které upozornil libanonský list Daily Star.

Fajáda s Chálidem Marabím a Faouzim Jaberem zadrželi v dubnu 2014 čeští policisté. Spojené státy tvrdily, že muži chtěli prodat kokain a zbraně agentům amerického Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC.

V případě Fajáda a Marabího ale ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO na začátku loňského února vydání do USA zamítl. Podle všeho to souviselo s propuštěním pěti unesených Čechů z Libanonu. Ministrův krok ostře kritizovalo americké velvyslanectví v Praze.

Pelikán sice nepotvrdil, že Fajádovo propuštění souviselo s návratem pěti unesených Čechů do vlasti, spojitost případů ale připustil ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Pět Čechů, mezi nimiž byl Fajádův advokát či příslušník české vojenské tajné služby, zmizelo v Libanonu v červenci 2015. Když se vraceli vládním speciálem zpět do Česka, byli Fajád s Marabím propuštěni z vazební věznice. V případě Jabera, který je z Pobřeží slonoviny, rozhodl Pelikán o vydání do USA.