Stropnický moc mluvil, měl by zvážit konec, míní Bělobrádek

Zvážení, zda setrvat v křesle ministra obrany, už doporučil Martinovi Stropnickému (ANO) i předseda koaličních lidovců Pavel Bělobrádek. Důvodem jsou Stropnického komentáře k návratu unesených Čechů z Libanonu spolu s vydáním Alího Fajáda. Podle Bělobrádka se věc týká i předsedy ANO Andreje Babiše. Ten neví, že by Stropnický něco způsobil. Bělobrádkovi vzkázal, aby si odpustil nemístné výzvy a věnoval se vědě. Stropnický odmítl na výzvu reagovat. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli sporu svolal na pátek schůzku předsedů koaličních stran.

Pokud je Bezpečnostní rada státu a řeší věci, které se týkají bezpečnosti našich občanů, a může to ohrožovat jejich život, tak určitě není dobré, aby tyto věci byly veřejné. Ty informace, které se vyskytly, já se k tomu nechci vyjadřovat, ani to nechci vůbec komentovat. Vrhá to špatné světlo na naši zemi, je to nešťastné. Nechápu, proč to politici komentují, a myslím si, že skutečně, co se týká našich rozvědek, tak je tam problém asi jednotného řízení nebo koordinace.
Andrej Babiš
premiér

„Chci jasně vyjádřit, že věci tohoto charakteru se nikdy nekomentují, ani nepotvrzují, ani nevyvracejí,“ řekl Bělobrádek České televizi. Reagoval tím na výrok Stropnického z minulého týdne, kdy ministr obrany potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo, aby Česká republika nevydala Libanonce Alího Fajáda do Spojených států. I když se spekulace, že se skutečně jedná o výměnu, již v médiích objevovaly, žádný z politiků je nepotvrdil.

Podobné jednání vidí Bělobrádek za hranou, jeho vládní kolega by prý měl zvážit setrvání ve funkci. „Je to zcela evidentně zodpovědnost ministra Stropnického a vicepremiéra Babiše. V další rovině pak i premiéra Sobotky,“ prohlásil Bělobrádek.

Sobotka na pátek svolal schůzku předsedů všech tří koaličních stran. „Dávám dlouhodobě přednost tomu, abychom si v koalici všechny důležité nebo sporné věci vyříkali z očí do očí. Na zítra (pátek) jsem proto svolal schůzku předsedů koaličních stran. Probereme vše, co je aktuální a potřebné,“ uvedl v tiskové zprávě.

Babiš neví, že by Stropnický něco způsobil

Podle předsedy ANO by měl vládu opustit každý ministr, který vynesl tajné informace. Úniky tajných informací jsou podle vicepremiéra nešťastné a vrhají na Česko špatné světlo. Neví ale o tom, že by ministr obrany zveřejněním podrobností o propuštění pětice Čechů zajatých v Libanonu něco způsobil.

„Já nevidím důvod, proč by neměl zůstat, nemám informace, že by něco způsobil,“ uvedl k jeho setrvání ve funkci. Stropnický podle něj nevyzradil žádné státní tajemství a nedopustil se žádného přečinu. „Okomentoval jen to, co před ním někdo jiný z Bezpečnostní rady státu vypustil do médií,“ prohlásil předseda ANO. Pavlu Bělobrádkovi vzkázal, že „by si měl propříště odpustit své nemístné výzvy k rezignaci. Měl by se spíše věnovat podpoře vědy a výzkumu, protože to by naší zemi prospělo víc než nesmyslné útoky na koaličního partnera“. 

Podobně to vidí i sám Stropnický - podle svých slov jen „v obryse, náznaku“ pojmenoval něco, čeho byly dva dny plné noviny. „Všechny noviny, všechny servery o tom psaly. Já jsem dostal otázku, a teď jsem byl během tří sekund postaven do situace, jestli mám flagrantně lhát a jestli mám připustit, že na tom něco je. Já jsem to rozhodně nevyzradil,“ řekl.

Ministra obrany se zastal také prezident Miloš Zeman: „Jestliže bylo uvolněno pět Čechů z Libanonu a vzápětí byl uvolněn Al Fajád, tak si každý duševně normální člověk mohl dovodit tuto spojitost,“ citoval prezidenta jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Bělobrádek dal za pravdu opozici

Když dovolíte, nebudu se teď zabývat kolegou Bělobrádkem a jeho potřebou se ke všemu vyjadřovat. Jsem v Bruselu, kde mám důležitou práci.
Martin Stropnický
ministr obrany

Po Stropnického demisi volali v Poslanecké sněmovně už občanští demokraté. Důvodem bylo jeho vyjádření pro Hospodářské noviny, ve kterém minulý týden potvrdil výměnný obchod pěti Čechů za dva Libanonce, o které usilovaly Spojené státy. „Jestli lidé, kteří rozhodují o bezpečnosti naší země, neumí držet jazyk za zuby, tak tam nemají co dělat,“ prohlásil předseda ODS Petr Fiala.

S Bělobrádkem souhlasí i místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové). „Pan ministr by měl zvážit rezignaci. Všichni teroristé teď vědí, že když si uloví svého Čecha, dostanou zhruba tři miliony dolarů. Pokud tuto zprávu vydávají ústavní činitelé, je to přímo tragédie.“

Ostrá slova směrem ke Stropnickému míří také od komunistů, kteří mluví o ministrově faux pas a jeho výroky označili za skandální. „To se nedá omluvit, to je v jeho případě naprosto skandální záležitost a je na místě, aby z toho vyvodil osobní odpovědnost,“ domnívá se místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Alexander Černý (KSČM).

Ministr obrany Stropnický nedávno potvrdil, že podmínkou propuštění pěti Čechů bylo, aby Česká republika nevydala v Praze zadržovaného Libanonce Alího Fajáda do Spojených států. Fajád, kterého USA podezřívají z napojení na teroristickou organizaci, byl nakonec z vězení propuštěn ve stejný den, kdy se pětice Čechů vrátila do vlasti. Tento krok tvrdě kritizovaly Spojené státy.

Komentátor Honzejk: Tato kauza na odstoupení není

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk se domnívá, že tato kauza na odstoupení ministra není: „Martin Stropnický má pravdu v tom, že není ten člověk, který by vynášel tajné informace z bezpečnostní rady státu nebo z tajných služeb. On skutečně pouze potvrdil to, co už se několik dní objevovalo ve sdělovacích prostředcích. Na druhou stranu to ovšem neznamená, že se Stropnický zachoval správně. Myslím si, že chyboval a že měl zachovat zdrženlivost.“

Bělobrádek však ministra obrany nevyzval přímo k rezignaci, ale uvedl, že by měl Stropnický zvážit rezignaci: „Pavel Bělobrádek jako předseda koaliční strany nemá moc co vyzývat nominanty jiné koaliční strany k rezignaci. Nicméně za vládu jako předseda koaliční strany nese spoluzodpovědnost, tím pádem musel volit tuto obezličku,“ uvedl politolog Stanislav Balík. 

Podle něj jde o poměrně závažný koaliční spor, který eskaloval svým prohlášením Andrej Babiš: „Z mého pohledu zcela skandálním vyjádřením – protože jako předseda koaliční strany nemůže hodnotit práci svého kolegy,“ dodal Balík v narážce na Babišovu kritiku Bělobrádka coby vicepremiéra.