Pětice Čechů je zpátky z Libanonu, Praha na revanš propustila Fajáda

Do Česka se vrátila pětice Čechů, kteří v Libanonu zmizeli před půl rokem, pražský městský soud současně s tím propustil z vazby údajného pracovníka libanonských tajných služeb Alího Fajáda, o jehož vydání usilovaly Spojené státy. Ministr obrany Martin Stropnický pro iHNED.cz fakticky potvrdil výměnný obchod mezi Prahou a Bejrútem, americká ambasáda se proti českému kroku ohradila.

Jsem rád, že se podařilo zachránit životy lidí, kteří před několika měsíci zmizeli v Libanonu. Vyšetřování musí být důsledné a nezávislé. Je velmi důležité zjistit, proč do Libanonu jeli a zrovna ve složení, ve kterém tam jeli. A to nemůže udělat nikdo jiný než specializovaný útvar policie, který celou situaci řeší.
Bohuslav Sobotka

Vracející se pětice Čechů na našem území přistála na letišti v Kbelích krátce před půl pátou večer, po přistání zamířili propuštění na zdravotní prohlídku. Z letiště je policisté vyvezli postranním vchodem, pravděpodobně do Ústřední vojenské nemocnice.

Muži zmizeli v Libanonu loni v červenci, na svobodě jsou od pondělka. Vládní airbus pro ně odletěl ve středu. Okolnosti jejich loňského zmizení ale zůstávají nejasné a nejvyšší místa mlčí i po návratu Čechů do vlasti. „Tímto pro nás tento případ jako pro ministerstvo zahraničních věcí končí. Dále se jím bude zabývat česká policie,“ oznámil po přistání šéf tuzemské diplomacie Lubomír Zaorálek. 

Premiér Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že jeho vláda není vydíratelná. V případě návratu Čechů prý postupuje tak, jak by správná vláda postupovat měla. Podle Sobotky je nicméně potřeba únos důkladně prověřit a zjistit, proč pětice do oblasti vůbec jela a proč právě ve složení osahujícím kromě dvou novinářů i vojáka a Fajádova advokáta.

Jako klíčové se jeví, že mezi pěticí je i příslušník Vojenského zpravodajství Martin Psík a právě jeho roli by měla prověřit policie i tajné služby. „Hlásíme se k panu Psíkovi, další informace nebudu poskytovat,“ uvedl po jednání příslušného sněmovního výboru ředitel vojenské tajné služby Jan Beroun s tím, že šlo o plnění úkolu zpravodajské služby v zájmu českého státu.

Spekuluje se, že selhala spolupráce mezi civilní rozvědkou a vojenskou tajnou službou; podle některých medií nepředala civilní rozvědka armádním agentům informace o tom, že v Libanonu hrozí nebezpečí únosu. Vyšetřování únosu za českou stranu oficiálně vede Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty, který se zúčastnil i převzetí Čechů v Libanonu.

Fajád propuštěn z vazby

Nedlouho poté, co ve čtvrtek po poledni letoun s Čechy odstartoval z Bejrútu, byl propuštěn z vazby Libanonec Alí Fajád. Ten je v Česku od dubna 2014 a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. Zájem o něj mají Američané, podle nichž připravoval spolu se dvěma libanonskými společníky výměnu ukrajinských zbraní za kokain od kolumbijských radikálů FARC (ve skutečnosti amerických agentů).

V polovině loňského prosince pražský vrchní soud potvrdil, že Fajád může být vydán do USA, stejně jako další dva spoluobvinění - Faouzi Jaber a Chálid Marabí. Trojice svou vinu i vydání odmítala. Mužům V USA hrozí až doživotí.

Libanonská média o Fajádovi hovoří jako o agentovi vlastní rozvědky, který měl na tento obchod pouze dohlížet, ale nakonec uvízl v pasti rovněž.

Česká oficiální místa režim výměnného obchodu dlouho odmítala. Zaorálek uváděl, že Česko s teroristy neobchoduje. Libanonský list L'Orient-Le Jour s odvoláním na místní nejmenované bezpečnostní zdroje ovšem už před několika dny napsal, že „osvobození pěti Čechů, mezi nimiž je jeden důstojník, je výsledkem dohody o výměně, která předpokládá osvobození Libanonce Alího Taana Fajáda, zadržovaného v Praze“.

O Fajádově okamžitém propuštění z vazby nakonec odpoledne rozhodl  pražský městský soud. „Městský soud v Praze i Vrchní soud v Praze se shodly na tom, že má být vydán k trestnímu stíhání do USA, ovšem poslední slovo v takové záležitosti má vždy ministr spravedlnosti,“ uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. „V tomto případě rozhodl tak, že se vydání nepovoluje.“

Zákon očekává, že mé rozhodnutí v takovéto věci je rozhodnutím mezinárodněpolitickým a já jsem rozhodoval od zvážení povahy skutků, důkazů až po informace zpravodajského rázu. Rozhodl jsem, že nevyhovíme žádosti Spojených států o vydání pana Fajáda a pana Merebiho do Spojených států.
Robert Pelikán

Počínaje odletem českého letadla z Libanonu se také začínají měnit hlasy tuzemského kabinetu. Ministr obrany Martin Stropnický pro iHNED.cz připustil, že Praha ve snaze získat české občany na výměnnou podmínku přistoupila: „Pět lidí se sem vrátí v pořádku, pokud Fajád nebude vydán do Spojených států. Je to svázané.“ 

Policista u pankrácké věznice před odjezdem Alího Fajáda
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Americká ambasáda: Pro český krok neexistuje ospravedlnění

Pan Fajád není pro Spojené státy kruciální. Dobře chápou, že bezpečnost a zdraví pěti českých občanů je pro český stát důležitější než pan Fajád. Jeho odcestování do Libanonu považuji téměř za jisté.
Karel Randák
bývalý ředitel civilní rozvědky

Americká ambasáda se proti kroku ministerstva spravedlnosti ohradila: „Jsme šokovaní rozhodnutím propustit Alího Fajáda a Chalída el Marábího. Jsou to nebezpečné osoby, neexistuje žádné ospravedlnění.“ Ve Spojených státech podle velvyslanectví čelí obžalobě z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády či z pokusu získat a použít protiletadlovou střelu. „Vážně tím utrpí spolupráce orgánů činných v trestním řízení našich dvou zemí.“ 

Je to další rána do důvěryhodnosti českých zpravodajských služeb a českého bezpečnostního systému jako takového.
Karel Randák
bývalý ředitel civilní rozvědky

Premiér reagoval slovy, že Pelikán postupoval v souladu s českými zákony, což by měli američtí partneři respektovat. Podle serveru Neovlivní.cz navíc Česko svůj výměnný záměr s Američany konzultovalo. Skutečným důvodem tlaku na vydání Fajáda totiž možná nebyly údajné trestné činy, ale detailní informace o obchodu se zbraněmi ve vztahu k Ukrajině, kterými Libanonec disponuje, uvádí internetový deník.

Před čtvrtou hodinou odpoledne z pankrácké věznice odvezla Fajáda a Marabího přísně střežená eskorta, o odjezdu svého klienta se nedozvěděl ani advokát Vladimír Řičica. V utajení se odehrál i přílet speciálu, který pro oba muže přiletěl na třetí terminál Letiště Václava Havla; krátce před půl pátou letoun dotankoval palivo.

Nemohu v tuto chvíli ani potvrdit, že pan Fajád odletěl. Protože žádnou oficiální informaci nemám. Ani neoficiální.
Vladimír Řičica
advokát Alího Fajáda

Celou akci provázela mimořádná bezpečnostní opatření. V podvečerních hodinách oba Libanonci odletěli. V pankrácké vazbě tak zůstává jen třetí spoluvězeň - Favouzi Jaber. O jeho osudu bude ještě ministr spravedlnosti rozhodovat.

Podle investigativního novináře magazínu Reportér Jaroslava Kmenty se ale nedá očekávat, že dneškem Fajádův příběh končí, protože Spojené státy sledují jeho podezřelé obchody se zbraněmi už čtyři roky a česká epizoda jim jen zhatila šanci na to se muži přiblížit. „Jestliže Spojené státy vynaložily na vyšetřování a dopadení Fajáda stovky miliard korun, bude to pokračovat. Udělají cokoliv, aby takové lidi zlikvidovali nebo dostali do vězení,“ řekl Kmenta.