Jeden z pětice Čechů promluvil o únosu. Do Libanonu jel pro důkazy ve prospěch Fajáda

Pět Čechů unesených v Libanonu opustilo Ústřední vojenskou nemocnici a vrací se ke svým rodinám. Předtím je ještě vyslechli detektivové. Ti o podrobnostech mluvit nechtějí. České televizi je ovšem popsal přímo jeden z unesených. O sedmi měsících v zajetí i okolnostech únosu poprvé promluvil Jan Švarc, advokát Alího Fajáda. Do Libanonu jel prý získat důkazy pro Fajádovu obhajobu.

Jan Švarc je jednou z ústředních postav spletitého příběhu. Před českými soudy nejdřív zastupoval Alího Fajáda, o jehož vydání měly zájem Spojené státy. Sám Švarc byl v Libanonu už několikrát. Poslední cestu naplánoval se dvěma novináři a agentem vojenské tajné služby. Chtěl prý získat další důkazy pro Fajádovu obhajobu a v Bejrútu udělat tiskovou konferenci i pro americké novináře. Český voják Martin Psík měl naplánované schůzky s libanonskou tajnou službou.

„Oslovil jsem přes své známé vojenské zpravodajství a požádal je o pomoc. Potom jsem byl v kontaktu jen s vojenským zpravodajstvím, nikdy s nikým jiným,“ uvedl Švarc. Vojenské zpravodajství se snažil přesvědčit, že Alí Fajád by mohl být České republice zpravodajsky užitečný, pokud mu pomohou.

Konkrétní schůzky v Libanonu prý potom domlouvala přímo rodina Alího Fajáda podle Fajádových pokynů. Zda rodina měla kontakty na libanonskou tajnou službu, nechtěl Švarc komentovat. Potvrdil však, že sám Fajád byl agentem tajné služby. Že by za samotným únosem stála jeho rodina, Švarc vyloučil, protože ji prý zná. Zapojený do akce podle něj nebyl ani Libanon. „Po propuštění se k nám Libanonský stát choval velmi korektně,“ podotkl. A jak vlastně k únosu došlo?

Události k případu unesených Čechů: Za únosem není nikdo kolem Fajáda, tvrdí Švarc (zdroj: ČT24)

Auto se skupinou Čechů obklíčili zakuklení ozbrojenci

Všechno podle Švarce začalo 18. července, kdy pětice Čechů jela na schůzku s představitelem syrské opozice. Tam už ale nedorazili. „Byla už tma, nám se to přestávalo líbit, protože jezdil sem a tam a nemohl to najít a už jsme uvažovali o tom, že zavelíme, že pojedeme zpátky na hotel do Bejrútu,“ popisuje unesený Čech Jan Švarc.

Než to stačili udělat, přepadli je. „Najednou se objevilo osm deset zakuklených ozbrojenců s kalašnikovy, namířili na nás, sebrali nám telefony, naházeli nás do dodávky a odvezli pryč,“ pokračuje Švarc. Říká, že sedm měsíců neviděli denní světlo.

  • Mezi unesenými Čechy byli vedle advokáta Jana Švarce také dva novináři jindřichohradecké televize Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň, tlumočník Adam Homsi a Martin Psík, který má zkušenosti jako armádní zpravodajec.
obrázek
Zdroj: ČT24

Švarc: Po třech měsících nám řekli, že jim jde o vydání třech Libanonců

„Dali nám kukly na hlavu a odvedli nás do místnosti, která byla přepažená mříží. Vůbec netušíme, co to bylo za místo. Měli jsme kukly na hlavách, takže vůbec nevíme, co bylo venku,“ uvedl Švarc.

„Byli jsme tam první měsíc a pak nás převáželi obdobným způsobem. Celkově jsme byli na pěti nebo šesti místech. Asi po třech měsících nám řekli, že jim jde o vydání třech Libanonců, kteří jsou neoprávněně ve vazbě v Čechách a o výměnu za ně,“ uvádí Švarc. Tvrdí, že tou dobou s únosci začala jednat česká strana.

Kompletní rozhovor s jedním z unesených Janem Švarcem (zdroj: ČT24)

Propustili je v horách, pomohli jim prý syrští řidiči

Únosci podle Švarce neustále říkali, že je po jednom začnou vydávat Islámskému státu, aby vytvořili větší tlak na Českou republiku. Prý byli profesionálové. Do tváře jim ale pohlédli až ve chvíli, kdy je pustili na svobodu.

„Že nás propouštějí, nám oznámil šéf únosců. Cirka dvě hodiny jsme jeli, měli jsme kukly na hlavách, přestože dodávka byla uzavřená. Byli jsme spoutaní, dojeli jsme někam do hor, kde nás vyhodili ven. Rozštípli nám štípačkami pouta, sundali kukly a řekli nám, támhle v dálce jsou domy, běžte si zavolat policii,“ popisuje cestu na svobodu Švarc.

Potom už jim pomohli syrští řidiči nákladních automobilů. „Došli jsme do domečku, kde přespávali řidiči nákladních aut. Byli to Syřani, velmi ochotní. Byli jsme totálně zmrzlí, bylo pod nulou, dali nám čaj a telefon, abychom si zavolali,“ pokračuje Švarc.

Pětice Čechů je zpět v Praze
Zdroj: ČT24

Detektivové už pětici Čechů vyslechli

Do Česka přiletěli přesně před dvěma dny, ve čtyři hodiny odpoledne. Než se vrátili ke svým rodinám, všechny vyslechli detektivové. Ti nikoho z nich nepodezírají, že by únos připravoval. „Všech pět osob bylo vyslechnuto na podání vysvětlení. Pokračujeme v prověřování celé záležitosti,“ uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Bližší informace zatím policie nechce uvádět, protože je trestní řízení ve stadiu prověřování. Zatím tak nebyl nikdo obviněn.

Český rozhlas uvedl, že někteří z Čechů mohou být podezřelí z toho, že si do Libanonu jeli pro peníze. Kriminalisté by proto mohli zjišťovat, jestli nešlo o korupci nebo jiný trestný čin. Pro unesené muže do Libanonu letěl s policisty a zdravotníky také šéf ÚOOZ Robert Šlachta. V Libanonu byl s delegací ministerstva zahraničí i loni v srpnu, kdy se setkal s vyšetřovatelským týmem tamní policie. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Už od úplného začátku, kdy ani veřejnost neznala identitu zmizelých Čechů, se objevila spojitost se zadržovaným Libanoncem v Česku Alím Fajádem. O jeho vydání žádaly Spojené státy. Spojení obou případů se pak potvrdilo ve chvíli, kdy ministr spravedlnosti odmítl vydat Fajáda do USA a soud pustil Libanonce z vazby. To vše se odehrálo, až když seděla pětice Čechů v letadle domů.

Ministr obrany Martin Stropnický v rozhovoru s Hospodářskými novinami uvedl, že podmínkou propuštění Čechů v Libanonu bylo to, aby se Fajád nedostal do rukou vyšetřovatelů z USA.