Voják u Louvru postřelil muže s mačetou, který vykřikoval „Allahu Akbar“

Pokus o teroristický útok v Louvru (zdroj: ČT24)

Voják hlídající před vchodem do pařížské galerie Louvre byl společně se svým kolegou napaden mačetou neznámým útočníkem. Zahájili na něj následně střelbu. Pachatel se údajně snažil dostat do muzea, s sebou měl dvě zavazadla. Policie je přesvědčená, že muž chystal teroristický čin. Při útoku vykřikoval „Allahu Akbar“. Turisté byli evakuováni, navečer už ale bylo okolí muzea zpřístupněno.

Francouzský ministr vnitra na sociální síti Twitter napsal, že incident byl vážný. Motiv útoku je zatím neznámý. Podle předběžného vyšetřování je útočníkem 29letý Egypťan s trvalým pobytem v Spojených arabských emirátech, který loni v říjnu požádal o měsíční turistické vízum ve Francii. Nakonec ho obdržel pro období od 20. ledna do 20. února. Do Paříže přiletěl z Dubaje 26. ledna.  

Podle pařížského generálního prokurátora Francoise Molinse se útočník u kontrolního stanoviště u muzea objevil v černém tričku s potiskem znázorňujícím lebku a dvěma mačetami dlouhými čtyřicet centimetrů. Policejní mluvčí uvedl, že pachatel při útoku vykřikoval „Allahu Akbar“, což arabsky znamená Bůh je veliký.

Francouzský prezident Francois Hollande později zdůraznil, že situace je „absolutně pod kontrolou“. Celé muzeum se patrně otevře už v sobotu.

„Útok proběhl tak, že muž zaútočil na vojenské hlídky. Víme, že jeden z vojáků se ho pokusil zneškodnit pomocí bojového umění, ale to se mu nepodařilo,“ popsal incident zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd.

Na útočníka proto vojáci několikrát vystřelili, jeho zranění jsou podle agentury AFP vážná. Byl převezen do nemocnice a operován. „Zatím vyšetřovatelé nemohli útočníka vyslechnout,“ doplnil Šmíd. Útočník je na jednotce intenzivní péče a jeho stav je podle posledních informací kritický. Jeden z napadených vojáků utrpěl lehké zranění hlavy.

Ráda bych vzdala hold výborné reakci a efektivnosti policejních a armádních složek, které byly schopné neutralizovat útočníka předtím, než vůbec vnikl do muzea. Myslím také na vojáka, který byl zraněn, a chci mu vyjádřit solidaritu a podporu všech Pařížanů.
Anne Hidalgová
starostka Paříže

V Louvru bylo 250 návštěvníků

Podle policie se muž, který byl postřelen, snažil vstoupit do podzemního obchodu v muzeu se dvěma příručními zavazadly. Pyrotechnici jejich obsah prozkoumali, nenašli žádné výbušniny.

Podle pařížského generálního prokurátora Francoise Molinse nebyly přímo u něho nalezeny ani žádné doklady, jen mobilní telefon. Ten dovedl vyšetřovatele k zjištění, že si pronajal byt v pařížském osmém obvodu nedaleko třídy Champs-Elysées, kde byl nalezen jeho pas.

Policie uzavřela celé nádvoří slavného muzea, jež patří k hlavním turistickým cílům francouzské metropole. Více než 250 lidí, kteří byli během incidentu uvnitř budovy, bylo uzavřeno v zabezpečených místnostech a po bezpečnostních kontrolách evakuováno.

„Slyšeli jsme výstřely. Měl jsem takový strach, až se mi třásly nohy. Viděl jsem lidi, jak strachy padají na zem,“ řekl jeden ze svědků Samba Fofana.

  • Turisté v uzavřených prostorách muzea Louvre.

„Mluvil jsem s několika turisty, kteří byli evakuováni. Nemůžu říci, že byli úplně v šoku, ale byli trochu otřeseni, protože najednou z ničeho nic je policisté vyhnali z muzea a přinutili je, aby opustili areál. Potom návštěvníky rozdělili do menších skupinek a postupně je dostávali mimo,“ popsal situaci na místě Šmíd.

Muž chtěl provést teroristický čin

Napadení vojenské hlídky nese jasné známky teroristického útoku, prohlásil francouzský premiér Bernard Cazeneuve. „Řešíme útok jedince, který byl jednoznačně agresivní a představoval přímé ohrožení. Z jeho vyjádření jsme dospěli k názoru, že chtěl provést teroristický čin,“ citovala agentura Reuters Michela Cadota, jenž velí pařížské policii.

„Byl tam ještě jeden člověk, který se choval podezřele. Byl také zadržen, nicméně nyní se nezdá, že by mezi ním a útočníkem bylo spojení,“ doplnil Cadot. Vyšetřování případu převzala protiteroristická jednotka. Ve Francii stále platí výjimečný stav vyhlášený po krvavých atentátech, při nichž v listopadu 2015 v Paříži teroristé zabili 130 lidí.

Co se týče informací, které jdou ven, je policie v tuto chvíli velice opatrná. Nechce sdělovat žádné podrobnosti.
Jan Šmíd
zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii