Jak probíhal inaugurační den nového amerického prezidenta

Slavnostní tečka za jednou z nejpozoruhodnějších cest do čela USA. Úspěšný podnikatel a někdejší hvězda reality show Donald Trump se oficiálně ujal úřadu. Končí tak volební příběh, který v Americe mnozí označili za nejvyhrocenější v novodobé historii. Prezidentské inauguraci se celý den v pravidelných vstupech věnovala i ČT24.

On-line přenos

Inaugurace Donalda Trumpa

  • 23:42

    Vážení čtenáři, naše on-line reportáž z inaugurace nového amerického prezidenta končí. Děkujeme za pozornost.

  • 23:36

    Po skončení přehlídky čeká Donalda Trumpa poslední oficiální akce inauguračního dne - účast na třech plesech a první prezidentský tanec s manželkou Melanií.

  • 23:25

    Donald Trump dorazil na tribunu, ze které si prohlédne jednotky účastnící se inaugurační přehlídky.

Co bylo vrcholem dne?

V pravé poledne místního času (v 18 hodin našeho) zopakoval Trump z úst předsedy Nejvyššího soudu USA tradiční inaugurační přísahu „Slavnostně přísahám (nebo slibuji), že budu čestně vykonávat funkci prezidenta Spojených států a podle svých sil budu zachovávat, střežit a bránit Ústavu Spojených států“.

Přísahal přitom na dvě bible – na jednu z nich už přikládali ruce jeho předchůdci Abraham Lincoln a Barack Obama, druhou mu věnovala matka. Následně přišla na řadu nejočekávanější slova dne: prezidentský projev. 

Prezident se poté po Pensylvánské třídě vydal od Kongresu do Bílého domu, odkud sledoval slavnostní průvod se zhruba 8000 účastníky. 

Jak probíhaly přísahy?

Vlastní ceremonii ohlásil senátor Roy Blunt, který vyzval dav ke klidu. Následovaly projevy a modlitby spolu s vystoupením sboru Státní univerzity v Missouri. Nejprve složil slib viceprezident Mike Pence, a to do rukou soudce nejvyššího soudu Clarence Thomase. Text viceprezidentské přísahy je obsahově velmi podobný prezidentské, ale o něco delší.

V době mezi oběma přísahami vystoupil mormonský chrámový sbor. Po složení prezidentského slibu přednesl Trump svůj inaugurační projev – následovaly další krátké projevy a dobrozdání zakončené státní hymnou.

Kdo se zúčastnil inaugurace?

Kromě Trumpovy rodiny i nejbližších Baracka Obamy účast přislíbili také bývalé hlavy státu. Jako první tak učinil Jimmy Carter, dorazil také zatím poslední republikán v Bílém domě George Bush mladší s manželkou nebo jeho někdejší viceprezident Dick Cheney.

Do Kapitolu dopoledne přijel i Bill Clinton, stejně jako jeho manželka, exministryně zahraničí a někdejší Trumpova volební soupeřka Hillary Clintonová. Naopak George Bush starší prostřednictvím svého mluvčího ohlásil, že kvůli zdravotnímu stavu bude chybět.

Inaugurace Donalda Trumpa
Zdroj: Reuters/Carlos Barria

Jaký je další Trumpův program během dne?

Trump už se ráno zúčastnil bohoslužby v kostele svatého Jana, poté se svou ženou dorazil na čaj s odcházejícím prezidentským párem, čeká ho také slavnostní oběd v Kapitolu. Večer se Trump zúčastní několika plesů. Podrobný průvodce inauguračním dnem je k dispozici v následujícím článku:

Jak se ve Washingtonu slavilo ve čtvrtek?

U Lincolnova památníku – na dohled od Kapitolu i Bílého domu – se na počest Trumpa konal slavnostní koncert. Sám nadcházející prezident při něm k davům prohlásil, že chce být prezidentem „pro všechny lidi“.

„Podobné hnutí nikde na světě nebylo. Sjednotíme naši zemi. Tu frázi všichni znáte – polovina z vás ji má na klobouku – ,učiňme Ameriku opět skvělou'. Ale učiníme ji skvělou pro všechny naše lidi, pro každého napříč zemí,“ prohlásil Trump k jásajícím davům.

Odpolednímu koncertu, který dostal název po Trumpově volebním mottu Make America Great Again (Vraťme Americe její velikost), předcházelo dopolední hudební vystoupení pojmenované jako Voices of the People (Hlasy lidu). Návštěvníky sice nečekaly žádné velké hvězdy světa hudby, které Trumpův štáb pro vystoupení nedokázal získat, mohli si ale po deštivém týdnu užít slunečné počasí.

Později na večeři v hale historického nádraží Union se Trump pro změnu ohlížel za úspěšnou kampaní. Poděkoval budoucímu viceprezidentovi Pencovi, svému volebnímu týmu i rodině.

Trump promlouvá k účastníkům slavnostní večeře
Zdroj: Reuters

„Bylo to velké vítězství… Příště vyhrajeme klasickým způsobem,“ řekl v narážce na fakt, že ve volbách vyhrál, i když nezískal převahu v absolutních počtech hlasů.

Ve městě se také konají mimořádná bezpečnostní opatření - i vzhledem k nedávnému útoku v německu. „V některých ulicích, které ústí přímo do centrálního prostoru před Kapitolem, jsem viděl zaparkované autobusy, které blokují cestu, aby se zamezilo případnému zneužití vozů k najetí do davu,“ popisuje zpravodaj ČT Martin Řezníček.

…a jak se protestovalo?

Několik desítek odpůrců budoucího prezidenta se i v předvečer páteční inaugurace sešlo na washingtonském McPhersonově náměstí. Protesty však pozbývají masovosti, kterou organizátoři demonstrací slibovali.

„Nesmíme být lhostejní, musíme být aktivní a sami se starat o budoucnost,“ prohlásila na improvizovaném pódiu jedna z řečnic. „Nikdy se s Trumpem nesmíříme,“ dodala k davu.

Účastníci protestu měli transparenty, na kterých odmítali rasismus, sexismus a xenofobii. Další plakáty pak upozorňovaly na Trumpovy neuctivé výroky na adresu žen či na jeho dřívější vstřícné postoje k používání sporných výslechových metod osob podezřelých z terorismu.

Shromáždění, které bylo svoláno na 16:00 místního času (22:00 SEČ), skončilo zhruba po devadesáti minutách. Demonstranti, z nichž někteří nesli anarchistické vlajky, se následně za skandování hesla No Trump (žádný Trump) a za zvuku bubnů vydali na pochod do ulic Washingtonu.

Už v sobotu se koná přímo před kapitolem další demonstrace - pochod žen, kterého by se podle odhadů mohlo zúčastnit kolem 200 tisíc lidí. „Je to výjimečné, aby se takto velká demonstrace konala na stejném místě prakticky hned druhý den po inauguraci,“ zmiňuje zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Trump s Pencem uctili památku vojáků na hřbitově v Arlingtonu
Zdroj: Reuters

Inaugurace začala už včera na Arlingtonském národním hřbitově u Washingtonu. Odpočívají zde ostatky celkem 400 tisíc amerických vojáků, jejichž památku Trump uctil v doprovodu Pence a rodin.

Už v prvních dnech po nástupu do úřadu chce Trump vydat sérii exekutivních příkazů, nepodléhajících schválení v Kongresu. Jeho poradci připravili na dvě stovky návrhů, týkají se například zdravotní péče, ochrany klimatu, energetiky nebo přistěhovalectví. Jedno z prvních opatření by mohla být výstavba zdi na hranicích s Mexikem, kterou Trump slíbil už ve volební kampani.