Trumpova inaugurace: Nový prezident bude přísahat na dvě bible a navštíví jen tři plesy

Už jen den zbývá do okamžiku, kdy se Donald Trump oficiálně stane americkým prezidentem. Inaugurace má své pevně dané součásti a Trumpův tým se jejich tradicí většinou bude řídit. V několika ohledech se ale letošní uvedení nového prezidenta do úřadu bude od těch minulých lišit.

Program inaugurace začíná už ve čtvrtek. Nastupující prezident se nejprve zúčastní ceremonie kladení věnců na Arlingtonském národním hřbitově. Ten leží ve Virginii u budovy Pentagonu a od centra hlavního města ho odděluje řeka Potomac. Pak se Trump přesune k památníku Abrahama Lincolna, kde proběhne koncert „Make America Great Again Welcome Concert“.

Páteční program inaugurace amerického prezidenta se podle tradice skládá z devíti částí. Ceremoniál připadá vždy na 20. ledna - s jedinou výjimkou, pokud by vycházel na neděli. Právě tato shoda okolností zastihla v roce 2012 Baracka Obamu. Slib tak složil hned dvakrát: nejprve v neděli v Oválné pracovně za přítomnosti rodiny a blízkých a druhý den pak v obvyklém formátu u sídla Kongresu. 

Ranní modlitba

Inaugurační den začíná ranní modlitbou v episkopálním kostele svatého Jana naproti Bílému domu. Tuto tradici založil v roce 1933 Franklin Delano Roosevelt. Kromě něj ji dodrželi Truman, Reagan oba Bushové i Obama.

Donald Trump s rodinou během volební noci
Zdroj: Mike Segar/Reuters

Setkání končícího a nastupujícího prezidenta

Barack Obama a Donald Trump se sejdou v Bílém domě. Po této zdvořilostní schůzce společně odjedou ke Kapitolu, před jehož západním křídlem se odehraje samotná inaugurace.

Viceprezident složí přísahu

Ještě před Trumpem skládá přísahu jeho viceprezident Mike Pence. Stejně jako následně Trump ji složí do rukou předsedy Nejvyššího soudu.

Prezidentská přísaha

Na stejném místě složí slib v pravé poledne místního času (18:00 SEČ) i nastupující prezident. Podle tradice založené prvním prezidentem Georgem Washingtonem skládají jeho nástupci slib s rukou na bibli.

  • 20. dodatek Ústavy posunul termín začátku a konce prezidentského období ze 4. března na 20. ledna. Poslední, kdo byl uveden do úřadu v původním termínu, byl Franklin Delano Roosevelt. 
  • Tradičně se koná před washingtonským sídlem Kongresu, tedy Kapitolem. Například první prezident George Washington přísahal na ústavu v původním sídle Kongresu: Federal Hall v New Yorku. Někteří z jeho následovníků tak učinili ve Filadelfii.

Trump bude přísahat na dvě bible. Kromě té, kterou při své první inauguraci v roce 1861 použil Abraham Lincoln (a po něm až v letech 2009 a 2013 Barack Obama), také na svou vlastní bibli. V roce 1955 mu ji věnovala jeho matka poté, co dochodil nedělní školu v presbyteriánském kostele v newyorském obvodu Queens. Na bibli je vyraženo Trumpovo jméno.

Slavnostně přísahám, že budu čestně vykonávat funkci prezidenta Spojených států a podle svých sil budu zachovávat, střežit a bránit Ústavu Spojených států.
Text prezidentského slibu

George Washington si k textu slibu přidal slova „k tomu ať mi dopomáhá Bůh“, která od té doby prezidenti opakují. Přísaha o 35 slovech musí být přečtena přesně tak, jak stojí v ústavě. V roce 2009 si ji prezident Obama zopakoval v Bílém domě bez přítomnosti kamer, protože jedno slovo nebylo při prvním pokusu na svém místě.

Inaugurační projev

Po přísaze zazní nejprve americká hymna a poselství zástupců církví. Následně přednese Donald Trump svůj první prezidentský projev. Podle zpravodajské televize CNN, která se odvolává na dva členy Trumpova týmu, si nastupující prezident koncept svého projevu napsal sám.

Trumpovo rozhodnutí podle CNN kontrastuje s jeho přístupem k proslovům během volební kampaně, kdy se buď spoléhal na projevy připravené svým politickým poradcem Stephenem Millerem, nebo improvizoval.

  • Většina inauguračních projevů nebyla nijak výjimečná, některé ale vešly do dějin. 
  • Nejkratší řeč o 135 slovech pronesl v roce 1793 Washington, přes 90 minut naopak řečnil v roce 1841 William Harrison. V mrazu se ale nachladil a za necelý měsíc zemřel. 
  • Slavná věta zazněla v roce 1961 při inauguračním projevu Johna Fitzgeralda Kennedyho: „Neptejte se, co pro vás může udělat vaše vlast. Ptejte se, co pro svou vlast můžete udělat vy!“

Rozloučení s Obamou

Po projevu z místa symbolicky odchází dosavadní prezident. Od roku 1977 odlétá od Kapitolu helikoptérou. Končící prezidenti se ceremonie obvykle účastní, za posledních 96 let žádných z nich nechyběl. Není to ale povinnost.

Slavnostní oběd

Nový prezident se pak přesune do Statuary Hall v Kapitolu, kde ho čeká slavnostní oběd. Součástí inauguračního jídelníčku byla od dob Ronalda Reagana i polévka ze škeblí, letos se ale možná podávat nebude.

Tradičním dodavatelem polévky byla vždy společnost Legal Sea Foods, která ale tentokrát oslovena nebyla. Důvod není jasný, a proto se vyrojila řada spekulací souvisejících s tím, že řetězec před volbami zveřejnil reklamy, ve kterých si z Trumpa utahoval.

Slavnostní průvod

Od Kongresu Trump zamíří po Pensylvánské třídě do Bílého domu, odkud bude sledovat slavnostní průvod. Podle prezidentského inauguračního výboru se do průvodu zapojí na osm tisíc účastníků z řad skautů, středoškolských i univerzitních kapel, jednotek jezdectva, hasičských, lékařských či policejních sborů nebo veteránských organizací. Bude mezi nimi i školní černošská kapela z Alabamy, ačkoliv za to čelí přívalu kritiky.

Poprvé od roku 1957 nebude průvod komentovat osmaosmdesátiletý Charles Brotman. Trump se ho rozhodl nahradit jedním ze svých podporovatelů Stevem Rayem. Brotmana rozhodnutí, které obdržel e-mailem, podle jeho slov „zdrtilo.“ Trumpův tým ho ocení coby „čestného hlasatele.“

Inaugurační plesy

Inaugurační program končí řadou plesů po celém Washingtonu D.C. Zatímco Obama se zúčastnil deseti bálů a George W. Bush osmi, Trump bude mít jen tři oficiální plesy. Následovat bude řada soukromých večeří.

Kdo bude a kdo nebude na inauguraci

V obecenstvu bývají kongresmani, členové Nejvyššího soudu, armádní představitelé, držitelé významných ocenění (zejména Medaile cti, udělované právě prezidentem). Letos budou inauguraci na místě sledovat i Trumpova neúspěšná volební soupeřka Hillary Clintonová s manželem a někdejším prezidentem Billem Clintonem či exprezidenti Jimmy Carter a George Bush mladší. Na inauguraci dorazí i bývalý lídr britské euroskeptické strany UKIP Nigel Farage.

Ceremoniál ale podle posledních informací bojkotuje přes padesát demokratických kongresmanů a senátorů. Mnoho z nich se pro neúčast rozhodlo poté, co se Trump opřel do černošského zákonodárce Johna Lewise, považovaného za autoritu hnutí za lidská práva.

Jackie Evancho
Zdroj: ČTK/AP/Drew Gurian

Trumpův štáb oznámil, že na inauguraci vystoupí tanečnice ze skupiny The Radio City Rockettes a mormonský chrámový sbor The Mormon Tabernacle Choir, který zpíval na inauguraci prezidentů Ronalda Reagana, George Bushe staršího i George Bushe mladšího. Americkou hymnu zazpívá šestnáctiletá Jackie Evanchová, účastnice reality show America's Got Talent, vysílané v české verzi jako Česko Slovensko má talent.

Na akcích spojených s inaugurací odmítlo vystoupit několik předních hudebníků včetně britského zpěváka Eltona Johna, kanadské zpěvačky Celine Dionové nebo amerického hudebníka Mobyho.

O účast na inauguraci se naopak přihlásil americký herec Alec Baldwin, který Trumpa parodoval v americké televizní show Saturday Night Live, za což ho nastupující prezident kritizoval na Twitteru. Baldwin navrhl, že by na ceremonii zazpíval hit rockové kapely AC/DC Highway to Hell (Dálnice do pekla). Jeho nabídka ale zřejmě zůstala bez odezvy.

Trump získal od soukromých dárců na financování inauguračních oslav rekordních devadesát milionů dolarů (zhruba 2,3 miliardy korun), což je více, než se podařilo vybrat jakémukoli jeho předchůdci.

Inauguraci budou provázet i protesty

Tisíce demonstrantů už ohlásily protesty proti inauguraci. Povolení k protestní akci dostalo 27 ohlašovatelů, což je podle agentury Reuters zhruba čtyřnásobek počtu obvyklého při minulých inauguracích. 

Americká metropole očekává při inauguraci účast 800 tisíc lidí. Při uvedení do úřadu Baracka Obamy se do Washingtonu v roce 2009 sjelo 1,8 milionu lidí. Na bezpečnost bude v hlavním městě dohlížet 3200 policistů, osm tisíc členů Národní gardy a pět tisíc vojáků. Náklady na zajištění bezpečnosti mají přesahovat sto milionů dolarů (přes 2,5 miliardy korun).