Trump kritizoval bojovníka za práva Afroameričanů, inauguraci bojkotují desítky politiků

Více než dvě desítky demokratických kongresmanů a senátorů se nezúčastní páteční inaugurace nového prezidenta Donalda Trumpa. Velká část z nich se pro bojkot rozhodla po Trumpově ostrém vyjádření na adresu černošského zákonodárce Johna Lewise považovaného za autoritu hnutí za lidská práva.

Záměr nepřijít na páteční slavnostní přísahu už oznámilo 26 členů některé z komor Kongresu, píše BBC. „Když urazíte kongresmana Johna Lewise, urazíte celou Ameriku,“ prohlásila Yvette Clarková, která je mezi pěticí kongresmanů za stát New York, již budou Trumpův nástupní ceremoniál bojkotovat.

Lewis před pár dny řekl, že Trump není legitimní prezident a že na jeho slavnostní uvedení do úřadu nedorazí.

„Věřím v odpuštění, věřím ve spolupráci s lidmi. (Tentokrát) to bude těžké, velmi obtížné. Nepovažuji zvoleného prezidenta za zákonnou hlavu státu. Myslím, že Rusové tomuto muži pomáhali ke zvolení, že se podíleli na likvidaci kandidatury Hillary Clintonové. Jako národ
musíme vědět, zda cizí mocnost ovlivnila naše volby,“ prohlásil před pár dny Lewis v televizi NBC.

Trump pak na Twitteru přešel do útoku. Poslanec by měl podle něj „věnovat víc času správě svého volebního okresu, který je v příšerném stavu, rozpadá se a je zamořen zločinem, než aby si lživě stěžoval na volební výsledky. Jen se mluví, mluví a mluví - žádné skutky nebo výsledky. Smutné!“ napsal prezident.

Lewisův volební okrsek zahrnuje centrální část Atlanty, hlavního města státu Georgia. Do amerického Kongresu byl zvolen šestnáctkrát.

Před 50 lety byl na protestním pochodu v alabamském městě Selma těžce zraněn, když mu při brutálním zásahu příslušníci pořádkových jednotek prorazili lebku. Celý svůj život věnoval ochraně práv Afroameričanů a mnohými je považován za hrdinu.

V pondělí - během Dne Martina Luthera Kinga - Lewis vyzval Američany, aby se postavili proti nenávisti. „Nemějte strach, kdo že to sedí v Bílém domě. Bůh dokáže přemoci Donalda Trumpa,“ řekla během vzpomínkové akce Kingova dcera Bernice.

Donald Trump se synem Martina Luthera Kinga
Zdroj: Alex Wroblewski/Reuters

Sám Trump se při této příležitosti setkal se synem zavražděného černošského aktivisty ve své newyorské rezidenci. Po ní King řekl, že měl s Trumpem „velmi konstruktivní“ rozhovor a postavil se smířlivě vůči jeho útoku na Lewise. Budoucí šéf Bílého domu prý použil slova v
záplavě emocí, kdy „se toho řekne spousta z obou stran“.