Zastaví Vánoce boje na Ukrajině? Klid zbraní chtějí i povstalci

Od půlnoci má začít platit na Ukrajině časově neomezené příměří, k němuž se nově hlásí i proruští separatisté. Ke klidu zbraní se už dříve přidala ukrajinská armáda. Ta mezitím ohlásila další dva zabité vojáky.

„Neomezený klid zbraní začne platit od půlnoci,“ sdělil hlavní vyjednávač doněckých rebelů a předseda jejich sněmu Denis Pušilin. Připomněl ovšem, že i loni bylo přes svátky domluveno příměří, které dlouho nevydrželo - podle něj vinou Ukrajinců.

Nové příměří navrhla ve středu v Minsku mezinárodní kontaktní skupina, která se skládá ze zástupců Ruska, Ukrajiny a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Podle šéfa skupiny Martina Sajdika má být příměří „všeobecné, pevné a trvalé“.

I Kyjev je ale skeptický. „Za posledních 24 hodin byli v bojích zabiti dva vojáci, tři utrpěli zranění,“ uvedl armádní mluvčí Andrij Lysenko.

Pokud jde o situaci v nejkritičtějším místě fronty, ve Svitlodarském oblouku, severozápadně od Debalceve a jižně od Doněcku, separatisté tam podle něj od 18. prosince zabili osm vojáků a jednoho zajali.

Rebelové naopak tvrdí, že od začátku měsíce „v důsledku ukrajinské agrese“ přišlo o život 16 lidí, včetně tří civilistů a jedné ženy, a dalších 43 utrpělo zranění. Zmíněná civilistka zahynula, když šlápla na minu.

Předchozí příměří bylo vyhlášeno k začátku školního roku. Vcelku bylo respektováno, než v posledních dnech dříve sporadické přestřelky přerostly místy v rozhořčené boje s nasazením těžkých zbraní. Konflikt si od předloňského dubna vyžádal více než 9600 mrtvých.