Ivana Trumpová má zájem o post velvyslankyně. Podle Hradu skvělá volba

Po nástupu nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa nejspíš americké velvyslanectví v Česku opustí Andrew Schapiro. Jedna možná náhrada se už rýsuje. Trumpova bývalá manželka Ivana Trumpová, která má české kořeny, navrhne, že by se této úlohy zhostila, uvedla pro bulvární deník The New York Post. Mluvčí českého prezidenta prohlásil, že by to byla skvělá volba.

„Navrhnu, že budu velvyslankyní v České republice,“ uvedla pro newyorský list Ivana Trumpová. Svou ambici zdůvodňuje svým původem, narodila se ve Zlíně, i jazykovou vybaveností. „Všichni mě znají. Jsem docela známá po světě, nejen v Americe. Napsala jsem tři knihy, které byly přeloženy do 25 jazyků ve čtyřiceti zemích,“ dodala.

„Byla by to skvělá volba!“ reagoval mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na Twitteru. Pražský hrad ostatně podobnou personální politiku prosazuje také, když prezident jako slovenskou velvyslankyni jmenoval někdejší první dámu a bratislavskou rodačku Livii Klausovou.

Trumpová volila svého bývalého muže

Trumpa tento týden Američané zvolili za svého 45. prezidenta, když se mu podařilo porazit demokratickou rivalku Hillary Clintonovou. I když zřejmě získala větší počet hlasů, v přepočtu na volitele právě on překročil potřebnou hranici 270 volitelů.

Jeden z hlasů, které Trump získal, byl i od jeho bývalé ženy. „Přirozeně jsem volila Donalda. Je to obchodník, který učiní velké změny,“ odpověděla Trumpová v telefonickém rozhovoru s dalším z bývalých manželů Rossanem Rubicondim v italském televizním pořadu Maurizio Costanzo Show.

168 hodin: Ivana Trumpová jako česká stopa v příběhu nového prezidenta USA (zdroj: ČT24)

Někdejší závodní lyžařka a modelka se za Trumpa provdala v roce 1977, tehdy to pro ni bylo druhé manželství a pro magnáta první. Rozvedli se v roce 1992 a o rok později si Trump vzal Marlu Maplesovou, se kterou se po šesti letech rovněž rozvedl. Jeho současná žena a budoucí první dáma USA Melania je původem ze Slovinska.

Sedmašedesátiletá Trumpová byla vdaná čtyřikrát, naposledy právě za zmíněného italského modela Rubicondiho. S Trumpem má tři děti - Donalda, Ivanku a Erica. Za svobodna se jmenovala Ivana Zelníčková.

Donald Trump a Ivana Trumpová na snímku z roku 1997
Zdroj: Mike Blake/Reuters

Současný velvyslanec a spor s Hradem

Aktuálně zastupuje Spojené státy v Česku Andrew Schapiro. Velvyslancem ho jmenoval dosluhující americký prezident Barack Obama a diplomat se ujal funkce na konci září 2014.

obrázek
Zdroj: ČT24

Během svého působení v Praze se Schapiro dostal do sporu s českým prezidentem Milošem Zemanem. Velvyslanec měl loni výhrady k Zemanově cestě na oslavy konce druhé světové války do Moskvy, kterých se kvůli ruské anexi Krymu a kvůli konfliktu na východě Ukrajiny neúčastnila většina evropských státníků.

Zeman na to reagoval, že Schapiro má zavřené dveře na Hrad, velvyslanec se tam však při oficiálních příležitostech později objevoval.

Schapiro pravděpodobně po nástupu nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa do úřadu svou funkci opustí. Zeman věří, že se po zvolení Trumpa americkým prezidentem zlepší vztahy Česka s USA.

Vztahy podle českého prezidenta nebudou zatíženy „některými nedorozuměními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentu republiky, kam má, či spíše kam nemá cestovat“.