Budu prezidentem všech Američanů, slíbil Trump

První prezidentský projev Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Nový americký prezident Donald Trump ve svém prvním projevu apeloval na Američany, kteří ho nevolili, aby mu pomohli sjednotit Spojené státy. „Budu prezidentem všech Američanů,“ slíbil newyorský miliardář, který byl dosud považován za outsidera. Své rivalce – demokratce Hillary Clintonové – poděkoval za její dlouholetou službu vlasti a vyjádřil jí uznání za to, že bojovala „velmi tvrdě“ až do konce. Tématu se celý den věnuje vysílání ČT24 včetně dvouhodinového speciálu Nový prezident USA od 20:00.

On-line přenos

Volby prezidenta Spojených států

  • 23:56

    S on-line přenosem se pro tento večer loučíme. Hlavní středeční fakta:

    Trump je 45. prezidentem USA. Po sečtení téměř všech hlasů má 290 volitelů proti 228 u Clintonové.

    Zisk klíčových států - Floridy, Ohia nebo Severní Karolíny – byl základem jeho úspěchu.

    Ve svém povolebním projevu se snažil vystupovat jako sjednotitel. „Je čas, abychom se dali dohromady a spojili jako jeden národ,“ řekl Američanům.

    Clintonová uznala porážku a prohlásila, že Trumpovi se „musí dát šance vést tuto zemi“.

    Republikáni budou mít zároveň dál většinu v Senátu i Sněmovně reprezentantů.

  • 23:48

    Svastiky s odkazem na Trumpa se objevily ve Filadelfii

    Vášnivé reakce na výsledky voleb přinesly kromě demonstrací na několika místech USA také případy vandalství. V Jižní Filadelfii se na několika místech objevily naspejované svastiky spolu s Trumpovým jménem.

    Úřady si všímají toho, že středa je shodou okolností 78. výročím tzv. Křišťálové noci, tedy jednoho z největších nacistických pogromů.

  • 23:31

    Sčítání senátních voleb téměř u konce

    Při rozdělování třetiny senátorských křesel zbývá poslední otazník: stát Louisiana, kde jsou favorité republikáni. Pravděpodobně tak budou mít v horní komoře Kongresu většinu 52 ku 48.

Trump během svého proslovu několikrát prohlásil, že miluje Ameriku, a zdůraznil, že bude prezidentem všech jejích obyvatel. „Všem demokratům, republikánům a nezávislým říkám, že je načase, aby spojili své
síly jako jeden lid,“ zdůraznil. „Budeme spolupracovat a pustíme se do naléhavého úkolu obnovy naší země a obnovy amerického snu,“ pokračoval nový prezident.

Po čtyřech nebo i osmi letech ve funkci by si přál, aby na něj lidé byli hrdí. Svou kampaň označil spíše za „hnutí“. Republikán by chtěl využít svých zkušeností z byznysu k tomu, aby zemi pomohl.

Republikán prohlásil, že má „skvělý ekonomický plán“, díky němuž se zdvojnásobí růst amerického hospodářství, které bude mnohem silnější. Miliony Američanů chce zapojit do přebudování infrastruktury. „Strávil jsem celý svůj podnikatelský život pozorováním nevyužitého potenciálu… Každý Američan bude mít nyní příležitost svůj potenciál uplatnit,“ podotkl.

Žádný sen není příliš velký, žádná výzva není příliš velká. Amerika se již nespokojí s ničím jiným než s tím nejlepším. Musíme vzít znovu osud země do svých rukou a mít velké, smělé a troufalé sny. Amerika bude u mne vždy na prvním místě.
Donald Trump

Trump upřednostňuje spojenectví před konfliktem

Pokud jde o vztahy s ostatními zeměmi, Trump řekl, že se chce snažit vycházet se všemi státy, které budou ochotny dělat totéž. „Budeme hledat společnou půdu, ne nepřátelství, partnerství, ne konflikt,“ konstatoval nově zvolený šéf Bílého domu.

Tohle je historická noc, americký lid promluvil. Trumpovo prezidentství a vize udělají z Ameriky opět skvělou zemi.
Mike Pence
nový americký viceprezident

Amerika ale nadále nebude přijímat žádné dohody, pokud to nebude pro její nejvyšší dobro. Světovému společenství vzkázal, že USA budou za jeho vlády jednat se všemi férově. Muži a ženy, na něž se zapomnělo, nebudou do budoucna žít v ústraní, slíbil miliardář s tím, že je třeba se řádně postarat o válečné veterány.

Ve svém projevu se přitom nezmínil o stavbě zdi na hranici s Mexikem, jejíž stavbu navrhoval během předvolební kampaně, ani o zákazu vstupu dalších muslimů do USA, za což v minulosti sklidil řadu kritických ohlasů.