Schapiro je velvyslancem kvůli „korupci jistého druhu“, řekl Zeman

Prezident Miloš Zeman se znovu ostře vymezil proti americkému ambasadorovi Andrew Schapirovi. Pražský diplomatický post podle hlavy státu získal odměnou za sponzorství kampaně Baracka Obamy, což Zeman považuje za jistý druh korupce. Uvedl to v rozhovoru pro Parlamentní listy.

„Sponzorství samotné za korupci nepovažujeme, ale za korupci už můžeme považovat to, že je pak sponzor odměněn velvyslaneckým postem. Pak lze vyslovit hypotézu, že i pan Schapiro je zapleten do jistého druhu korupce a jeho boj proti korupci v České republice je poněkud pokrytecký,“ uvedl Zeman.

Řekl také, že velvyslanec Schapiro se za bojovníka proti korupci prý jen považuje a že zlepšení jejich vzájemných vztahů nelze očekávat.

„Ale záleží na výsledku amerických prezidentských voleb. Záleží na tom, koho bude pan Schapiro tentokrát sponzorovat, a tak není vyloučeno, že možná dlouho už velvyslancem nebude,“ dodal. Schapiro v minulých prezidentských volbách podporoval kandidáta demokratů, Obamovým nástupcem by se však nyní mohl stát republikánský kandidát Donald Trump.

Spor zahájila „prekérní“ cesta do Moskvy

Napjaté vztahy mezi Zemanem a Schapirem se datují zejména od loňského dubna. Když se hlava státu chystala před rokem na moskevské oslavy výročí konce války, označil velvyslanec jeho možnou účast na přehlídce za „prekérní“ a prezidenta Zemana se tato slova dotkla coby vměšování do vnitřních záležitostí. Ambasadorovi vzkázal, že má dveře na Hrad zavřené, přehlídky se nicméně neúčastnil.

Koncem tohoto června Schapiro ve vysílání ČT24 prohlásil, že jsou jeho vzájemné vztahy s Hradem v pořádku. „Chceme mít dobré vztahy se všemi českými politiky, ale je také důležité, že jsem reprezentantem Spojených států amerických – abych řekl to, v co věříme. A to jsem udělal. V tom hodlám pokračovat. Politiku v této zemi vytváří vláda, nikoliv hlava státu.“

Vydáno pod