Červená pro Fica a Kaliňáka: Slovenskou politikou bouří aféra kolem kontroverzního podnikatele

Stovky Slováků, podle odhadů některých médií až pět tisíc lidí, se v Bratislavě zúčastnily demonstrace proti ministrovi vnitra Robertu Kaliňákovi kvůli jeho obchodním aktivitám s kontroverzním podnikatelem Ladislavem Bašternákem podezřelým z daňových podvodů. Protest svolaly dvě nejsilnější opoziční strany k bydlišti premiéra Roberta Fica, který se Kaliňáka v uplynulých dnech opakovaně zastal. V reakci kromě jiného uvedl, že jde o snahu destabilizovat Slovensko před jeho nadcházejícím předsednictvím v EU.

„Slovensko potřebuje konečně zavřít největší zloděje. Není normální dostávat peníze na účet od daňového podvodníka,“ prohlásil na demonstraci předseda nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita Richard Sulík, na což dav reagoval skandováním „odstoupit“ a máváním červenými kartami požadoval odchod Kaliňáka z ministerské funkce.

Červené karty pro Fica a Kaliňáka
Zdroj: ČT24

Lídr opoziční strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti-NOVA a spoluorganizátor shromáždění Igor Matovič na mítink dorazil v tričku s nápisem „Fico chrání zloděje“.

„Bez toho, aniž by pan Kaliňák odešel ze svého postu, u nás není možná obroda. U nás nebude platit, že právo platí stejně pro každého,“ uvedla spoluorganizátorka protestu Veronika Remišová.

Opozice svolala demonstraci k luxusní obytné rezidenci nedaleko Bratislavského hradu, kde si jeden z bytů pronajímá právě od zmiňovaného podnikatele Ladislava Bašternáka premiér Fico.

Protest proti Robertu Kaliňákovi
Zdroj: ČT24

Fico: Jen nenávist a politický suterén

Předseda slovenské vlády demonstraci kritizoval. Shromáždění označil za politický mítink organizovaný „na základě nenávisti a s cílem destabilizovat Slovenskou republiku před předsednictvím v EU“.

Na sociální síti premiér Fico zase psal o absolutním suterénu opozičních politiků a o jejich frustraci z výsledků březnových parlamentních voleb: „Odmítám politiku nenávisti a mrzí mě, pokud se tato opoziční politika přenáší do ulic, protože pokud na konci dne dojde k něčemu podobnému jako v Británii, tak za to budou tito nenávistní pánové plně odpovědni,“ uvedl Fico. Británií minulý týden otřásla vražda poslankyně Jo Coxové.

Fico se opřel i do prezidenta Andreje Kisky, který kauzu Bašternák během týdne kritizoval. „Bez odpovědnosti se mluví dobře,“ nechal se slyšet premiér.

Fico zároveň odmítl výzvy opozice, aby se ze zmiňovaného bytu okamžitě vystěhoval. Premiér uvedl, že tak učiní, pokud se prokáže, že majitel bytu je zločincem.

Protest proti Robertu Kaliňákovi
Zdroj: ČT24

Slovenský ministr vnitra Kaliňák minulý týden přiznal, že v roce 2013 koupil od Bašternáka podíl v soukromé firmě a že od této společnosti dostával peníze. Opozice se dříve v tomto měsíci neúspěšně pokusila v parlamentu odvolat Kaliňáka s odůvodněním, že stát zanedbal vyšetřování podezřelých finančních transakcí spojovaných s Bašternákem, na které upozornila slovenská finanční správa. Případ znovu prověřují kriminalisté.

Kaliňák nekalé jednání v souvislosti s obchodními aktivitami s Bašternákem opakovaně odmítl. Ministra, který je místopředsedou nejsilnější vládní strany Směr-SD, se mezitím zastala čtyřkoalice.