Slovenskou politikou otřásají podivné obchody ministra vnitra

Slovenská opozice žádá okamžitou demisi ministra vnitra Roberta Kaliňáka a jeho trestní stíhání. Sám se podle ní při vysvětlování původu svých vysokých příjmů usvědčil z nezákonné činnosti. Ministr tvrdí, že se ničeho špatného nedopustil a označuje se za oběť nekalého politického boje. Informace o podezřelých převodech na Kaliňákově účtu totiž vynesl zaměstnanec banky, který je zároveň asistentem jednoho z opozičních poslanců.

Kromě náročné veřejné funkce stíhá Kaliňák také obchodovat na burze a spoluvlastní několik firem. Na začátku tohoto týdne přiznal, že v roce 2013 koupil od kontroverzního podnikatele Ladislava Bašternáka podíl ve firmě B. A. Haus, která obchoduje s realitami, a že od této firmy dostával peníze.

Kauza kolem ministra vnitra začala před pár týdny nenápadně. Média přišla jen s informací, že podnikatel Bašternák blízký špičkám sociální demokracie koupil sedm bytů v rezidenční budově Five Star Residence za 320 milionů korun, tedy asi za desetinásobek jejich reálné ceny.

Není přitom jisté, že byznysmen deklarovanou částku opravdu zaplatil. Od státu si však nechal vrátit DPH ve výši 54 milionů korun. Za obdobnou částku postavil rezidenční dům, kde si byt pronajímá i premiér Robert Fico. Nyní navíc vyšlo najevo, že podíl ve společnosti B. A. Haus koupil ministr vnitra Kaliňák právě od Bašternáka.

Bytový komplex Five Star Residence
Zdroj: ČT24

Bašternáka opozice podezírá z daňových podvodů. Před týdnem se neúspěšně pokusila odvolat Kaliňáka z parlamentu s odůvodněním, že stát zanedbal vyšetřování podezřelých finančních transakcí spojovaných s podnikatelem, na které před čtyřmi lety upozornila slovenská finanční správa.

Ministr si vzal na nákup podílu ve firmě kontokorentní úvěr 13 milionů korun a neuvedl to v majetkovém přiznání. Součástí obchodu měla být i půjčka samotné společnosti, která mu teď peníze vrací. Podle opozice jde ale o daňový podvod. Při splácení půjčky se totiž státu neplatí zdravotní odvody, jako z výplaty zisku majitelům.

Platby společnosti B. A. Haus na účet ministra odhalil asistent opozičního poslance. Při získání údajů porušil bankovní tajemství, za což mu hrozí až osm let vězení. Opozice mluví o frašce – policie totiž muže okamžitě začala stíhat. Když ale premiér Fico před volbami porušil daňové tajemství a zveřejnil detaily o podnikání svého politického soupeře Igora Matoviče, kriminalisté porušení daňového tajemství neřešili.

Ladislav Bašternák
Zdroj: ČT24

Bašternák – vlivný podnikatel se známostmi v policii

S Ladislavem Bašternákem je spojeno hned několik kauz, nejčastěji v souvislosti s možnými daňovými podvody při převodech luxusních bytových rezidencí. Například v roce 2012 stát vyplatil jeho firmě BL-202, která koupila od jiné společnosti sedm bytů za necelých 12 milionů eur, téměř dva miliony eur jako takzvanou vratku DPH. A to pouhý měsíc poté, co společnost BL-202 vznikla.

Kriminální úřad Finanční správy však zjistil, že ceny bytů byly zřejmě nadhodnocené a Bašternákova firma za ně zaplatila jen zlomek. Vratka DPH byla tedy fiktivní. Úřad podal trestní oznámení, ale policie, která spadá pod ministra vnitra Roberta Kaliňáka, odmítla Bašternáka stíhat. Podle vyšetřovatelky státu nevznikla škoda. Bašternák se firmy BL-202 zbavil rok poté, co státní miliony dostal. Ve výpovědi tvrdil, že kupní cenu zaplatil v hotovosti. Prokuratura nyní uvádí, že případ znovu otevře.

Kauza údajných podvodů sráží ministra Kaliňáka (zdroj: ČT24)

Začátkem dubna zveřejnilo několik slovenských médií dopis, který měla napsat bývalá zaměstnankyně Kriminálního úřadu Finanční správy. Tvrdila v něm, že na zastavení kontrol Bašternáka tlačil šéf Finanční správy František Imrecze a jeho zástupce Marek Čech. Imrecze informace označil za nepravdivé, postup ale dal prověřit daňové inspekci. V druhé polovině dubna Denník N napsal, že policie znovu otevřela případ údajných daňových podvodů Bašternáka. 

Na začátku června Denník N informoval, že firmám Ladislava Bašternáka vyplatil stát za posledních 12 let na vratkách DPH asi 16 milionů eur, firmy prý na daních zaplatily jen několik desítek tisíc eur. Poté se objevily zprávy, že Bašternák si prý přes vysoko postavené policisty zajišťoval, aby se vyhnul pokutě 150 eur za předjíždění přes plnou čáru.

Týdeník Trend v sobotu napsal, že na soukromé účty Roberta Kaliňáka a jeho stranického kolegy a pozdějšího ministra dopravy Jána Počiatka měly přijít od firem blízkých Bašternákovi statisíce eur.

Vydáno pod