Šéf Aliance: Pro NATO je důležitá silná Británie v Evropské unii

Vystoupení Velké Británie by vedlo k větší nestabilitě a snížení spolupráce, což je v době nových bezpečnostních hrozeb pro NATO černý scénář. V tomto duchu se vyjádřil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg, který komentoval dopady případného Brexitu. Podle šéfa NATO je dobré, že se Británie účastní práce jak v Alianci, tak i v EU. Ze zprůměrovaných výsledků posledních anket vyplývá, že velmi mírně vítězí stoupenci Brexitu.

„Nepotřebujeme více nestability a méně spolupráce, právě naopak,“ poznamenal generální tajemník Aliance Stoltenberg. NATO je důležité jak pro bezpečnost evropských zemí, tak i Spojených států, zdůraznil. Právě Británie, která dává z evropských členů na obranu nejvíce, je přitom silným zastáncem vazeb přes Atlantický oceán.

„Pro NATO je výhodou silná Británie v Evropské unii, prosazující tam užší kooperaci s Aliancí a více transatlantické spolupráce, a Británie v NATO, kde tlačí na to samé,“ uvedl Stoltenberg na diskusi pořádané serverem Politico.eu.

Cameron o Brexitu: Pro britskou ekonomiku by měl dopad jako časovaná bomba

Premiér David Cameron, který vede The In Campaign (Kampaň pro setrvání), v pondělí opět varoval před negativními důsledky Brexitu, jenž by podle něj „hodil bombu na britské hospodářství“. Podle premiéra by případný odchod z EU znamenal „desetiletí nejistoty“.

Vůdci kampaně zastánců Brexitu Vote Leave (Hlasuj pro odchod) podle něj hazardují s pracovními místy Britů a věčně „fantazírují“. Ministr financí George Osborne v dubnu pohrozil, že pokud země vystoupí z EU, zmenší se její ekonomika do roku 2030 o šest procent oproti situaci, kdyby zůstala součástí osmadvacítky.

Kampaň za setrvání Británie v EU
Zdroj: ČTK/PA/Niall Carson

V čele kampaně za Brexit stojí bývalý starosta Londýna Boris Johnson a Michael Gove – ministr spravedlnosti z Konzervativní strany. Paradoxem přitom je, že premiér za stejnou stranu Cameron stojí v otázce setrvání Británie v EU na opačné straně barikády než jeho ministr.

Gove nedávno v televizní debatě zdůraznil jeden z hlavních argumentů svého tábora, a to velkou migraci, která podle něj mimo jiné zhoršila situaci s nedostatkem bytů pro mladé.

Zastánci Brexitu chtějí, aby země po odchodu z Unie zavedla imigrační bodový systém i pro občany EU.

Exstarosta Londýna varuje před nekontrolovatelnou imigrací

Bývalý starosta Londýna Johnson varoval, že Británie nebude v rámci EU schopna rostoucí migraci kontrolovat. Populační růst označil za největší ekonomickou změnu v Británii za celé století. Gove v tomto ohledu poznamenal, že EU „podkopává bezpečnost britské populace“.

Schengenský prostor podle ministra aktivně napomáhá teroristům a politika jednotné měny vedla k vzestupu extremistických stran.

Johnson v pondělí rovněž označil výhody jednotného trhu za „vysoce nadhodnocené“. Británie se podle něj nevyhne placení do dalších záchranných balíků v případě problémů v eurozóně nebo jiného selhání Unie.

Cameron tvrdí, že s Bruselem dojednal výjimku pro budoucí platby, podle exstarosty Londýna ale tato dohoda nemá žádný právní základ a mohla by být snad přepsána.

Kovář o Británii: Kampaň „Opusťte EU“ je nápaditější. Bohužel (zdroj: ČT24)

Hlasování o setrvání Británie v EU se bude konat 23. června a jeho výsledky by mohly být velice těsné. Z posledních šesti výzkumů veřejného mínění vyplývá, že zastánci odchodu Británie z Evropské unie mají před nadcházejícím referendem převahu o dva procentní body (51 procent) nad těmi, co by si přáli setrvání země v evropském bloku (49 procent). Uvedl to server whatukthinks.org, který výsledky anket zprůměroval.

Sondáže se uskutečnily mezi 27. květnem a 5. červnem. Z grafu vyplývá, že zastánci takzvaného brexitu měli dosud takto navrch jen jednou, a to zhruba v polovině května (rovněž 51 ku 49 procentům).