Počet příznivců Brexitu dle průzkumu roste. Steinmeier před ním varoval

Obavy britské veřejnosti z imigrace a pochyby ohledně schopnosti úřadů zajistit kontrolu hranic posílily tábor příznivců odchodu Británie z Evropské unie. Přesto jsou ti, kdo chtějí v Evropské unii zůstat, stále v těsné většině. Ukázal to nový průzkum veřejného mínění. Německý šéfdiplomat Frank-Walter Steinmeier varoval, že Brexit by měl negativní vliv jak na Londýn, tak na celou Evropu.

Pro opuštění evropského bloku se v anketě společnosti ORB vyslovilo 46 procent britských respondentů, zatímco pro setrvání v Unii se vyslovilo 51 procent dotázaných. Ještě minulý týden přitom rozdíl činil 13 procentních bodů. Sondáž se uskutečnila minulý týden, kdy byly zveřejněny nové údaje o rekordní migraci do země. V Británii podle předpovědí statistiků přibydou čtyři miliony obyvatel.

Zveřejnění výsledků průzkumu přichází v době, kdy konzervativní premiér David Cameron čelí kritice za údajnou neschopnost imigraci omezit. Bývalý starosta Londýna Boris Johnson, vůdce kampaně za opuštění Unie, v neděli uvedl, že Cameron klame obyvatelstvo, když tvrdí, že se Británie bude schopná vypořádat se silnou imigrací i v případě, že zůstane v osmadvacítce.

Steinmeier: Brexit by posílil odpůrce EU

Případný odchod Británie z Evropské unie by měl negativní vliv na Londýn i na zbytek evropského bloku. Zahraničním novinářům v Berlíně to řekl šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier.

„Rozhodně si přeji Británii v Evropské unii a i pro Británii je dost důvodů k setrvání. Samozřejmě jsou tu ekonomické důvody, ale nejsou jediné. Když ve 21. století musíme řešit problémy, které jsou pro jednotlivé státy příliš velké, mělo by být v britském zájmu být ve společenství států, v němž má Británie silný hlas,“ soudí ministr Steinmeier.

Frank-Walter Steimeier
Zdroj: Reuters/Tobias Schwarz

Upozornil také, že britské rozhodnutí ovlivní i ostatní země EU. „Pokud se Británie rozhodne pro odchod, vyvolá to negativní dynamiku i ve zbytku Evropské unie, protože je těžko představitelné, že by po takovém zlomu vše mohlo jít jako dřív. A tento negativní vývoj by mohl být dalekosáhlý, protože by britský odchod všude posílil odpůrce Evropské unie,“ uvažuje.

Půjdou mladí volit, nebo na festival?

Výsledky referenda by mohl ovlivnit i slavný rockový festival v Glastonbury, který se uskuteční mezi 22. a 26. červnem, tedy právě v době konání referenda. Největší open-air festival na světě ročně navštíví kolem 175 tisíc lidí, především z mladší generace. Ta patří k největším příznivcům setrvání Británie v EU. Mnozí se obávají, že kvůli termínovému střetu nebudou hlasovat desetitisíce lidí.

Pořadatel festivalu Michael Eavis vyzývá fanoušky, aby se k volbám dostavili. „Lidé, kteří přijdou na náš festival, by měli hlasovat. Výsledek referenda výrazně ovlivní jejich budoucnost, takže je to pro ně důležité a měli by zajistit, že budou při tom,“ řekl listu Guardian. O tom, že by termín glastonburského festivalu posunul, ale nepřemýšlel. O víkendu, který přichází po letní rovnodennosti, se koná již 47 let. 

Referendum o setrvání Británie v EU se bude konat 23. června. Jeho vypsání slíbil David Cameron v rámci kampaně před posledními parlamentními volbami, které jeho konzervativci vloni v květnu přesvědčivě vyhráli. Poté, co se letos v únoru Cameron dohodl s šéfy států a vlád EU na nové podobě vztahů mezi Londýnem a Bruselem, vede nyní kampaň za pokračování členství své země v Unii.