Savčenková bude nejspíš osvobozena, Ukrajina a Rusko se dohodly, věří Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko uvedl, že s Ruskem dosáhl předběžné dohody, jež by měla vést k osvobození ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové, která si v Rusku odpykává trest 22 let vězení. Ta po telefonátu s Porošenkem ukončila hladovku. Zatím není jasné, jestli by její propuštění mělo proběhnout jako výměna. Spekulovalo se, že by Rusko mohlo mít zájem o dva ruské vojáky, které Ukrajina v pondělí odsoudila.

Ukrajinskou pilotku Savčenkovou poslal ruský soud na 22 let do vězení, podle rozsudku je vinna spoluúčastí na vraždě dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny. Savčenková to odmítá. Pilotka dlouhodobě držela hladovku, kromě potravy přestala přijímat i tekutiny. Po telefonátu s Porošenkem ji už ale údajně ukončila. „Jsem rád, že mi vyhověla,“ napsal Petro Porošenko na twitteru.

Petro Porošenko je připraven vyslat do Ruska své letadlo, které by Savčenkovou v případě potřeby přivezlo zpět na Ukrajinu.
Miroslav Karas
zpravodaj ČT

Vězněna je v západoruském Rostově na Donu a měla by být brzy převezena do jiné věznice na východě země. Podle obhájců by převoz kvůli špatnému zdravotnímu stavu nemusela přežít. Kyjev si stěžuje, že ruská vězeňská správa brání lékařům, aby vězeňkyni ošetřili.

V pondělí telefonicky hovořil ruský prezident Vladimir Putin se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem o osudu vězněné ukrajinské letkyně Nadiji Savčenkové. „Rozhovor s Putinem se uskutečnil z mé iniciativy a na základě předběžných jednání a zdá se mi, že se nám podařilo dohodnout určitý postup osvobození Nadiji,“ uvedl Porošenko.

Ukrajinský ministr spravedlnosti Pavlo Petrenko uvedl, že mechanismus výměny je jeho resort schopen ve spolupráci s diplomaty dohodnout s ruskou stranou během dvou dnů. Všechny potřebné dokumenty už ministerstvo připravilo, termín výměny vězňů ale závisí na obou stranách, na ukrajinské i na ruské, upozornil ministr. Moskva se podle něj na ukrajinskou stranu v této otázce zatím neobrátila.

Kreml zatím pouze potvrdil, že oba prezidenti kromě osudu Savčenkové jednali i o Alexandrovovi a Jerofejevovi, dvojici ruských vojáků odsouzených na Ukrajině. Rozhovor se tak uskutečnil na pozadí spekulací o možné výměně ukrajinské letkyně za tyto dva Rusy, kteří byli obviněni z podněcování terorismu.

14 let vězení pro dva Rusy

Seržant Alexandr Alexandrov a kapitán Jevgenij Jerofejev byli zadrženi loni v květnu nedaleko města Ščasťa v Luhanské oblasti během průzkumné akce, při níž padl ukrajinský voják. Jeden z Rusů utrpěl průstřel ramene, druhý zranění na noze.

Podle Kyjeva jsou příslušníky třetí brigády speciálních sil ruské vojenské rozvědky GRU dislokovaných v povolžském městě Togliatti. Separatisté tvrdili, že jde o policisty, Rusko zase, že oba vojáci byli z aktivní služby propuštěni a v Donbasu působili jako dobrovolníci.

Savčenková nejspíše zamíří zpět na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Naději na brzké osvobození Savčenkové podpořilo rozhodnutí Jerofejeva a Alexandrova zříci se odvolání proti trestu 14 let. Proti svému trestu se neodvolala ani Savčenková. Pokud by kdokoli z trojice svého práva na odvolání využil, perspektiva výměny by se oddálila. Podle ruských expertů může k výměně odsouzených dojít jen v okamžiku, kdy je rozsudek pravomocný.

Agentura Interfax dokonce napsala, že Alexandrov a Jerofejev se na svobodě mohou ocitnout už v nejbližší době. S odvoláním na nejmenované zasvěcené zdroje uvedla, že se projednávají technické a právní cesty, jak výměnu odsouzenců uskutečnit. V úvahu prý připadá přímá výměna, případně vzájemné vyhoštění. Jakmile bude dosaženo shody, dojednání formalit nemusí trvat dlouho, upřesnil zdroj.