Savčenková dostala 22 let. Porošenko nabízí její výměnu za zajaté Rusy

Soud v ruském Doněcku poslal ukrajinskou pilotku Nadiju Savčenkovou na 22 let za mříže. Ukrajinka je podle rozsudku vinna ze spoluúčasti na vraždě dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny. Proti rozsudku se Savčenková nehodlá odvolat. Ukrajinský prezident Porošenko řekl, že mu Vladimir Putin přislíbil navrácení Savčenkové na Ukrajinu. Moskvě nabídl k výměně dva Rusy zajaté během bojů na východní Ukrajině. Kreml reagoval na nabídku vyhýbavě.

„Jsem připraven předat Rusku dva ruské vojáky, zadržené na našem území kvůli účasti v ozbrojené agresi proti Ukrajině. Soud s nimi je v závěrečném stádiu. Hned poté jsem připraven cestou příslušných procedur zajistit jejich předání Rusku,“ oznámil Porošenko.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zdůraznil, že nastal čas, aby ruský prezident Vladimir Putin splnil slib, daný při jednáních s účastí německé kancléřky a francouzského prezidenta, že se Savčenková vrátí domů, což však před rozhodnutím soudu není možné. 

Porošenko měl podle médií zjevně na mysli ruské občany Jevgenije Jerofejeva a Alexandra Alexandrova, které ukrajinští vojáci zajali loni v květnu v přestřelce se separatisty na východě Ukrajiny. Nyní je soudí v Kyjevě jako teroristy. Podle Kyjeva jde o příslušníky ruských speciálních sil, ruské ministerstvo obrany tvrdí, že z armády odešli.

Kreml reagoval na Porošenkovu výzvu vyhýbavě. „Ruská strana bude postupovat v přísném souladu s národní legislativou,“ řekl agentuře TASS prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. „O ostatním může rozhodnout jedině prezident. A jaké to bude rozhodnutí, zatím nelze říct,“ dodal mluvčí.

Ruská agentura Interfax s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ruské justice upozornila, že Savčenkovou lze vydat do vlasti k odpykání trestu jedině poté, co Ukrajina odsuzující verdikt uzná.

Soudce: Náprava Savčenkové je možná jen v izolaci od společnosti

„Důkazy obžaloby jsou věrohodné a úplně vyvracejí verzi obhajoby o nevině Savčenkové,“ uvedl soudce Leonid Stěpaněnko a dodal, že „náprava Savčenkové je možná jen v izolaci od společnosti“. Obžalovaná následně přerušila čtení rozsudku zpěvem ukrajinské lidové písně. Výši trestu tak soudce ohlásil až po přestávce.

Obhájci si celou dobu vynášení rozsudku četli časopis. Soudní jednání totiž považovali za politicky motivované a zinscenované. Na závěr jednání chtěli příznivci Savčenkové roztáhnout vlajku, ale soudní stráž jim to znemožnila. Novináři nesměli natáčet ani fotit. Všichni jsme museli okamžitě soudní síň opustit.
Miroslav Karas
zpravodaj ČT

Podle zpravodaje ČT Miroslava Karase, jehož účast u soudu si Savčenková vyžádala, stráví pilotka následujících deset dní - dokud rozsudek nenabude pravomoci - ve vazební věznici. Teprve poté se rozhodne, ve které věznici si trest odpyká.

Podle obžaloby Savčenková v červnu 2014 na východě Ukrajiny jako příslušnice dobrovolnické jednotky bojující na straně vládních sil navedla palbu ukrajinské armády na ruské novináře, z nichž dva zahynuli. Podle obhajoby byla ale tou dobou již zajata proruskými separatisty, kteří ji předali Rusům. Žalobci žádali pro Ukrajinku trest 23 let odnětí svobody.

Imunita se na trest nevztahuje

Soudce uvedl, že imunita ukrajinské poslankyně a členky Parlamentního shromáždění Rady Evropy nebrání odsouzení Savčenkové, protože mandát získala až po spáchání inkriminovaných zločinů, jakož i po zatčení a uvalení vazby.

Za důvěryhodné označil svědky obžaloby, pocházející podle obhájců z řad proruských separatistů, jakož i důkazy usvědčující Ukrajinku. Důkazy a svědectví obhajoby o nevině obžalované soudce odmítl. Nevidí ani důvod žádat Ukrajinu o pomoc kvůli dalšímu ověřování alibi Savčenkové, které podle něj vyvrátili svědci a experti obžaloby.

Česká diplomacie vyzvala Moskvu, aby Savčenkovou „s ohledem na humanitární důvody a přijaté mezinárodně právní závazky“ neprodleně propustila a umožnila její návrat domů. Ministerstvo zahraničí v prohlášení odůvodnilo svou žádost naplňováním minských mírových dohod z loňského února, které ukládají bojujícím stranám propuštění všech vězněných osob.

Premiér Bohuslav Sobotka v pondělí prohlásil, že řešením pro Savčenkovou by mohla být výměna zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem. „Podporujeme naplnění i té časti minských dohod, která se týká výměny válečných zajatců, a to podle mého názoru by mohlo být řešení pro paní Savčenkovou,“ řekl Sobotka.