Hollande, Merkelová i Porošenko se společně postavili za Savčenkovou

Prezidenti Ukrajiny, Francie a německá kancléřka vyzvali Kreml k propuštění ukrajinské letkyně Nadije Savčenkové, odsouzené v Rusku k 22 letům vězení. Trojice po telefonu hovořila také o neklidné oblasti na východě Ukrajiny, ale i o nástupu nové ukrajinské vlády.

Sám šéf Kremlu Vladimir Putin při úterní televizní debatě s občany nebyl ohledně Savčenkové příliš sdílný. Po jejím skončení pouze uvedl, že Moskva je kvůli případu v kontaktu s ukrajinským vedením. „V podobných záležitostech není radno předbíhat událostem,“ řekl novinářům Putin, aniž by uvedl další podrobnosti.

Jako důstojnice ukrajinského letectva Savčenková v červnu 2014 údajně navedla palbu ukrajinských jednotek do oblasti východoukrajinského Luhansku. V důsledku toho zahynuli 17. června 2014 ruští novináři Igor Korneljuk a Anton Vološin. Do Ruska se podle žaloby dostala jako uprchlice.

Kontroverzní případ ukrajinské pilotky
Zdroj: Reuters

Advokáti Savčenkové ale tvrdí, že separatisté zajali její klientku ještě dříve, než k neštěstí došlo, a pak ji předali ruským úřadům. Sama Savčenková se hájí, že jen plnila svou povinnost a v řadách dobrovolnického praporu Ajdar bojovala za vlast na ukrajinském území a neuznává právo Ruska ji soudit.

Podle západních diplomatů jde o vykonstruovaný proces. „Je třeba tu ženu zachránit,“ říká třeba český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ukrajinka jakoukoli vinu popírá, ale proti rozsudku se odmítla odvolat, protože v tom prý nevidí žádný smysl.

Bude Savčenková vyměněna za zajatce?

Moskva chce podle agentury Interfax vyměnit Savčenkovou za propuštění Viktora Buta a Konstantina Jarošenka, kteří jsou v amerických věznicích za obchodování se zbraněmi, respektive pašování drog.

Již dříve se spekulovalo o možnosti, že by Savčenková mohla být vyměněna za ruské občany Jevgenije Jerofejeva a Alexandra Alexandrova. Ty ukrajinští vojáci zajali loni v květnu v přestřelce se separatisty na východě Ukrajiny a nyní jsou souzeni v Kyjevě jako teroristé. Podle Kyjeva jde o příslušníky ruských speciálních sil, ruské ministerstvo obrany tvrdí, že z armády odešli.