Guvernér Christie podpořil Trumpa: Jen on může porazit Hillary

Guvernér New Jersey a neúspěšný republikánský kandidát Chris Christie podpořil Donalda Trumpa. Podle Christieho, který svou kandidaturu vzdal po neúspěchu v primárkách v New Hamsphire, má Trump největší šanci porazit v přímém souboji Hillary Clintonovou.

„Jsem šťastný, že jsem v Trumpově týmu, a těším se na spolupráci,“ ujistil Christie. Dodal, že právě Trump dává republikánům největší naděje získat Bílý dům.

„Nikdo není lépe připraven vést Ameriku než Donald Trump,“ prohlásil Christie, který vystoupil po miliardářově boku na mítinku v Texasu. Tam příští týden proběhne jeden ze soubojů o hlasy delegátů v rámci takzvaného superúterý, kdy se bude hlasovat v několika amerických státech najednou.

Trumpovi konkurenti Marco Rubio a Ted Cruz podle Christieho nemají sílu výstředního miliardáře porazit. Navíc prý nejsou pro prezidentskou funkci připraveni. Trump nabízí nejlepší recepty na ochranu Američanů a na vytváření nových pracovních míst, tvrdí guvernér.

Donald Trump je největším favoritem na zisk republikánské nominace. V zatím posledních primárkách, konaných v Nevadě, porazil své stranické konkurenty rozdílem více než 20 procentních bodů. Na svém kontě má nyní 81 delegátů. Pro nominaci v republikánském táboře je jich třeba 1237, přesto političtí komentátoři považují Trumpovu cestu za nominací za jistou.

Chris Christie
Zdroj: Gretchen Ertl/Reuters

Neúspěch Christieho kampaně komentátoři připisují vynaložení příliš velkého úsilí na negativní kampaň proti soupeřům a menší snaze vyvíjet svou vlastní. Christie byl přitom vedle bývalého floridského guvernéra Jeba Bushe (který už také svou kampaň vzdal) považován za jednoho z favoritů v klání o podporu hlavního stranického proudu.

Američané Christiemu vyčítali aféru s řízeným vytvářením dopravní zácpy na mostě v New Jersey, kterým se v roce 2013 chtěl podle nepotvrzených informací pomstít starostovi města Fort Lee za to, že ho nepodpořil při volbě guvernéra. Christie při vyšetřování skandálu tvrdil, že o ničem nevěděl, a propustil několik svých spolupracovníků.