Fenomén Trump zafungoval i na západě USA. Magnát jasně získal Nevadu

Hned tři republikánské primárky z dosavadních čtyř vyhrál americký miliardář Donald Trump. Po New Hampshire a Jižní Karolíně aktuálně uspěl také v Nevadě, a to výrazným rozdílem 22 procent před senátorem Tedem Cruzem. Třetí místo bere jeho kolega z Kongresu Marco Rubio, kterého dělí od Cruze několik málo procentních bodů.

Po sečtení všech volebních lístků má Trump zhruba 46 procent hlasů. O druhé místo svedli boj senátoři Marco Rubio a Ted Cruz. Rubio se nakonec přiblížil 24 procentům hlasů a Cruz překonal 21 procent, vyplývá z údajů zveřejněných televizí CNN. Ben Carson a John Kasich za ostatními výrazně zaostali s jednotkami procent.

Trump si z Nevady připíše dalších 14 volebních delegátů, kteří nominaci vítěze oficiálně potvrzují na letním celonárodním sjezdu strany. Po něm už začíná ostrý předvolební boj o úřad prezidenta USA, o němž se bude hlasovat v listopadu. Nutných k nominaci je v republikánském táboře 1237 delegátů.

Po souboji v Nevadě má Trump už 81 jistých delegátů, zatímco Cruz a Rubio po 17.

Právě Cruz a především Rubio vedli v Nevadě ostrou kampaň, která se nakonec přelila v těsný souboj o druhé místo – oba přitom sází na podobnou taktiku, tedy aktivizovat odpůrce Trumpa. Zatímco Rubio se obrací na republikánské elity, Cruz se opírá hlavně o evangelíky a konzervativní křídlo republikánů.

Trump zastává velmi striktní názory ohledně imigrace – včetně plánované stavby zdi na hranici s Mexikem. Přesto dokázal uspět i ve státě s nezanedbatelnou menšinou hispánců. Lidé s latinskoamerickým původem tvořili 9 procent účastníků shromáždění a téměř polovina avizovala, že Trumpovi dá svůj hlas.

Ještě před několika měsíci nikdo nečekal, že bych zde mohl vyhrát… A já vyhrávám, vyhrávám, vyhrávám. A brzy bude opět vyhrávat, vyhrávat a vyhrávat i celá země.
Donald Trump

Republikánské hlasování v Nevadě je oficiálně volebním shromážděním. Zúčastnit se ho tak mohli jen republikáni, kteří se předem zaregistrovali. Voliči v jednotlivém okrsku nejdříve vybírali předsedu a tajemníka shromáždění, následně krátce představili jednotlivé kandidáty a teprve poté probíhá samotné hlasování. Běžně trvá celý proces zhruba hodinu.

Hlasování přitom provázely podle ohlasů na Twitteru zmatky. Mnozí například ohlásili nedostatek hlasovacích lístků, špatně vedené seznamy či nedbalé nebo vůbec žádné kontroly totožnosti, někteří se zmiňují i o vícenásobném hlasování.

Jeremy Hughes, který v Nevadě vede Rubiovu kampaň, se kvůli nesrovnalostem obrátil na nevadské vedení Republikánské strany. „Snažit se zaznamenat všechny nepravosti, které se tady dějí, je jako snažit se utěsnit všechny díry na Titaniku,“ řekl Hughes televizi CNN. „Opravíte jednu a další se hned objeví,“ dodal.

Stranický výbor závažnost výtek mírní, ohlášené případy dvojího hlasování prý ale bere vážně a lístky prověří a přepočítá. Portál theatlantic.com poznamenal, že komplikace nejsou při volebních shromážděních výjimečné, neboť o organizaci se starají převážně dobrovolníci. Navíc se očekává velká účast a mnoho lidí se takovéhoto hlasování účastní vůbec poprvé.

V zemi s necelými třemi miliony obyvatel je podle lednové statistiky nevadských úřadů registrováno jako republikáni přes 490 tisíc lidí, očekává se, že hlasování se zúčastnilo asi 60 tisíc z nich. Před čtyřmi lety svůj hlas na volebním shromáždění odevzdalo necelých 33 tisíc lidí.

Kvůli poměrně malému zapojení republikánských voličů tak mizí zajímavý efekt, že rozvrstvení populace v Nevadě odpovídá mnohem přesněji celonárodnímu průměru, než tomu bylo u předchozích států.