Nespojujme silvestrovské sexuální útoky s uprchlíky, varovali němečtí ministři

Události: Policie pátrá po pachatelích útoků z Kolína nad Rýnem (zdroj: ČT24)

Členové německé vlády odsoudili rozsáhlé sexuální útoky, k nimž došlo o silvestrovské noci ve velkých německých městech a za nimiž podle policie stáli lidé severoafrického a arabského vzhledu. V Kolíně nad Rýnem se podle listu Die Welt stalo obětí útoků na 90 žen, podobné incidenty jsou v menším rozsahu hlášeny i z Hamburku.

„Je to poprvé, co se něco takového stalo v tak velkém měřítku. Zjevně máme co do činění s novou formou organizovaného zločinu,“ řekl o útocích ministr spravedlnosti Heiko Maas a vyzval k důslednému vyšetření případu a k tvrdému potrestání pachatelů. Policie podle něj musí najít nástroje, jak podobným incidentům do budoucna zabránit.

„Nesmíme připustit, aby byli lidé v našich městech vystaveni hrubému násilí a nedostalo se jim ochrany. V této zemi nesmí existovat zóny, kde neplatí právo, nesmí tomu tak být ani na nádražích,“ řekl Maas. „To, co se stalo, je neomluvitelné. A polehčující okolnost není ani konzumace alkoholu,“ uvedl.

Nespojujme to s uprchlickou krizí, žádá ministr

Ministr nicméně odmítl spojovat incidenty s uprchlickou krizí. Podle něj je také ještě příliš brzy mluvit o možném vypovězení pachatelů z Německa, když se zatím nepodařilo zadržet podezřelé. Zdůraznil však, že zákony musí platit pro každého, bez ohledu na jeho původ.

Proti spojování útoků s uprchlickou krizí vystoupil i ministr vnitra Thomas de Maizière. „To, že tak velký počet lidí zjevně přistěhovaleckého původu spáchal tyto útoky, představuje novou dimenzi problému. Nesmí to však vést k tomu, že nyní budou obecně podezříváni všichni běženci bez ohledu na svůj původ, kteří u nás hledají ochranu před pronásledováním,“ řekl. 

„Musí být učiněno vše, aby pachatelé byli co nejrychleji vypátráni a potrestáni, a to bez ohledu na to, odkud pocházejí,“ uvedla podle svého mluvčího německá kancléřka Angela Merkelová.

Ženy nejsou lovná zvěř

K důslednému postupu vůči pachatelům vyzvala ministryně pro rodinu Manuela Schwesigová. „Ženy nejsou lovná zvěř. Útoky na ženy, ať už jsou jakéhokoli druhu, nesmíme akceptovat,“ řekla. „Pachatelé musí být co nejrychleji pohnáni k zodpovědnosti, bez ohledu na to, jakého jsou původu a vyznání,“ prohlásila ministryně.

Kolínský dóm stojí přímo vedle hlavního nádraží
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

Muži ve skupinách obklíčili ženy a obtěžovali je

V okolí kolínského hlavního nádraží a katedrály v jeho sousedství se podle dosavadního šetření shromáždila o silvestrovské noci asi tisícovka mužů, kteří podle policie vypadali, jako by pocházeli ze severní Afriky nebo z arabských zemí. Z davu se následně vyčlenily menší skupinky, které pak obkličovaly ženy, osahávaly je a okrádaly. Napadení ohlásilo podle listu Die Welt na 90 žen.

„Známe metodu, kdy vyhlížejí podnapilé osoby, aby je okradli. Ale tyto násilné excesy, tento cílený, dokonce bych řekl organizovaný přístup je nový,“ upozornil viceprezident německých policejních odborů Arnold Plickert.

Něco takového jsem v Kolíně nečekala, řekla jedna z údajných obětí

Své zážitky ze silvestrovské noci popsala kolínskému deníku Kölner Stadt-Anzeiger 32letá Afghánka Fahra. Na nádraží přijela kolem deváté hodiny večer společně se svou desetiletou dcerou vyzvednout příbuzné.

Nádraží v Kolíně nad Rýnem
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

„Nic podobného jsem opravdu nezažila a po dvou letech strávených v Kolíně jsem to ani nečekala. Většina mladých mužů byla silně opilá, nahlas křičeli, rozbíjeli lahve od piva a ve skupinkách obkličovali mladé ženy. Nedokážu říct, odkud byli. Vypadali jako Arabové, ale mnoho z nich umělo dobře německy. Panovala tam napjatá, agresivní nálada, měla jsem strach zejména o svou dcerku, která začala plakat. Jeden z mužů mi zastoupil cestu a řekl: ,Ahoj zlatíčko, máš krásné vlasy.' Další muž stojící za mnou mi mezitím šátral v kabelce a kapsách kabátu - zřejmě hledal můj mobilní telefon.“

S podobnými zážitky se médiím svěřila i 60letá žena, která chtěla raději zůstat v anonymitě. I ji a její přítelkyni několikrát obklopily skupiny čtyř až šesti mladíků. „Opravdu jsme se cítily v ohrožení.“ Pachatelé prý byli přistěhovalci, ale nepocházeli z Afriky. „Totální chaos“ prý panoval i na nádraží, kde se pohybovali opilí muži a chovali se agresivně. „Měla jsem pocit, že policisté a bezpečnostní pracovníci drah nebyli jen ohromeni, ale dokonce měli sami strach, že situace bude eskalovat,“ dodala žena.

V menší míře došlo k podobnému incidentu i v Hamburku, kde se podle svědků dopouštěla sexuálních útoků skupina 20 až 40 mužů arabského vzezření, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Policii se zatím ohlásilo šest žen, které se staly oběťmi těchto útoků.

Na karneval budou dohlížet policisté v uniformách i v civilu

Kolínská primátorka Henrietta Rekerová
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

Kolínská primátorka Henrietta Rekerová během krizového jednání hledala s policií způsob, jak opakování podobných incidentů zabránit. Slíbila posílení policejních hlídek i větší přítomnost policistů v civilu v krizových oblastech. Policie také prozkoumá možnosti, jak zabránit podezřelým lidem ve vstupu na konkrétní místo, kde se budou konat masové akce. „Nechceme, aby ve městě byla nebezpečná místa. A nenecháme si těmito událostmi vzít karneval. Chceme, aby lidé mohli slavit bez obav,“ řekla Rekerová.

Oslavy karnevalu letos v Kolíně nad Rýnem začnou 4. února. Vedle většího množství policistů budou na karnevalové akce dohlížet i speciálně nainstalované bezpečnostní kamery.

Kolínská demonstrace proti sexismu a rasismu
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

Kvůli silvestrovským událostem se sešla v úterý večer v ulicích Kolína demonstrace, na kterou dorazilo podle policie kolem tří set lidí. „Co se tady stalo, je strašné. Ale zároveň nemůžeme kriminalizovat každého, kdo tu byl. To není přijatelné. Viníci musí být zatčeni a postaveni před soud. Musíme přijmout opatření, ale také si projevit vzájemnou solidaritu - mezi muži, ženami i cizinci - a postavit se proti násilí,“ řekla agentuře Reuters jedna z účastnic protestu. 

Vydáno pod