Haagská žalobkyně chce vyšetřit zločiny v Jižní Osetii

Žalobkyně Mezinárodního trestního soudu (ICC) hodlá vyšetřovat gruzínské a ruské ozbrojené síly kvůli možnému spáchání válečných zločinů během konfliktu ze srpna 2008 o odštěpeneckou gruzínskou provincii Jižní Osetie.

Prokurátorka Fatou Bensoudaová má prý důkazy naznačující, že „úřady“ Jižní Osetie nechaly zabít až 113 gruzínských civilistů během násilného vyhnání osmnácti a půl tisíce Gruzínů z domovů v Jižní Osetii a že se na tomto zločinu možná podíleli i příslušníci ruských ozbrojených sil. Podle prokurátorčina odhadu se gruzínské obyvatelstvo v oblasti konfliktu zmenšilo minimálně o 75 procent.

Bensoudaová má rovněž důkazy, že gruzínské jednotky napadly příslušníky ruských mírových jednotek, což by byl také válečný zločin. Vzhledem k tomu, že gruzínské vyšetřování tohoto obvinění nijak nepostoupilo, prokurátorka požádala soudce, aby jí povolily vyšetřování i tohoto případu.

Zatímco gruzínské jednotky zabily deset Rusů a zničily zdravotnické zařízení, síly Jižní Osetie podle prokurátorky vypálily střely, které zabily dva příslušníky gruzínské mírové jednotky.

Je nyní na soudcích Mezinárodního trestního tribunálu, aby rozhodli, zda povolí prokurátorce vyšetřování, a to i v případě Ruska, které není členem ICC.

Válka v srpnu 2008 se vedla o proruské oblasti v Gruzii. Pětidenní ozbrojený konflikt skončil vítězstvím ruské armády. Poté separatistické provincie Abcházie a Jižní Osetie vyhlásily samostatnost, kterou uznalo jen Rusko a několik dalších zemí.