Kosovský premiér Thaçi vedl zločince obchodující s orgány

Bělehrad - Kosovský premiér Hashim Thaçi je ve zprávě vypracované pro Radu Evropy znovu obviněn, že koncem 90. let vedl zločineckou organizaci, která má na svědomí vraždy, bití, obchod s lidskými orgány a další zločiny. Zpráva má být ve čtvrtek předložena právnímu výboru RE v Paříži. Pokud bude schválena, bude o ní koncem ledna jednat Parlamentní shromáždění RE. Kosovská vláda označila zprávu za pomluvy a pohrozila trestním stíháním.

„Thaçi a další členové Drenické skupiny byli ve zprávách (západních) rozvědek důsledně označováni za 'klíčové hráče' kosovských mafiánských struktur organizovaného zločinu,“ uvádí se ve zprávě vypracované švýcarským zvláštním zpravodajem Dickem Martym. „Zjistili jsme, že šéfem Drenické skupiny, nebo při použití terminologie organizovaného zločinu 'bossem', byl známý politický podnikatel a možná mezinárodně nejuznávanější osobnost Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) Hashim Thaçi,“ dodává se v dokumentu.

Podle bělehradské televizní a rozhlasové stanice B-92 Marty, který ověřoval informace o obchodu s lidskými orgány během války v Kosovu, získal důkazy, že uvedená zločinná organizace odnímala zajatým kosovským Srbům i Albáncům v jisté klinice na severu Albánie orgány, s cílem dále je prodat.

Ve zprávě se uvádí, že obchod s lidskými orgány pokračoval určitou dobu i po skončení kosovské války v červnu 1999, dokud mezinárodní síly nebyly plně schopny převzít kontrolu nad oblastí. Tyto zločinné aktivity některých předáků bývalé UÇK prý pokračují až do současnosti.

Prohlášení kosovské vlády:

„Kosovská vláda a premiér Hashim Thaçi podniknou všechny potřebné kroky, aby byly vyvráceny pomluvy Dicka Martyho. Včetně právních a politických opatření.“

Priština proti zprávě ostře protestovala s tím, že kosovská vláda a premiér Thaçi podniknou všechny kroky nezbytné k odmítnutí pomluv včetně právních a politických prostředků. „Je jasné, že někdo chce zasáhnout premiéra Thaçiho poté, co mu kosovští občané jasně vyjádřili podporu a svěřili mu další vládu a rozvoj země,“ uvádí se v prohlášení kabinetu.

Zpráva pro Radu Evropy viní západní mocnosti ze spoluúčasti, když informace o zločinech ignorovaly, aby na Balkáně udržely stabilitu. Kosovo se od Srbska odtrhlo před dvěma lety a Thaçi je ve své zemi stéle symbolem boje za nezávislost. Bělehrad v souvislosti s válkou v bývalé Jugoslávii soustavně obviňoval Západ, že neměřil oběma stranám stejným metrem.

Thaçiho čekají složitá koaliční jednání

Thaçiho vládní Demokratická strana Kosova (PDK) vyhrála se ziskem 33,5 procenta hlasů nedělní parlamentní volby v Kosovu. Druhý se umístil Demokratický svaz Kosova (LDK) se ziskem 23,6 procenta. Účast ve volbách dosáhla 47,8 procenta z 1,6 milionu oprávněných voličů.

O pokračování Thaçiho vlády se ještě bude rozhodovat u jednacího stolu, protože PDK bude potřebovat jednoho nebo více koaličních partnerů. PDK a LDK ale již spolu do koalice jít nechtějí a vytvořit ze zbývajících formací funkční většinu nebude pro Thaçiho snadné.

Iveta Radičová:

„Rozhodnutí Slovenska neuznat nezávislost Kosova se ukázalo jako správné.“

V Prištině dnes řada stran podala stížnosti na volební podvody a jiné nesrovnalosti v průběhu hlasování. Ústřední volební komise dostala celkem 171 takových stížností. Slovenská premiérka Iveta Radičová vidí ve zprávách o volebních podvodech v kosovských městech potvrzení správnosti postoje Bratislavy neuznat samostatnost Kosova. „Rozhodnutí Slovenska neuznat nezávislost Kosova se ukázalo jako správné,“ prohlásila Radičová v bratislavském parlamentu. „Požadujeme, aby EU vyslala jasný signál a vyjádřila přinejmenším znepokojení z toho, že demokratické instituce v oné zemi byly porušeny.“