V kempech u Orlíku již několikrát hořely karavany. Majitelé kolem nich vztyčují nepovolené přístřešky

Studio ČT24: Opakované požáry v kempech (zdroj: ČT24)

Opakované požáry v kempech u Orlíku bude řešit Povodí Vltavy. Karavany jsou často ve velmi špatném technickém stavu a jejich majitelé je navíc pomocí různých úprav často proměnili na černé stavby. Prevence požárů je pak nulová.

Majitelé budou muset vrátit obytné přívěsy zpátky na kola a znovu je udělat pojízdnými. Jinak může hrozit i jejich odstranění. Právě břehy Orlíku jsou tím typické. Povodí tam řeší mnoho černých staveb, které lidé využívají k rekreaci. Příčiny požáru karavanů se ještě vyšetřují. Právě požár upozornil na divokou zástavbu kempu, která odporuje zákonům.

Kemp u Orlické přehrady provozuje Povodí Vltavy. Po požáru obytných přívěsů připravuje opatření. „První verze, se kterou pracujeme, je ta, že všechny karavany budou muset mít prohlídku STK,“ objasnil vedoucí provozního střediska Povodí Vltavy Libor Peška.

Na více než deseti hektarech nechávají turisté karavany po celý rok. Na státním pozemku si je předělávají na chaty. Mezi nepovolené přístavby patří typicky verandy a přístřešky, které podléhají schválení stavebního úřadu. Ty chce povodí nyní zakázat.

„Černé stavby z našich pozemků budou muset zmizet, protože nám hrozí vysoké pokuty za nedodržování nového stavebního zákona,“ uvedl Peška.

Po sezoně pryč

Další změny nařídí nový provozní řád od roku 2023. Bude požadovat, aby lidé své karavany zprovoznili a po sezoně je převezli na zimoviště poblíž kempu. A to pouze v případě, že na jejich místě budou vodohospodáři pracovat. Potřebují postupně kácet napadené břehové porosty a k tomu je nutné místo. Zároveň Povodí zařizuje vrty na pitnou vodu a plánuje nové přípojky na elektřinu.

Povodí chce podmínky v kempu přiblížit jiným českým kempům, třeba tomu v Chlumu u Třeboně, který patří obci. Starostka města Jitka Bednářová vysvětlila, že majitelé karavanů tam přijíždí na celé léto, ale po sezoně si přívěsy zase odvezou.

Bednářová uvedla, že přístřešek či stan si u vozu mnozí postaví, což je u nich umožněno. Nemohou si ale postavit třeba plot. Technický stav karavanu je především na zodpovědnosti jeho majitele. Když se něco stane, škoda jde za ním.

„V provozním řádu máme určeno, že otevřené ohně lze rozdělávat jen na místě k tomu určeném. Jsme v CHKO, tato pravidla platí pro celou oblast. Stane se občas, že si někdo ohniště u stanu udělá, pak naši pracovníci jdou a uhasí ho,“ vysvětlila.