TÉMA

Plot

Tlak na polskou hranici roste, ochranná opatření ale likvidují turistický ruch

Po běloruské trase přichází do Evropské unie stále více migrantů – a tlak na polskou hranici roste. Tamní prokuratura nyní přehodnotila případ dvou vojáků, kteří začátkem června na výstrahu pálili proti běžencům. Už jim nehrozí propuštění a po dobu vyšetřování budou brát plný plat. Po incidentu začal na pomezí platit přísnější režim a vznikla nárazníková zóna. Evropská unie i Polsko obviňují Rusko a jeho spojence, že migraci podporují a používají proti Západu. Opatření ale rozdělují společnost a navíc kazí obchod v turisticky vyhledávané oblasti.
20. 6. 2024|

Nad Pobaltím se vznáší ruská hrozba. Země budují masivní obrannou linii

Lotyšsko staví vojenská opevnění na hranici s Ruskem a Běloruskem. Kvůli obavám z ruské agrese se zapojilo do budování baltské obranné linie – společně s Litvou a Estonskem. Vzniknout mají bunkry, zákopy, ale i minová pole. Vedle toho země staví hraniční plot, který má zabránit očekávanému novému náporu nelegálních migrantů.
28. 3. 2024|

Dřív tudy vedla výnosná obchodní trasa, teď od sebe Bělorusko s Litvou dělí vysoký plot

Stovky let pevnost Miedinikai strážila obchodní trasy spojující Vilnius s Minskem. Cesta, která přinášela bohatství i kulturu, už ale neexistuje. Litvu a Bělorusko – v současné době dva odlišné světy – od sebe odděluje loni postavený čtyřmetrový plot.
10. 8. 2023|

Polsko posiluje východní hranici. Chce tak odrážet hybridní hrozby

Polsko dál posiluje obranu východní hranice. Reaguje na záměr Moskvy rozmístit jaderné zbraně v Bělorusku. Po nedávném odhalení ruské špionážní sítě je obrana strategických cílů v nejvyšší pohotovosti. Mluvil o tom zpravodaj ČT ve Varšavě Andreas Papadopulos.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 20:07|

Finsko chystá plot na hranici s Ruskem

Finsko zabezpečuje svou hranici s Ruskem. Vláda tam chystá výstavbu plotu v přepočtu za deset miliard korun. Měl by být tři metry vysoký a zakončený ostnatým drátem. Země už v září zakázala vstup do země Rusům s turistickými vízy.
11. 12. 2022|

V lese v Litošicích roste plot. Firma buduje oboru bez povolení, viní úřady z obstrukcí

V Litošicích u Přelouče vzniká bez povolení v lese obora pro zvěř. Zabírá zhruba tři sta hektarů. Místní se bojí, že se pro ně kvůli tomu les uzavře. Stavební úřad už v únoru vyzval majitele pozemku, společnost Enlino, aby práce zastavil. Podle místních se tím ale neřídí. Vedení společnosti si zase stěžuje na obstrukce ze strany úředníků.
3. 12. 2022|

Polsko postaví plot na hranicích s Kaliningradskou oblastí. Obává se další migrační krize

Polsko zahájí výstavbu bariéry podél hranice s ruskou Kaliningradskou oblastí, informoval podle polského zpravodajského serveru Onet.pl polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Polsko se podle něj obává, že by na této hranici mohla vzniknout migrační krize podobná té z loňského roku na hranici s Běloruskem. Tehdy se do Polska a pobaltských zemí snažily nelegálně dostat tisíce lidí zejména z Blízkého východu.
2. 11. 2022|

Schůzku Pivoňky na ruském ministerstvu kvůli plotu organizovala česká diplomacie

Schůzku českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky na tamním ministerstvu zahraničí, která proběhla ve středu, inicioval český resort diplomacie. Jednání se mělo týkat hlavně situace ohledně Českého domu v Moskvě a zbourání plotu okolo něj. Mluvčí tuzemského ministerstva Lenka Do zdůraznila, že nešlo o předvolání.
20. 10. 2022|

Diplomacie protestuje proti zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Zazněl také návrh „odplaty“ v Praze

Česko odeslalo Rusku diplomatickou nótu kvůli zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) v ní požaduje urychlené zjednání nápravy. Městská část Praha 7 navrhla české diplomacii jako odvetu odstranění zdi, kterou Rusko po srpnové invazi obehnalo část pražského parku Stromovka přiléhající k ambasádě. To ministerstvo nechce. Ruská agentura TASS ve středu odpoledne napsala, že ruské ministerstvo zahraničí si kvůli „vyostřování situace“ vysokými představiteli Česka pozvalo velvyslance Vítězslava Pivoňku.
19. 10. 2022|

Orbán se pokouší budovat neliberální demokracii. Chladným u toho nechává jen málokoho

Pro jedny je hrdinou, který v roce 2015 zachránil Evropu před migrační vlnou a srdnatě bojuje se zkaženou Unií o zachování národní identity a tradičních hodnot. Pro druhé je zkorumpovaným autoritářem, který obětoval demokracii, aby ukradl celý stát. Viktor Orbán za sebou každopádně má dlouhý a velmi úspěšný příběh plný zvratů. Nyní Maďaři rozhodnou o jeho pokračování.
2. 4. 2022|

Řidiči si stěžují na špatné značení na D11, u dálnice D35 jim zase chyběl plot proti zvěři

Na novém úseku dálnice D11 u Jaroměře se po otevření v prosinci ukázal nedostatek v dopravním značení dálkových cílů. Řidiči kamionů, kteří míří na Náchod a Polsko, proto občas minou správný sjezd. Na konci dálnice pak musí řešit komplikace. Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že značení je připraveno už na severní obchvat Jaroměře, ten se ale zatím ani nezačal stavět.
26. 1. 2022|

Muž zatčený na pozemku hradu Windsor je zadržován na základě zákona o duševním zdraví

Muž zadržený v sobotu po vniknutí na pozemek hradu Windsor, ve kterém tráví svátky britská panovnice Alžběta II., je držen ve vazbě na základě zákona o duševním zdraví. Oznámila to v neděli londýnská policie. Mladý muž je podle ní v péči zdravotníků. Incident se stal v den, kdy královna k lidu pronesla tradiční vánoční poselství.
26. 12. 2021|

Stovka lidí se pokusila překonat polsko-běloruskou hranici, policie v oblasti našla mrtvého Syřana

Polská policie nalezla u hranic s Běloruskem tělo mladého Syřana. Příčina jeho smrti zatím nebyla zjištěna, informovala na Twitteru policie Podleského vojvodství. Ve stejné oblasti se v noci na sobotu pokusila překročit hranice zhruba stovka migrantů. Bělorusové zde podle polských pohraničníků strhli část improvizovaného hraničního plotu. Na běloruské straně hranice s Polskem táboří několik tisíc migrantů, kteří se snaží dostat do Evropské unie.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 21:37|

Litva a Lotyšsko začaly na hranici s Běloruskem stavět plot proti nelegální migraci

Litva a Lotyšsko začaly podél své více než pět set kilometrů dlouhé hranice s Běloruskem stavět plot, který má zabránit nelegální migraci. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na středeční sdělení vlády ve Vilniusu. Vlády pobaltských zemí viní Bělorusko, že migraci blízkovýchodních běženců do Evropské unie přes své území napomáhá.
30. 9. 2021|

Na protest Trumpových příznivců ve Washingtonu přišlo několik stovek lidí

Na demonstraci na podporu lidí, kteří čelí soudům, protože začátkem ledna pronikli do Kapitolu, sídla amerického Kongresu, v sobotu dorazilo ve Washingtonu několik stovek lidí. Shromáždění ale bylo poklidné, více než demonstrantů bylo na místě policistů a novinářů. V oblasti od rána hlídkovaly stovky policistů, a protože se úřady obávaly střetů, nechaly v okolí Kapitolu postavit vysoké zátarasy. V pohotovosti bylo také 100 vojáků Národní gardy.
18. 9. 2021Aktualizováno18. 9. 2021, 21:45|

Řecko otevřelo na ostrově Samos nový uprchlický tábor. Plot kolem něj je terčem kritiky

Řecké úřady v sobotu na ostrově Samos otevřely nový uprchlický tábor pro tři tisíce lidí. Nachází se asi pět kilometrů od bývalého provizorního tábora u vesnice Vathy a na jeho výstavbu poskytla peníze rovněž Evropská unie. Kolem zařízení je vysoký plot s ostnatým drátem, což kritizují uprchlické organizace, uvedla agentura DPA.
18. 9. 2021|

Teroristický útok v Afghánistánu povede k nové etapě a k výběru mezi dvěma zly, soudí Kobza a Dvořák

Sebevražedný útok, k němuž došlo ve čtvrtek u kábulského letiště, otvírá další etapu dění v Afghánistánu. Definoval totiž společného nepřítele USA a hnutí Taliban –⁠ a tím je Islámský stát, který se k útoku přihlásil, řekl v pořadu Události, komentáře místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jiří Kobza (SPD). Se zahájením další etapy souhlasil i bývalý velvyslanec ČR v Kuvajtu a Kataru Martin Dvořák (STAN). „Západní svět a NATO budou řešit otázku, které z těch zel je větší zlo,“ dodal.
28. 8. 2021|

Polsko a Lotyšsko mají podle štrasburského soudu pomoci migrantům na hranici s Běloruskem

Evropský soud pro lidská práva (ESLP)nařídil Varšavě, aby pomohla žadatelům o azyl, kteří jsou již déle než dva týdny zablokováni na hranici mezi Polskem a Běloruskem. Stejný požadavek adresoval také Rize, neboť u lotyšsko-běloruských hranic se ocitla v podobné situaci jiná skupina utečenců. Neznamená to ale, že by soud Polsku a Lotyšsku nařizoval vpuštění migrantů na jejich území.
26. 8. 2021Aktualizováno26. 8. 2021, 22:17|

V kempech u Orlíku již několikrát hořely karavany. Majitelé kolem nich vztyčují nepovolené přístřešky

Opakované požáry v kempech u Orlíku bude řešit Povodí Vltavy. Karavany jsou často ve velmi špatném technickém stavu a jejich majitelé je navíc pomocí různých úprav často proměnili na černé stavby. Prevence požárů je pak nulová.
29. 7. 2021|

Po migrační vlně v Ceutě roste napětí také na španělsko-marocké hranici v Melille

Několik stovek Maročanů se v noci na pátek pokusilo dostat přes dvojitý plot do španělské enklávy Melilla. Informuje o tom deník El País. Podle agentury Europa Press plot u tohoto španělského města na africkém pobřeží překonaly v noci desítky Maročanů. Začátkem týdne se dostaly tisíce Maročanů do druhé španělské enklávy v Africe, přístavu Ceuta.
21. 5. 2021|

Jsou důkazy o rozvratné činnosti útočníků na Kapitol, říká prokurátor

Podle hlavního federálního prokurátora washingtonského okrsku District of Columbia Michaela Sherwina vyšetřovatelé našli důkazy, které pravděpodobně úřadům umožní obvinit z rozvratné činnosti některé z účastníků vpádu do Kapitolu z 6. ledna. Sherwin to řekl v noci na pondělí v pořadu 60 Minutes televize CBS. Obvinění z rozvratné činnosti vznáší federální prokuratura jen velmi zřídka.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 14:58|

Dopady vyhánění dingů z přírody jsou viditelné z vesmíru, ukázaly satelitní snímky

V australských oblastech, ze kterých lidé vyhnali psa dinga, se hůř daří vegetaci. Je to přitom viditelné i z vesmíru. Poukázala na to nová analýza satelitních snímků, jejíž výsledky publikoval časopis Landscape Ecology.
28. 2. 2021|

Estonsko staví plot na hranici s Ruskem. Vztyčilo první kilometr

Estonsko instalovalo plot s ostnatým drátem na prvním kilometru nově budované ochrany hranic s Ruskem. V první etapě plánuje Tallinn oplotit přes dvacet kilometrů dlouhý úsek a vybavit ho potřebnou infrastrukturou, jako jsou silnice pro hlídková vozidla, komunikační systémy nebo kanalizace. Informoval o tom zpravodajský server ERR News. Podle dřívějších informací by východní estonskou hranici, která je zároveň vnější hranicí Evropské unie, měly pomoci střežit i bezpečnostní videokamery nebo drony.
7. 12. 2020|

Stavba obchvatu Pardubic stále nemá povolení. Napadl ho podnikatel Holeček, který je ve sporu s městem

Stavba severovýchodního obchvatu Pardubic stále nemá pravomocné stavební povolení. Vydáno bylo už loni, napadl ho ale podnikatel Miloš Holeček, který je majitelem pozemků v okolí. Ten zároveň vede dlouhodobé spory s městem. Podobným sporům má zabránit novela zákona o liniových stavbách, která má začít platit už příští rok.
14. 9. 2020|