TÉMA

Plot

Nad Pobaltím se vznáší ruská hrozba. Země budují masivní obrannou linii

Lotyšsko staví vojenská opevnění na hranici s Ruskem a Běloruskem. Kvůli obavám z ruské agrese se zapojilo do budování baltské obranné linie – společně s Litvou a Estonskem. Vzniknout mají bunkry, zákopy, ale i minová pole. Vedle toho země staví hraniční plot, který má zabránit očekávanému novému náporu nelegálních migrantů.
28. 3. 2024|

Dřív tudy vedla výnosná obchodní trasa, teď od sebe Bělorusko s Litvou dělí vysoký plot

Stovky let pevnost Miedinikai strážila obchodní trasy spojující Vilnius s Minskem. Cesta, která přinášela bohatství i kulturu, už ale neexistuje. Litvu a Bělorusko – v současné době dva odlišné světy – od sebe odděluje loni postavený čtyřmetrový plot.
10. 8. 2023|

Polsko posiluje východní hranici. Chce tak odrážet hybridní hrozby

Polsko dál posiluje obranu východní hranice. Reaguje na záměr Moskvy rozmístit jaderné zbraně v Bělorusku. Po nedávném odhalení ruské špionážní sítě je obrana strategických cílů v nejvyšší pohotovosti. Mluvil o tom zpravodaj ČT ve Varšavě Andreas Papadopulos.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 20:07|

Finsko chystá plot na hranici s Ruskem

Finsko zabezpečuje svou hranici s Ruskem. Vláda tam chystá výstavbu plotu v přepočtu za deset miliard korun. Měl by být tři metry vysoký a zakončený ostnatým drátem. Země už v září zakázala vstup do země Rusům s turistickými vízy.
11. 12. 2022|

V lese v Litošicích roste plot. Firma buduje oboru bez povolení, viní úřady z obstrukcí

V Litošicích u Přelouče vzniká bez povolení v lese obora pro zvěř. Zabírá zhruba tři sta hektarů. Místní se bojí, že se pro ně kvůli tomu les uzavře. Stavební úřad už v únoru vyzval majitele pozemku, společnost Enlino, aby práce zastavil. Podle místních se tím ale neřídí. Vedení společnosti si zase stěžuje na obstrukce ze strany úředníků.
3. 12. 2022|

Polsko postaví plot na hranicích s Kaliningradskou oblastí. Obává se další migrační krize

Polsko zahájí výstavbu bariéry podél hranice s ruskou Kaliningradskou oblastí, informoval podle polského zpravodajského serveru Onet.pl polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Polsko se podle něj obává, že by na této hranici mohla vzniknout migrační krize podobná té z loňského roku na hranici s Běloruskem. Tehdy se do Polska a pobaltských zemí snažily nelegálně dostat tisíce lidí zejména z Blízkého východu.
2. 11. 2022|

Schůzku Pivoňky na ruském ministerstvu kvůli plotu organizovala česká diplomacie

Schůzku českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky na tamním ministerstvu zahraničí, která proběhla ve středu, inicioval český resort diplomacie. Jednání se mělo týkat hlavně situace ohledně Českého domu v Moskvě a zbourání plotu okolo něj. Mluvčí tuzemského ministerstva Lenka Do zdůraznila, že nešlo o předvolání.
20. 10. 2022|

Diplomacie protestuje proti zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Zazněl také návrh „odplaty“ v Praze

Česko odeslalo Rusku diplomatickou nótu kvůli zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) v ní požaduje urychlené zjednání nápravy. Městská část Praha 7 navrhla české diplomacii jako odvetu odstranění zdi, kterou Rusko po srpnové invazi obehnalo část pražského parku Stromovka přiléhající k ambasádě. To ministerstvo nechce. Ruská agentura TASS ve středu odpoledne napsala, že ruské ministerstvo zahraničí si kvůli „vyostřování situace“ vysokými představiteli Česka pozvalo velvyslance Vítězslava Pivoňku.
19. 10. 2022|

Orbán se pokouší budovat neliberální demokracii. Chladným u toho nechává jen málokoho

Pro jedny je hrdinou, který v roce 2015 zachránil Evropu před migrační vlnou a srdnatě bojuje se zkaženou Unií o zachování národní identity a tradičních hodnot. Pro druhé je zkorumpovaným autoritářem, který obětoval demokracii, aby ukradl celý stát. Viktor Orbán za sebou každopádně má dlouhý a velmi úspěšný příběh plný zvratů. Nyní Maďaři rozhodnou o jeho pokračování.
2. 4. 2022|

Řidiči si stěžují na špatné značení na D11, u dálnice D35 jim zase chyběl plot proti zvěři

Na novém úseku dálnice D11 u Jaroměře se po otevření v prosinci ukázal nedostatek v dopravním značení dálkových cílů. Řidiči kamionů, kteří míří na Náchod a Polsko, proto občas minou správný sjezd. Na konci dálnice pak musí řešit komplikace. Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že značení je připraveno už na severní obchvat Jaroměře, ten se ale zatím ani nezačal stavět.
26. 1. 2022|

Muž zatčený na pozemku hradu Windsor je zadržován na základě zákona o duševním zdraví

Muž zadržený v sobotu po vniknutí na pozemek hradu Windsor, ve kterém tráví svátky britská panovnice Alžběta II., je držen ve vazbě na základě zákona o duševním zdraví. Oznámila to v neděli londýnská policie. Mladý muž je podle ní v péči zdravotníků. Incident se stal v den, kdy královna k lidu pronesla tradiční vánoční poselství.
26. 12. 2021|

Stovka lidí se pokusila překonat polsko-běloruskou hranici, policie v oblasti našla mrtvého Syřana

Polská policie nalezla u hranic s Běloruskem tělo mladého Syřana. Příčina jeho smrti zatím nebyla zjištěna, informovala na Twitteru policie Podleského vojvodství. Ve stejné oblasti se v noci na sobotu pokusila překročit hranice zhruba stovka migrantů. Bělorusové zde podle polských pohraničníků strhli část improvizovaného hraničního plotu. Na běloruské straně hranice s Polskem táboří několik tisíc migrantů, kteří se snaží dostat do Evropské unie.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 21:37|

Litva a Lotyšsko začaly na hranici s Běloruskem stavět plot proti nelegální migraci

Litva a Lotyšsko začaly podél své více než pět set kilometrů dlouhé hranice s Běloruskem stavět plot, který má zabránit nelegální migraci. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na středeční sdělení vlády ve Vilniusu. Vlády pobaltských zemí viní Bělorusko, že migraci blízkovýchodních běženců do Evropské unie přes své území napomáhá.
30. 9. 2021|

Na protest Trumpových příznivců ve Washingtonu přišlo několik stovek lidí

Na demonstraci na podporu lidí, kteří čelí soudům, protože začátkem ledna pronikli do Kapitolu, sídla amerického Kongresu, v sobotu dorazilo ve Washingtonu několik stovek lidí. Shromáždění ale bylo poklidné, více než demonstrantů bylo na místě policistů a novinářů. V oblasti od rána hlídkovaly stovky policistů, a protože se úřady obávaly střetů, nechaly v okolí Kapitolu postavit vysoké zátarasy. V pohotovosti bylo také 100 vojáků Národní gardy.
18. 9. 2021Aktualizováno18. 9. 2021, 21:45|

Řecko otevřelo na ostrově Samos nový uprchlický tábor. Plot kolem něj je terčem kritiky

Řecké úřady v sobotu na ostrově Samos otevřely nový uprchlický tábor pro tři tisíce lidí. Nachází se asi pět kilometrů od bývalého provizorního tábora u vesnice Vathy a na jeho výstavbu poskytla peníze rovněž Evropská unie. Kolem zařízení je vysoký plot s ostnatým drátem, což kritizují uprchlické organizace, uvedla agentura DPA.
18. 9. 2021|

Teroristický útok v Afghánistánu povede k nové etapě a k výběru mezi dvěma zly, soudí Kobza a Dvořák

Sebevražedný útok, k němuž došlo ve čtvrtek u kábulského letiště, otvírá další etapu dění v Afghánistánu. Definoval totiž společného nepřítele USA a hnutí Taliban –⁠ a tím je Islámský stát, který se k útoku přihlásil, řekl v pořadu Události, komentáře místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jiří Kobza (SPD). Se zahájením další etapy souhlasil i bývalý velvyslanec ČR v Kuvajtu a Kataru Martin Dvořák (STAN). „Západní svět a NATO budou řešit otázku, které z těch zel je větší zlo,“ dodal.
28. 8. 2021|

Polsko a Lotyšsko mají podle štrasburského soudu pomoci migrantům na hranici s Běloruskem

Evropský soud pro lidská práva (ESLP)nařídil Varšavě, aby pomohla žadatelům o azyl, kteří jsou již déle než dva týdny zablokováni na hranici mezi Polskem a Běloruskem. Stejný požadavek adresoval také Rize, neboť u lotyšsko-běloruských hranic se ocitla v podobné situaci jiná skupina utečenců. Neznamená to ale, že by soud Polsku a Lotyšsku nařizoval vpuštění migrantů na jejich území.
26. 8. 2021Aktualizováno26. 8. 2021, 22:17|

V kempech u Orlíku již několikrát hořely karavany. Majitelé kolem nich vztyčují nepovolené přístřešky

Opakované požáry v kempech u Orlíku bude řešit Povodí Vltavy. Karavany jsou často ve velmi špatném technickém stavu a jejich majitelé je navíc pomocí různých úprav často proměnili na černé stavby. Prevence požárů je pak nulová.
29. 7. 2021|

Po migrační vlně v Ceutě roste napětí také na španělsko-marocké hranici v Melille

Několik stovek Maročanů se v noci na pátek pokusilo dostat přes dvojitý plot do španělské enklávy Melilla. Informuje o tom deník El País. Podle agentury Europa Press plot u tohoto španělského města na africkém pobřeží překonaly v noci desítky Maročanů. Začátkem týdne se dostaly tisíce Maročanů do druhé španělské enklávy v Africe, přístavu Ceuta.
21. 5. 2021|

Jsou důkazy o rozvratné činnosti útočníků na Kapitol, říká prokurátor

Podle hlavního federálního prokurátora washingtonského okrsku District of Columbia Michaela Sherwina vyšetřovatelé našli důkazy, které pravděpodobně úřadům umožní obvinit z rozvratné činnosti některé z účastníků vpádu do Kapitolu z 6. ledna. Sherwin to řekl v noci na pondělí v pořadu 60 Minutes televize CBS. Obvinění z rozvratné činnosti vznáší federální prokuratura jen velmi zřídka.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 14:58|

Dopady vyhánění dingů z přírody jsou viditelné z vesmíru, ukázaly satelitní snímky

V australských oblastech, ze kterých lidé vyhnali psa dinga, se hůř daří vegetaci. Je to přitom viditelné i z vesmíru. Poukázala na to nová analýza satelitních snímků, jejíž výsledky publikoval časopis Landscape Ecology.
28. 2. 2021|

Estonsko staví plot na hranici s Ruskem. Vztyčilo první kilometr

Estonsko instalovalo plot s ostnatým drátem na prvním kilometru nově budované ochrany hranic s Ruskem. V první etapě plánuje Tallinn oplotit přes dvacet kilometrů dlouhý úsek a vybavit ho potřebnou infrastrukturou, jako jsou silnice pro hlídková vozidla, komunikační systémy nebo kanalizace. Informoval o tom zpravodajský server ERR News. Podle dřívějších informací by východní estonskou hranici, která je zároveň vnější hranicí Evropské unie, měly pomoci střežit i bezpečnostní videokamery nebo drony.
7. 12. 2020|

Stavba obchvatu Pardubic stále nemá povolení. Napadl ho podnikatel Holeček, který je ve sporu s městem

Stavba severovýchodního obchvatu Pardubic stále nemá pravomocné stavební povolení. Vydáno bylo už loni, napadl ho ale podnikatel Miloš Holeček, který je majitelem pozemků v okolí. Ten zároveň vede dlouhodobé spory s městem. Podobným sporům má zabránit novela zákona o liniových stavbách, která má začít platit už příští rok.
14. 9. 2020|

Oplocení proti srážkám se zvěří kolem dálnic se dál rozrůstá. Řidiči ho ocení zejména na podzim

Silničáři pokračují v instalaci plotů kolem starších úseků dálnic, právě teď pracují například na bariéře podél dálnice z Brna směrem na Vídeň. Hlavní účel plotu, zamezit vbíhání zvířat do vozovky, je aktuální právě na podzim. Každý rok totiž způsobí zvířata na silnicích kolem 12 tisíc dopravních nehod. Oboustranné oplocení dálnice snižuje riziko takové havárie až o 90 procent. V některých úsecích se ale instalace pletiva neobejde bez uzavírání dálnice.
13. 9. 2020|