Řecko otevřelo na ostrově Samos nový uprchlický tábor. Plot kolem něj je terčem kritiky

Nový uprchlický tábor na Samosu (zdroj: ČT24)

Řecké úřady v sobotu na ostrově Samos otevřely nový uprchlický tábor pro tři tisíce lidí. Nachází se asi pět kilometrů od bývalého provizorního tábora u vesnice Vathy a na jeho výstavbu poskytla peníze rovněž Evropská unie. Kolem zařízení je vysoký plot s ostnatým drátem, což kritizují uprchlické organizace, uvedla agentura DPA.

Samos je prvním ostrovem, který má takzvané „uzavřené centrum s kontrolovaným přístupem“. Další se plánují na ostrovech Lesbos a Chios.

„Vláda řeší téma migrace, jak jsme občanům slíbili,“ řekl u příležitosti otevření tábora ministr pro migraci Notis Mitarakis. „Na Samos ještě před dvěma lety přišlo deset a půl tisíce migrantů, v letošním roce jich bylo zatím 111. Ve starém táboře loni bylo ještě sedm a půl tisíce lidí, nyní jich zůstává ještě čtyři sta, kteří se přesunou do nového tábora,“ dodal.

V novém táboře podle ministra lidé najdou dobré životní podmínky a bezpečí. Zdůraznil, že Řecko už není vstupní branou pro přistěhovalce do EU.

Podle řeckých médií mohou lidé tábor opouštět každý den mezi osmou hodinou ranní a osmou večerní. S výjimkou těch, kterým byla zamítnuta žádost o azyl a podle smlouvy EU s Tureckem mají být vráceni do Turecka.

Organizace Lékaři bez hranic nové zařízení už v pátek kritizovala. „Miliony eur byly vynaloženy na výstavbu zařízení, které je zabezpečeno vojenským ostnatým drátem a které je monitorováno,“ uvedla organizace. „To vše kvůli zadržování lidí, jejichž jediným 'zločinem' je to, že hledají pomoc a stabilitu,“ dodala. Podle ní není pochyb o tom, že nové centrum bude migranty ponižovat a vyčleňovat.