Schůzku Pivoňky na ruském ministerstvu kvůli plotu organizovala česká diplomacie

Schůzku českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky na tamním ministerstvu zahraničí, která proběhla ve středu, inicioval český resort diplomacie. Jednání se mělo týkat hlavně situace ohledně Českého domu v Moskvě a zbourání plotu okolo něj. Mluvčí tuzemského ministerstva Lenka Do zdůraznila, že nešlo o předvolání.

Ruské úřady nechaly v pondělí u Českého domu v Moskvě odstranit část plotu, protože podle nich stavbu plotu nikdo nepovolil a že k jeho odstranění vyzvaly koncem září. Tuzemské ministerstvo zahraničí ale krok považuje za narušení českého majetku.

Český dům nyní funguje pouze v udržovacím režimu. Česko ho uzavřelo na začátku března kvůli ruské invazi na Ukrajinu a bezpečnosti českých občanů.  

V reakci na odstranění plotu informovala ve středu agentura TASS o tom, že ruské ministerstvo si kvůli situaci nechalo předvolat českého velvyslance Pivoňku. Mluvčí českého diplomatického resortu ale uvedla, že schůzku inicioval Černínský palác v reakci na vyostřený vývoj posledních dní. 

„Nešlo o předvolání, o schůzku jsme požádali my, abychom předali nótu požadující vyjasnit situaci kolem ruského zásahu proti Českému domu. Ruská strana během schůzky vyjádřila připravenost situaci řešit. Vyzvali jsme ruskou stranu, aby uvedla situaci do původního stavu,“ sdělila mluvčí Do.

Pracovníci správy tverské městské části v pondělí dopoledne odstranili od Českého domu devatenáct metrů plotu. Podle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích je majetek Českého domu nedílnou součástí českého velvyslanectví v Rusku.

V reakci na to zástupci českého resortu požádali o urychlené vyřešení nápravy. Městská část Praha 7 také navrhla české diplomacii jako odvetu odstranit zeď, kterou Rusko po srpnové invazi obehnalo část pražského parku Stromovka přiléhající k ambasádě. K tomuto kroku ale ministerstvo přistoupit nechce. 

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v úterý podle agentury TASS uvedla, že za postupem moskevských úřadů není třeba hledat politiku. O demontáži plotu podle ní bylo rozhodnuto poté, co městský úřad obdržel „řadu stížností“ Moskvanů ohledně „nezákonného záboru části pozemku Českým domem“. 

Upozornila také na to, že Český dům nemá diplomatický status. Rozsáhlý komplex Českého domu je asi půl kilometru od českého velvyslanectví a 2,5 kilometru od Rudého náměstí a Kremlu a je největším areálem ve vlastnictví České republiky v zahraničí.