Diplomacie protestuje proti zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Zazněl také návrh „odplaty“ v Praze

Události: Česko poslalo diplomatickou nótu kvůli zbourání plotu u Českého domu v Moskvě (zdroj: ČT24)

Česko odeslalo Rusku diplomatickou nótu kvůli zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) v ní požaduje urychlené zjednání nápravy. Městská část Praha 7 navrhla české diplomacii jako odvetu odstranění zdi, kterou Rusko po srpnové invazi obehnalo část pražského parku Stromovka přiléhající k ambasádě. To ministerstvo nechce. Ruská agentura TASS ve středu odpoledne napsala, že ruské ministerstvo zahraničí si kvůli „vyostřování situace“ vysokými představiteli Česka pozvalo velvyslance Vítězslava Pivoňku.

V pondělí dopoledne Rusko přes nesouhlas českého velvyslanectví odstranilo plot u Českého domu v Moskvě. Česko v této souvislosti mluví od počátku o porušení mezinárodního práva. „Na ruské ministerstvo zahraničních věcí byla předána diplomatická nóta. Pro nás je nyní naprosto klíčové, aby došlo k nápravě, je třeba vrátit zpátky takové řešení, aby objekt byl zabezpečen,“ popisuje Lipavský.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová tvrdí, že za tím není třeba hledat politiku. Český dům podle ní nemá diplomatický status a je už několik měsíců zakonzervovaný. „Ruská strana je zaražena nepřiměřenou reakcí a vyhrocováním emocí ze strany nejvyšších českých státních představitelů kvůli tomuto tématu, které se v Praze představuje bezmála jako hlavní problém v našich vztazích,“ objevilo se aktuálně na webu ruského ministerstva.

V pražském parku Stromovka přitom stále stojí 2,5 metru vysoký plot, který postavilo Rusko po roce 1968. Jeho okolí monitoruje policie. Štáb ČT kontrolovala už pět minut po příjezdu.

Část parku více než před padesáti lety zabrala sovětská armáda právě při srpnové invazi. Vojáci se tehdy ve Stromovce utábořili. Pozemek je nyní součástí ruské ambasády. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě) navrhuje ministerstvu zahraničí odstranění plotu.

Zbořme nelegální zeď, říká starosta

„Tato zeď je nelegální, nikdo ani netvrdí, že je legální. Vlastně čekáme jenom na to, aby nám ministerstvo zahraničních věcí naznačilo, že můžeme přijet a tu věc zbořit. Myslím to úplně vážně, máme na to kapacity,“ tvrdí Čižinský.

Podle ministra zahraničí Lipavského ale objekt, tedy i plot, podléhá diplomatické ochraně. „Opravdu nemůžeme bez souhlasu ruské strany zasahovat do jejich zastupitelského úřadu,“ tvrdí šéf české diplomacie.

Pozemek těsně za plotem je ve vlastnictví českého státu, konkrétně je napsaný na diplomatický servis. Místy je vidět, že za zdí je uvnitř ještě další plot. Jak přesně ruská ambasáda území přímo za plotem využívá, není jasné. Na velvyslanectví teď působí pouze šestice diplomatů, před vypuknutím vrbětické kauzy jich byly čtyři desítky.