Vysočina staví klíčové obchvaty, venkovský kraj se ale potýká s nedostatkem lékařů i služeb

Hejtman? Na Vysočině jím je už 12 let Jiří Běhounek. A kandiduje znovu z prvního místa. Nestraník v barvách ČSSD je nejdéle sloužícím ze všech tuzemských hejtmanů. V posledních čtyřech letech ale už sociální demokraté neobsadili celou krajskou radu. Vládli v široké koalici se třemi dalšími stranami.

Vysočině se v posledním období daří tvořit přebytkové rozpočty a investovat do klíčových obchvatů, pro které získává i evropské peníze. Aktuálně Velký Beranov, Nové Veselí nebo Salačova Lhota, chystá se nová silnice kolem Jihlavy. Na začátku letošního roku kraj spustil první fázi dlouho diskutovaného a odkládaného integrovaného dopravního systému – Veřejné dopravy Vysočiny. Však také obyvatelé vesnic musí stále častěji dojíždět do větších měst. Z malých sídel totiž mizí prodejny, ordinace zubařů nebo praktických lékařů. A jehličnaté lesy se mění na planiny. Vysočina je nejvíc postižená kůrovcovou kalamitou.

Recepty v těchto týdnech nabízí celkem 16 uskupení, která usilují o hlasy voličů. Často spoléhají na předvolební spojenectví. Koaliční kandidátku tak postavila TOP 09 s Klubem angažovaných nestraníků a Korunou Českou (Pro TOP Vysočinu), STAN se SNK-Evropskými demokraty (Starostové pro Vysočinu), Trikolóra se Soukromníky a ODS se o svoji listinu dělí s regionálním uskupením Starostové pro občany. Samostatně dál nabízí svoje tváře a programy (v pořadí podle vylosovaných čísel) Demokratická strana zelených, KDU-ČSL, Zelení, SPD, Piráti, DSSS, sociální demokraté, hnutí ANO, komunisté, dále Pravý blok, uskupení Rozumní a Moravské zemské hnutí.

Dlouhodobá bašta ČSSD, která ale postupně ztrácí

V roce 2016 třetí vítězství v krajských volbách slavili sociální demokraté. Zisk 24,4 % hlasů ale už nestačil k opakování předchozího modelu, kdy všechna místa v radě obsadili sociální demokraté a většinu jim dodávala v zastupitelstvu podpora komunistů. Nejsilnější strana si přesto udržela pět z devíti křesel v radě včetně hejtmanského křesla. Koalici s ní tvoří hnutí ANO, občanští demokraté a Starostové pro Vysočinu. Opozici představuje KDU-ČSL, komunisté a SPD s SPO.

Nejblíž krizi měla vládnoucí sestava v prvních měsících. Lídr hnutí ANO a nový náměstek hejtmana Josef Pavlík nejdřív přiznal předtím zatajované členství v předlistopadové KSČ, poté se v médiích objevila i zpráva o jeho údajném členství v ozbrojené složce předlistopadové komunistické strany – Lidových milicích. Vyvrátit se to pokusil u soudu a žaloval novináře, který jako první informace zveřejnil. Soud ale prohrál. Pavlíkův odchod z postu náměstka hejtmana pro oblasti ekonomiky a financí žádali občanští demokraté. V opačném případě byli připraveni opustit koalici. Hnutí ANO poté na začátku roku 2018 svého náměstka vyměnilo.

Kůrovec devastuje husté lesy, těžba zase silnice

Dobré hospodaření a dostatek peněz v rezervách – to se Vysočině v posledních letech dařilo, peníze díky tomu přidávala například na opravy krajských silnic. Finance ale kvůli koronavirové a navázané ekonomické krizi budou chybět. Už teď chybí z vybraných daní za letošní rok víc než půl miliardy korun. Připravovaný rozpočet na příští rok počítá s propadem příjmů až o deset procent. Peníze přitom potřebují například silnice. Vysočina obhospodařuje 4500 kilometrů komunikací druhé a třetí třídy. Srovnatelně s Plzeňským krajem, víc jich má už jen Jihočeský a Středočeský kraj. Tedy regiony lidnatější s vyššími daňovými příjmy.

Silnice na Vysočině jsou přitom sekundárními oběťmi kůrovcové kalamity. Cestáři odhadují, že nadměrné zatížení ročně zvyšuje náklady o 150 milionů korun. Tahače často jezdí přetížené, na což se v posledních měsících zaměřila policie. Těžba dřeva je na Vysočině za poslední dva roky nejvyšší mezi všemi kraji. V roce 2018 činila 3,74 milionu metrů krychlových, loni už 7,76 milionu. A i letos ve velkém mizí hluboké smrkové lesy, ještě nedávno příznačné pro Vysočinu.

Problematika životního prostředí tak i vlivem viditelných dopadů sucha v krajině a kůrovce patří k těm nejčastěji akcentovaným mezi kandidujícími stranami. Výrazně akcentují i zdravotnictví a oblast sociálních služeb. Přestože hejtmanství posilovalo kapacity domovů pro seniory a další stavby rozběhlo, čeká se na umístění v nich často i roky. A trend je to postupující. Lidé z Vysočiny mají z dlouhodobých statistických srovnání vysokou naději dožití, region navíc často opouští mladí, takže stoupá průměrný věk obyvatel. Udržet a přitáhnout mladé rodiny na venkov a udržet tam co nejvyšší komfort pro starší –⁠ ve veskrze venkovském kraji jsou i tato témata silná a budou důležitým úkolem té politické reprezentace, kterou voliči vyberou 2. a 3. října.