Piráti k tématu Školství, sport, věda a mládež

Nechceme školné, které zadluží velkou část absolventů. Při navyšování platů jsou prioritou pedagogové. Chceme svobodný software do škol

Jsme proti zavedení školného jako plošného nástroje financování veřejných VŠ. Silně vnímáme negativa, jako je osobní zadlužení, v zemích, kde VŠ na školném stojí. Nechceme bariéry, ale dostupné vzdělání všem sociálním skupinám.

Úspory z lepšího výběru daní plánujeme vložit do školství. Pokud by se izolovaně měly zvednout platy jen ve školství, měl by nástupní plat bez praxe začínat zhruba na mediánu nástupních platů dle regionu. V Praze by to byla hrubá mzda cca 30 000 Kč. Oproti EU jsou platy pedagogů podhodnocené na všech stupních škol. Ekonomicky výkonné státy spojují relativně vysoké platy pedagogů.

Budeme využívat svobodný software ve školách namísto předražených projektů typu Tablety do škol. Software s otevřeným kódem a zdarma si student vyzkouší ve škole a může ho používat i doma.

Zajistíme stabilní institucionální podporu vědy a výzkumu. Podstatné jsou kvalita a výsledky v mezinárodním měřítku. Zpřehledníme a zjednodušíme granty.

Musí existovat jasná kritéria pro dotace ve sportu.