Putin nařídil promítání filmů o agresi proti Ukrajině v ruských kinech

Šéf Kremlu Vladimir Putin nařídil ministerstvu kultury, aby zajistilo promítání filmů o agresi proti Ukrajině v ruských kinech. Resort kultury má také poskytnout potřebnou podporu dokumentaristům, aby mohly vzniknout snímky ukazující „odvahu“ a „hrdinství“ ruských vojáků. Vyplývá to z nařízení vládě zveřejněného na webu Kremlu.

Ministerstvo má konkrétně zajistit, aby se do kin dostaly snímky, které se věnují „speciální vojenské operaci“, jak invazi na Ukrajinu v Rusku oficiálně nazývají, a „boji proti šíření neonacistické a neofašistické ideologie“. Právě údajnou snahou bojovat proti nacismu vysvětluje Rusko svou plnohodnotnou pozemní invazi na Ukrajinu, která trvá už přes deset měsíců.

Ministerstvu kultury Putin nařídil také zorganizovat festival vlasteneckých filmů a ministryni kultury Olze Ljubimovové dal čas do 1. února, aby přišla s návrhy na zrealizování těchto požadavků.

Ruská kina bojují o přežití poté, co se z Ruska kvůli jeho napadení Ukrajiny stáhly americké filmové společnosti, a sály tak nemohou promítat hollywoodské velkofilmy. Podle posledních informací ruské Asociace vlastníků kinosálů v Rusku od začátku loňského roku do srpna zavřelo už 41 procent kin.

Ruští tvůrci se zároveň potýkají s cenzurou. V listopadu například úřady odebraly povolení k promítání dokumentárního filmu Golod (Hladomor), který se věnuje hladomoru ve 20. letech minulého století v bolševickém Rusku.