Ukrajinci nečekají na zázrak, sami ho tvoří svým vzdorem, řekl Zelenskyj ve vánočním poselství

Ukrajinci konají zázrak svým vzdorem ruské invazi, řekl ve svém štědrovečerním přání ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vzpomněl také spoluobčany, kteří se nacházejí v ruském zajetí. Ačkoli bylo Zelenského poselství 24. prosince vánoční, bylo také proneseno rovných deset měsíců od začátku války.

Kvůli válce mají vánoční svátky na Ukrajině hořkou chuť, uvedl Zelenskyj. Odkázal na to, že ve válce, kterou proti Ukrajině vede Rusko, mnoho lidí padlo, i na to, že Rusové cílí mimo jiné na energetickou infrastrukturu a v zemi se opakují výpadky proudu. „Večeře u rodinného stolu nemůže být tak chutná a teplá. Někde mohou být i prázdné židle. A naše domy a ulice nemohou tak zářit,“ řekl prezident.

Vzpomněl také mnoho Ukrajinců, kteří tráví svátky „mimo své domovy, ale ne s cizinci“ – ať už v jiných ukrajinských oblastech nebo v zahraničí. „A někdo stráví tyto Vánoce v zajetí, ale pamatujte si, že si i pro ně přijdeme, vrátíme svobodu všem ukrajinským mužům a ženám,“ dodal.

Zelenskyj připomněl, že Ukrajina vzdoruje ruské invazi přes 300 dní. Podle něj Ukrajinci mají v odvaze a statečnosti „mocnou a účinnou zbraň“. „Nebudeme čekat na zázrak, vlastně ho sami tvoříme,“ řekl na závěr přání ukrajinský prezident.

Zelenskyj přání adresoval pravoslavným křesťanům západního obřadu, kteří slaví Vánoce podobně jako katolíci a evangelíci na konci prosince. „Žádný sebevražedný dron nedokáže uhasit svítání na Boží hod. Uvidíme jej i v podzemí v protileteckých krytech. Naplníme svá srdce teplem a světlem. Žádné rakety je nemohou zranit. Roztříští se o našeho ducha z oceli. Ve svém boji budeme pokračovat nezmenšenou silou. Neohrozí ho plánované nebo nouzové výpadky elektřiny. Nikdy nepocítíme nedostatek odvahy a nezlomnosti,“ zaznělo v něm též.

Pravoslavní východní liturgie, mezi které patří ukrajinská i ruská pravoslavná církev, slaví narození Ježíše na začátku ledna. Někteří ukrajinští věřící se ale rozhodli slavit Vánoce na konci prosince, aby se tím vymezili vůči ruské pravoslavné církvi, která válku na Ukrajině podporuje.