Stažení z Chersonu vyvolává kritiku Putina a rozkol, píší analytici z ISW

Ústup ruských vojsk z Chersonu, jediného oblastního centra dobytého Rusy při invazi na Ukrajinu, vyvolává podle analytiků amerického Ústavu pro studium války (ISW) bezprecedentní kritiku namířenou proti šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi. Ústup proto budí ideologický rozkol mezi Putinem a radikálními stoupenci války.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (listopad 2022)

  • 23:46

    On-line přenos pro dnešek končí. Pokračovat bude ve čtvrtek 1. prosince. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:25

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že jeho největší obavou není, že ruský prezident Vladimir Putin použije jaderné zbraně, a že by to nemělo být obavou Západu. "Nemyslím si, že použije jaderné zbraně," uvedl s tím, že Putin závisí na ruském lidu a chce zůstat naživu. "To je můj názor," dodal. Západní demokracie by se podle ukrajinského prezidenta měly spíše obávat Putinových expanzivních vojenských ambicí. Pokud se Rusku podaří dobýt části Ukrajiny, sousední demokracie by podle Zelenského mohly být další na řadě.

  • 22:27

    Na znamení solidarity s napadenou Ukrajinou přijel do Kyjeva arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Nejvýše postavený duchovní anglikánské církve má v ukrajinské metropoli strávit tři dny. "Lidé na Ukrajině prokazují tváří v tvář nezákonné, nespravedlivé a brutální ruské invazi mimořádnou odvahu," řekl arcibiskup po svém příjezdu do ukrajinského hlavního města.

Stažení ruských vojáků z Chersonu způsobilo ideologický rozkol mezi radikálními stoupenci války a Putinem. Ústup podkopal důvěru nacionalistů v Putinovy sliby a jeho schopnost je splnit, píše ISW. Analytici jako příklad uvádějí příspěvek ideologa Alexandra Dugina, který prezidenta otevřeně kritizoval.

Pro Putina bude čím dál těžší usmířit si část svých radikálních stoupenců kvůli neschopnosti dosáhnout slibovaných cílů svrhnout ukrajinskou vládu a zmocnit se celé země, jak již dříve vyhodnotili experti ISW.

Nacionalisticky naladění propagandisté, jako je televizní moderátor Vladimir Solovjov, stále častěji požadují od Kremlu a vojenského velení plné zapojení do války proti Ukrajině. Solovjov po ústupu z Chersonu dokonce vyzval k úplné mobilizaci a propuštění neschopných hodnostářů.

Podle ISW podobná přímá kritika Putina je ve společenství přívrženců války bezprecedentní a hlasité a otevřené Duginovy výpady proti Putinovi mohou svědčit o změně nálad v prostředí ideologů nacionalismu.

Vliv „jestřábů“ možná roste

Informační kanály spojené s žoldnéřskou Wagnerovou skupinou také kvůli ztrátě Chersonu vyjádřily výhrady ke Kremlu, a to může svědčit o tom, že vliv „jestřábů“ dále roste. Někteří blogeři tvrdili, že Kreml „prodal“ Cherson, a psali, že ruské vedení se pravidelně vzdává území, aniž by se ptalo lidí. Sílící kritika ústupu z Chersonu kontrastuje s dosavadní celkovou podporou válečných blogerů pro toto rozhodnutí, upozornil ISW.

Ruské vojenské velení se podle analytiků snaží –⁠ převážně neúspěšně –⁠ sjednotit rozdílné jednotky, sestávající z vojáků s rozdílnou úrovní dovedností a vybavení, v semknutější vojenskou sílu. Jde hlavně o integraci vojsk Moskvou podporovaných bojovníků z Donbasu do ruských ozbrojených sil. Pokusy sjednotit tamní milice, vojáky s profesionálním kontraktem, dobrovolníky, mobilizované záložníky a žoldnéře vytváří prostředí náchylné k vnitřním konfliktům, míní experti ISW.