Úspěch u Chersonu umožní útok směrem k Azovskému moři, analyzuje Macko

Úspěch u Chersonu definitivně zabezpečil Mykolajiv a Oděsu před ruským útokem, komentuje vývoj na frontě pro ČT slovenský generálporučík ve výslužbě a bývalý velitel výcvikového centra NATO Pavel Macko. Ukrajinci budou moci uvolněné jednotky navíc nasadit jinde. Očekávat se dá třeba útok směrem k Azovskému moři, který by rozdělil okupační síly na dvě části a přerušil zásobování.

Získání Chersonu je podle Macka mnohem větší úspěch než osvobození Charkovské oblasti a Kupjansku. „Ukrajinci si definitivně zabezpečili operační směr na Mykolajiv a Oděsu. Neochrání je to před raketovými ruskými útoky, ale momentálně Rusové nemají kapacitu pokračovat v ofenzivě v tomto směru,“ hodnotí.

Ukrajinci mohou navíc využít vojáky, doposud vázané ofenzivou u Chersonu a nasadit je na frontě třeba v Záporožské oblasti. Proto také Rusové se stažením z Chersonu tak otáleli, domnívá se generálporučík. Snažili se podle něj získat čas.

Slovenský generálporučík ve výslužbě Pavel Macko o osvobození Chersonu (zdroj: ČT24)

„Ukrajinci v tento okamžik asi nebudou útočit přes Dněpr, protože na to by potřebovali masivní přesun vojsk přes řeku. Na druhém břehu jsou pevně opevněné ruské jednotky, které mají několikaliniovou obranu,“ uvažuje Macko.

Satelitní snímky ukazují dokonce tři obranné pásy. Generálporučík v nich ale spatřuje naivitu okupantů. Ochranné linie jsou totiž směřované tam, odkud je ukrajinský útok podle něj nepravděpodobný.

Ofenziva k Azovskému moři

Očekávat se spíš dá ofenziva z prostoru mezi Záporožím a Melitopolem, odkud se budou v podstatě tlačit ruským jednotkám do zad, přepokládá Macko. Ukrajinci navíc mohou v Melitopolu využít podporu místních partyzánů. Druhou možností je pak postup v prostoru mezi Mariupolem a Melitopolem.

Jakýkoliv ukrajinský útok směrem k Azovskému moři nicméně může rozdělit ruské uskupení na dvě části a přerušit zásobovací linie. „Už nyní mají Rusové v oblasti Vuhledaru a Pavlivky problémy, protože odsud Ukrajinci ohrožují jedinou železnici, která Rusům zůstala poblíž pobřeží,“ připomíná bývalý velitel.

Ani na východní frontě se okupantům nedaří prorazit ukrajinskou obranu. Podle Macka se ukazuje, že mobilizace zásadním způsobem Rusům nepomohla, jen zpomalila postup ukrajinských sil. Stažení na levý břeh Dněpru ale uvolní také část ruských jednotek, které budou moci posílit ohrožená místa jinde.

HIMARS na Krym nedosáhne

Ohledně možnosti Ukrajinců ohrožovat systémy HIMARS z nově získaného území zásobovací cesty na Krym je však Macko opatrný. „Už jsem viděl, že různí analytici kreslili pásma, kam až všude HIMARS dostřelí, ale je třeba říct, že samotný Cherson je v palebném dosahu ruských sil,“ upozorňuje.

Ukrajinci proto nemohou přesunout cenné systémy až k břehu Dněpru. „Z toho dosahu je potřeba ubrat nějakých deset, dvacet kilometrů,“ vypočítává bývalý velitel. I tak se jedná o nespornou výhodu. Přesto, že Ukrajinci nebudou moci ohrožovat přímo úzký pás pevniny propojující nelegálně anektovaný poloostrov s pevninou, budou moci ostřelovat železniční trať u něj.