Vojáci v Mariupolu splnili svou misi, uvedla ukrajinská armáda. Někteří zřejmě v Azovstalu zůstávají

Události: Příběh Azovstalu se uzavírá (zdroj: ČT24)

Ukrajinští vojáci v Mariupolu splnili svou bojovou misi, uvedl v noci na úterý generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Náměstkyně ministra obrany předtím oznámila, že z ruskými jednotkami obklíčeného hutního komplexu Azovstal bylo v pondělí evakuováno 264 ukrajinských vojáků, z nichž 53 je vážně zraněných. Zamířili na území ovládané ruskými silami. Evakuované bojovníky z mariupolských oceláren chce Kyjev vyměnit za ruské válečné zajatce. Po pondělním odvozu raněných v úterý odpoledne vyjelo na okupovaná území dalších nejméně sedm autobusů s ukrajinskými vojáky. Někteří však v areálu zřejmě zůstávají.

On-line přenos
Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)
6:47

Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

5:54

Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
Zdroj: ČT24
5:49

Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

„Vrchní vojenské velení nařídilo velitelům jednotek umístěných v Azovstalu, aby chránili životy personálu. Operace na záchranu ukrajinských obránců zablokovaných uvnitř závodu pokračuje,“ oznámil generální štáb ukrajinské armády podle agentury Unian a bojovníky označil za „hrdiny naší doby“.

„Tím, že drželi pozice u Azovstalu, zabránili nepříteli v přesunu až sedmnácti praporových taktických skupin (kolem dvaceti tisíc lidí) na jiné směry. Narušili tím realizaci plánu na rychlé dobytí Záporoží, dosažení administrativní hranice Doněcké a Záporožské oblasti a vytvoření podmínek pro obklíčení sil OOS,“ dodal štáb s odkazem na ukrajinské síly zapojené do operace na východě země (OOS).

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová předtím informovala o evakuaci více než 260 ukrajinských vojáků z Azovstalu. Pět desítek zraněných bylo podle ní převezeno do města Novoazovsk na území neuznávané, Ruskem vyhlášené „Doněcké lidové republiky“ (DNR), kde mají být ošetřeni.

Dalších 211 evakuovaných bylo převezeno humanitárním koridorem do Olenivky, která se nachází poblíž Doněcka, na území pod kontrolou ruských sil. 

Kyjev chce evakuované vojáky vyměnit

Maljarová zároveň dala najevo, že řada obránců v Azovstalu zůstává a ukrajinské úřady se snaží také o jejich záchranu. „Díky obráncům Mariupolu jsme získali kriticky důležitý čas na vytvoření rezerv, přeskupení sil a přijetí pomoci od partnerů. Obránci Mariupolu splnili všechny úkoly stanovené velením,“ cituje CNN Maljarovou, podle níž chtějí ukrajinské úřady dostat vojáky zpět v rámci výměny zajatců.

Výměnu by ale podle agentury Reuters mohlo překazit úterní vystoupení šéfa dolní komory ruského parlamentu Vjačeslava Volodina, který promluvil o tom, že případné výměny by se neměly vztahovat na „nacistické zločince“. Poslanec Anatolij Vasserman navrhl, aby byl přijat zákon, který by takovou výměnu znemožňoval. „Bude s nimi nakládáno v souladu s mezinárodními normami,“ prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Ruské vedení tvrdí, že Ukrajinu ovládli nacisté a za nacistický označuje také ukrajinský pluk Azov, k němuž patří mnozí obránci oceláren Azovstal. Samotný pluk podobnou nálepku odmítá.

Také Zelenskyj naznačil, že někteří vojáci zůstávají

Krátce po náměstkyni šéfa resortu obrany se k situaci v Azovstalu vyjádřil prezident Zelenskyj, jenž rovněž naznačil, že v Azovstalu zůstávají obránci: „Díky akcím ukrajinské armády – ozbrojeným silám Ukrajiny, tajné služby, vyjednávacího týmu, Mezinárodního výboru Červeného kříže a OSN doufáme, že se nám podaří zachránit životy našich mužů.“ Vyjednání jejich návratu podle něj vyžaduje citlivost a čas.

Agentura Reuters už dříve informovala o tom, že v pondělí pozdě večer dorazilo do Novoazovsku pět autobusů s vojáky z Azovstalu. Někteří z evakuovaných byli zraněni a z autobusů je vynášeli na nosítkách. Moskva před tím oznámila, že Rusko souhlasilo s evakuací zraněných vojáků do tamních zdravotnických zařízení.

Ruskem podporovaní donbaští separatisté podle ruské státní agentury TASS tvrdí, že přes dvě stě padesát obránců Azovstalu v Mariupolu se vzdalo. „Dohromady se vzdalo 256 ukrajinských bojovníků. Raněných mezi nimi bylo 51,“ citovala ruská agentura prohlášení štábu územní obrany neuznané, Ruskem vyhlášené Doněcké lidové republiky. Toto tvrzení není možné nezávisle ověřit. 

Reuters: Konec nejkrvavější bitvy a ukrajinská porážka

Kolik vojáků v hutním areálu zůstává, ukrajinské úřady neupřesnily. Předpokládá se, že uvnitř oceláren se před evakuací nacházelo přibližně šest set členů ozbrojených složek, kteří tam přežívali v nehygienických podmínkách, bez dostatku léků, pitné vody a jídla.

Podle ukrajinského generálního štábu mezi nimi byli členové pluku Azov, národní gardy, námořní pěchoty, pohraničníci, policisté, dobrovolníci a příslušníci teritoriální obrany.

Jejich evakuace pravděpodobně znamená konec nejdelší a nejkrvavější bitvy současné války na Ukrajině a významnou porážku pro tuto zemi, poznamenal Reuters. Stanice CNN sdělení generálního štábu interpretuje tak, že ukrajinské ozbrojené síly ukončily svou „bojovou misi“ v Mariupolu.

Mariupol je po ruském obléhání do značné míry zničen a podle ukrajinských úřadů ho nepřežily desítky tisíc obyvatel tohoto strategicky důležitého přístavu na jihovýchodě země. Azovstal představuje poslední tamní baštu ukrajinského odporu. Už dříve se z něj podařilo evakuovat ženy, děti a starší lidi. Zbývající ukrajinští bojovníci se nechěli vzdát a volali po zajištění evakuace do míst mimo kontrolu Rusů.

Mariupol je možné považovat za definitivně dobytý, nyní se ruské síly mohou soustředit zejména na západ od Luhansku, řekl v pořadu Horizont ČT24 bezpečnostní analytik Josef Kraus. Dle něj uvidíme i zvýšený tlak na Černomoří, na město Mykolajiv. V těchto lokalitách je možné tlak sledovat již delší dobu, nyní ale může být koncentrace ruských sil o to vyšší.

„Ukrajinci nemají problémy s obrannými operacemi, nemají problém s personálem, obojí mohou využít pro efektivní napadání útočníka, taktikou udeř a uteč. Na druhou stranu pro frontové útoky na širším otevřeném bloku bojiště proti vybaveným Rusů to není úplně dostatečné. Ukrajinci by potřebovali především dodávky těžkých zbraní, mobilizaci vlastních sil a leteckou podporu. Ale ničeho z tohohle se jim nedostává v takové míře, jaké by potřebovali, takže jejich úspěchy budou, pokud nějaké, tak sporadické,“ řekl analytik.