Z Azovstalu bylo evakuováno 260 ukrajinských vojáků, zranění míří do Novoazovsku

Přes 260 ukrajinských vojáků, včetně 53 zraněných, bylo v pondělí evakuováno z obklíčených oceláren Azovstal v Mariupolu, oznámil Kyjev. Podle něj také jednotka domobrany v Charkovské oblasti vytlačila okupační síly z ukrajinského území a dosáhla státní hranice s Ruskem. U Charkova obránci před několika dny přešli do protiútoku a osvobodili řadu obcí. Rusové podle ukrajinského generálního štábu soustředí své útoky v Doněcké oblasti. Britské ministerstvo obrany upozorňuje, že Bělorusko přesouvá ke své jižní hranici speciální jednotky.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová také oznámila, že pět desítek raněných podle ní zamířilo do města Novoazovsk na území proruské separatistické Doněcké lidové republiky, kde budou ošetřeni. Dalších 211 evakuovaných podle ní bylo převezeno humanitárním koridorem do Olenivky, která se podle stanice CNN nachází pod kontrolou ruských sil.

Moskva už dříve oznámila, že Rusko souhlasilo s evakuací zraněných ukrajinských vojáků z Azovstalu do zdravotnických zařízení ve městě Novoazovsk. Kyjev až dosud dohodu o evakuačním koridoru z ruskými silami obklíčeného metalurgického komplexu nekomentoval.

Všichni evakuovaní budou vyměněni, uvedla nyní Maljarová. Podle nočního vyjádření Maljarové pokračuje mise na záchranu zbývajících ukrajinských obránců v metalurgickém komplexu, který představuje poslední baštu ukrajinského odporu ve strategicky důležitém přístavním městě na jihovýchodě Ukrajiny, které je nyní pod kontrolou ruských invazních sil.

Agentura Reuters o něco dříve informovala o tom, že Azovstal opustilo asi deset autobusů s ukrajinskými vojáky, kteří zůstávali v obklíčeném hutním komplexu.

Vytlačení okupantů

O jednotce domobrany, která v Charkovské oblasti vytlačila okupační síly z ukrajinského území a dosáhla státní hranice s Ruskem, informoval list Ukrajinska pravda. „Hlásím, že 227. prapor 127. brigády sil územní obrany dosáhl hranice na demarkační linii se zemí okupantů. Došli jsme sem, pane prezidente, jsme tu, jsme na hranicích,“ hlásí v natočeném videu jeden z vojáků ukrajinskému prezidentovi Volodomyru Zelenskému. Deník poznamenal, že voják zřejmě omylem uvádí, že video bylo natočeno 15. dubna, a ne května.

Ze zpráv, které během pondělí přicházely, nebylo jasné, ve kterém místě se Ukrajinci měli k hranicím probojovat. Podle nové zprávy výzkumného ústavu Australian Strategic Policy Institute (ASPI) ovšem byly ukrajinské síly severně od Charkova u hranic na více místech, činitel amerického ministerstva obrany pak médiím sdělil, že obránci zatlačili ruské vojáky na vzdálenost do čtyř kilometrů od hranice.

„Bojujeme nepřetržitě, takže těžko říct, jestli je to pro naše jednotky trvalý výsledek,“ komentoval vývoj guvernér Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. „Stále jsme v tvrdých bojích,“ dodal. Kolik ukrajinských bojovníků se nově dostalo k hranicím, neuvedl, jde však podle něj o výrazně větší počet, než kolik lidí ukazuje zmíněné video.

Na tyto zveřejněné záběry odpoledne reagoval prezident Zelenskyj, který ve vlastním příspěvku děkoval mužům 127. brigády. „Velký dík! Od všech Ukrajinců, od všech, ode mě a od mojí rodiny. Moje vděčnost nezná mezí,“ uvedl Zelenskyj.

Nebezpečí ostřelování v osvobozených oblastech trvá, varuje pohraniční stráž

Ruská sabotážní a průzkumná skupina se v pondělí ráno naopak snažila proniknout přes hranice do Sumské oblasti, která leží severozápadně od Charkova a odkud se invazní jednotky stáhly začátkem dubna, informuje podle agentury Ukrinform ukrajinská pohraniční stráž.

Ozbrojenci podle stráže zahájili střelbu z minometů, raketometů a kulometů a průzkumná skupina se, kryta touto palbou, snažila proniknout na ukrajinské území. Pohraničníci s nimi údajně bojovali a vytlačili je zpátky za hranici. 

Mluvčí ukrajinské pohraniční stráže v televizním komentáři uvedl, že hranice je v Černihivské a Sumské oblasti pod kontrolou. Přetrvává však nebezpečí, které představuje ruské ostřelování.

Nedlouho po začátku ruské invaze 24. února donutila ukrajinská armáda ruské velitele vzdát se postupu na Kyjev a později vytlačila Rusy také od druhého největšího ukrajinského města Charkova. Aktuálně probíhá ukrajinská protiofenziva u města Izjum, které je v držení Rusů.

Ukrajinci odrazili sedmnáct útoků

Ruské jednotky své hlavní úsilí nyní soustředí v Doněcké oblasti, kde se dělostřelbou a leteckými útoky snaží zničit ukrajinské opevněné obranné pozice, informuje v pondělní ranní zprávě ukrajinský generální štáb. U Avdijivky, severně od Doněcku, se invazní vojska kvůli ztrátám stáhla na dříve obsazené pozice. Shromažďují své jednotky u Izjumu a připravují pokus o další ofenzivu.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve svém zhodnocení bojů předpokládá, že se ruské síly mezi městy Doněck a Izjum o obklíčení ukrajinských jednotek přestaly snažit a namísto toho chtějí dostat pod kontrolu celou Luhanskou oblast. Ukrajinský generální štáb uvedl, že aby zmařili budoucí ofenzivu, vyhodili obránci do povětří železniční mosty mezi Severodoněckem a Rubižným.

Šéf Luhanské oblasti Serhij Gajdaj uvedl, že při pondělním ostřelování města Severodoněck zahynulo nejméně deset civilistů. Gajdaj již dříve v pondělí uvedl, že silné ostřelování způsobilo požáry v obytných oblastech.

V neděli jednotky ukrajinské protivzdušné obrany sestřelily jedenáct vzdušných cílů, z toho dva vrtulníky Ka-52 a Mi-18, sedm bezpilotních letounů a dvě raketové střely, vyčísluje generální štáb. V Doněcké a Luhanské oblasti obránci podle něj odrazili celkem sedmnáct útoků a zničili tři tanky nepřítele.

Ruské ministerstvo obrany zase tvrdí, že raketami zasáhlo dvě velitelské pozice ukrajinské armády v Charkovské oblasti a další cíle, jako například sklady zbraní. Sestřelit se tam údajně podařilo jednu ukrajinskou stíhačku. Podobné útoky ohlásila ruská armáda rovněž v Donbasu, kde se jí prý podařilo zničit ukrajinské drony. Tvrzení obou stran nicméně nelze nezávisle ověřit. 

Na jihu země podle ISW útočníci zřejmě opevňují některé dobyté pozice, což naznačuje, že chtějí region dlouhodobě okupovat. Podle ukrajinských činitelů tam kopou zákopy a na různých místech v Mykolajivské, Chersonské a na západě Záporožské oblasti staví betonové zátarasy.

Rusko tvrdí, že na jihu sestřelilo další dvě ukrajinské stíhačky, jednu poblíž Hadího ostrova v Černém moři a druhou v Mykolajivské oblasti.

Běloruské manévry

Britské ministerstvo obrany sleduje, že Bělorusko přesunuje systémy protivzdušné obrany a dělostřelectvo na cvičiště na západě země. Ukrajina kvůli manévrům musí nechávat u společné hranice některé vojáky.

Britové připomínají, že Bělorusko se navzdory spekulacím z počátku konfliktu zatím do bojů nezapojilo. Umožnilo nicméně Rusku využít své území k zahájení útoku na Kyjev a Černihiv. Ze země startovaly i ruské letouny. 

Běloruský vůdce Alexander Lukašenko se podle ministerstva zřejmě snaží prokázat Moskvě podporu invaze, ale zároveň se nechce do války přímo zapojit kvůli obavám z reakce Západu, ukrajinského protiútoku a neshod ve vedení armády. 

Rusko nasazuje žoldnéře

Ukrajinský generální štáb na Facebooku napsal, že při bojích zemřelo dalších tři sta ruských vojáků, čímž se celkový počet padlých na ruské straně dostal na 27 700. Rusko nicméně uvádí výrazně nižší počty. Tvrzení obou stran však není možné potvrdit z nezávislých zdrojů.

Ruské armádě podle ISW zřejmě došli rezervisté, které lze rychle zapojit do bojů. Země, která rozpoutala válku, tak do svých jednotek nyní zařazuje bojovníky z rozličných zdrojů, včetně žoldnéřů či příslušníků různých domobraneckých skupin.

Podle ukrajinského generálního štábu nyní v Belgorodu prochází výcvikem asi dva a půl tisíce rezervistů, kteří se brzy zapojí do bojů. To však podle ISW nebude stačit k doplnění stavu invazních jednotek, které na některých místech údajně přišly až o dvacet procent svých příslušníků.

Institut tvrdí, že okupanti zapojují bojovníky ze soukromých vojenských organizací i do jednotek elitních výsadkářů, což označuje za šokující. Jedná se podle něj o dosud nejzřetelnější znamení toho, že Rusko vyčerpalo svoje dostupné vojenské zálohy.