Ukrajina válčí i v kyberprostoru. IT armádu tvoří tři tisíce hackerů

Horizont ČT24: Armáda ukrajinských hackerů (zdroj: ČT24)

Do války na Ukrajině se v řadách ukrajinské armády zapojily už tři tisíce lidí, kteří bojiště znají jen přes monitory svých počítačů. Každý den spouští kybernetické útoky proti ruským cílům. Koordinovaně, podle zadání kybernetického oddělení ozbrojených sil v Kyjevě. Jsou členy hackerské armády.

Nečekaně obohacené nabídky ruské satelitní televize se dočkali diváci v Moskvě. Při čekání na vojenskou přehlídku a projev prezidenta si přečetli, že mají na rukou krev tisíců Ukrajinců a stovek jejich dětí a že jim ruské televize a úřady lžou. V době ostré cenzury, kdy Rusko překrucuje historii a trestá i použití slova válka, šlo o husarský kousek – možná z dílny ukrajinských počítačových hackerů.

„Je mnoho lidí, kteří nemohou přímo jít do války, vzít do ruky zbraně. Proto vytváříme pro tyto lidi IT projekty, které jim umožní pomáhat ukrajinské armádě k vítězství tímto způsobem,“ popsal ukrajinský IT manažer Andrew.

Ukrajinský hacker začíná být pojmem. Podobně jako dřív nechvalně proslulé ruské trollí farmy. Po ruském vpádu začal pracovat proti agresorovi i kyjevský IT specialista Bodhan Ivaško. „Vytvořil jsem zbraň, kterou lidé použijí, a máme velitele, který rozhoduje, jak tu zbraň použít,“ přiblížil koordinátor ukrajinské IT armády. 

Vyvinul software s názvem Smrt tisíci jehlami. Napadá ruské počítačové sítě a nejsou k tomu ani třeba zvláštní znalosti. Stačí, aby velké množství lidí program stáhlo a rozbalilo. „Spustíte ho dvojím kliknutím a váš počítač nebo laptop se podílí na těchto útocích,“ vysvětlil.

Tvář armády hackerů

Armáda Ivaška požádala, ať útoky na denně se měnící cíle koordinuje. Jeho hackeři několik hodin blokovali transakce největší ruské banky, shodili stránky státní televize nebo blokovali servery proputinovské propagandy i on-linová nákupní centra. „Když lidé nedostanou svou objednávku jídla nebo něco takového, není to nic zásadního, ale přispívá to k podráždění. Vede to lidi, alespoň některé, aby se zamysleli, proč se to děje,“ uvedl.

Oficiálně tři tisíce armádních hackerů žijících na Ukrajině i mimo ni dohlíží na tisíce počítačů, na kterých běží Ivaškův program. Autor programu ukazuje svou tvář jako jediný. Ostatní se drží v pozadí – podobně jako hnutí Anonymous, které Rusku vyhlásilo kybernetickou válku hned druhý den po napadení Ukrajiny.