Rusové pronikli do oceláren Azovstal, na místě se tvrdě bojuje. U Charkova se Ukrajincům podařila protiofenziva

Události: Bojový souhrn dne, 4. květen (zdroj: ČT24)

Ruské jednotky ve středu pronikly do oceláren Azovstal v Mariupolu a na místě probíhají tvrdé boje. Na svém webu to napsal list Ukrajinska pravda s odvoláním na nejmenované zdroje, přičemž o těžkých bojích o ocelárny informoval i starosta Mariupolu Vadym Bojčenko. Institut pro studium války (ISW) uvedl, že ukrajinská protiofenziva zatlačila Rusy asi čtyřicet kilometrů východně od Charkova a dodal, že by mohla vytvořit podmínky pro širší operaci. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu prohlásil, že považuje za legitimní útočit na Ukrajině na vozidla převážející zbraně dodávané NATO.

On-line přenos
Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)
6:47

Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

5:54

Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
Zdroj: ČT24
5:49

Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

Ruský útok začal už v úterý večer po částečné evakuaci civilistů z oceláren, během středy se Rusové prodrali do areálu oceláren, které předtím bombardovali a ostřelovali. Spojení s ukrajinskými vojáky během útoku vypadlo, ale mezitím se podařilo obnovit, uvedla večer agentura Unian. Ukrajinští vojáci a dosud neevakuovaní civilisté využívají kryty v podzemí oceláren. Mnozí vojáci jsou ranění. 

„Druhým dnem pokračují pokusy o dobytí oceláren. Ruská vojska už pronikla na území Azovstalu,“ řekl v rozhlasovém rozhovoru hlavní ukrajinský vyjednávač s ruskou stranou, předseda poslaneckého klubu vládní strany Davyd Arachamija podle agentury Unian. Další podrobnosti Arachamija nesdělil. Agentura dodala, že Arachamija se odvolával na velitele pluku Azov, který společně s námořními pěšáky, pohraničníky a gardisty ocelárny brání.

Ukrajinský generální štáb ve večerním hlášení o situaci na bojišti uvedl, že se ruská vojska snaží zničit ukrajinské jednotky v ocelárnách, ale neúspěšně.

O těžkých bojích o ocelárny informoval i starosta města Vadym Bojčenko. „Naši stateční chlapci brání tuto pevnost, ale je jim velice těžce, protože pevnost ostřelují (Rusové) těžkým dělostřelectvem, tanky a i z lodí a bombardují z letadel,“ řekl starosta ukrajinské televizi. V ocelárnách podle něj ještě zůstávají stovky civilistů, včetně více než třiceti dětí. „Bohužel dnes vypadlo spojení, a tak nevíme, co se děje, zda jsou v bezpečí, anebo ne. Ještě včera spojení bylo, dneska nemohu nic komentovat,“ dodal starosta podle agentury Interfax-Ukrajina.

Ukrajinská protiofenziva zatlačila Rusy u Charkova

O ukrajinské operaci východně od Charkova podle ISW informoval i vysoký americký činitel, v souladu je i se zprávami ze sociálních médií z ukrajinských i ruských zdrojů, že ukrajinské jednotky převzaly 2. května kontrolu nad obcí Staryj Saltiv. K bojům v nedalekém Donbasu uvedlo britské ministerstvo obrany, že se ruské síly nejspíš pokusí dobýt Kramatorsk a Severodoněck, který ostřelují od února.

Protiofenziva ohrožuje ruské pozice v okolí města. „Tato možnost může pro Rusy představovat dilema – zda posílit své pozice v okolí Charkova, aby zabránili takové širší ukrajinské operaci, nebo zda riskovat ztrátu většiny či všech svých pozic v dělostřeleckém dosahu města,“ uvedla ISW ve středeční zprávě.

Donbas

Podle britských tajných služeb ruská armáda soustředí dále jednotky mezi Charkovem a Donbasem. U Izjumu Moskva nasadila 22 praporních uskupení, každá z těchto taktických jednotek má 600 až 800 vojáků a důstojníků, zhruba desítku tanků a disponuje značnou palebnou silou.

Postupovat budou nejspíš po severní ose a pokusí se o dobytí měst Kramatorsk a Severodoněck. Tím by invazní síly upevnily svou vojenskou kontrolu nad severovýchodním Donbasem. Dobytí oblastí by jim navíc poskytlo záchytný bod pro pokus o odříznutí ukrajinských sil v regionu, uvedlo britské ministerstvo obrany.

Východní Ukrajina je nyní místem nejtěžších bojů v zemi, analytici očekávají, že se ruské síly pokusí ukrajinské síly obklíčit. Postupují však pomalu, protože ukrajinští bojovníci se zakopávají a používají k útoku na protivníka zbraně dlouhého dosahu, upozorňuje agentura Reuters.

Jihovýchodněji ruské síly podle ISW pokračovaly v přeskupování na ose Doněck–Luhansk v pravděpodobné přípravě na postup ve směru na Lyman a Slovjansk.

Provedly také omezenou pozemní ofenzivu v Záporožské oblasti sousedící na jihu s Donbasem, píše ISW. Podle vedení ukrajinské armády obranné síly ruskou ofenzivu odrazily.

Ruské rakety dopadaly napříč Ukrajinou

Ruská raketa ve středu večer zasáhla centrum ukrajinského města Dnipro, píše Ukrajinska pravda. Na sociálních sítích se podle BBC objevily záběry oblaků dýmu nad silničním a železničním mostem, který spojuje dvě části oblastního města.

„Ostřelováno je centrum Dnipra. Nevycházíme z krytů!“ napsal starosta města Borys Filatov na sociálních sítích. Šéf ukrajinských drah uvedl, že ostřelování mířilo na železnici, ale žádný železničář nebyl zabit a škody bude možné posoudit po skončení náletu. Ostřelována byla i další dvě oblastní města, Záporoží a Čerkasy, ale podrobnosti dosud nejsou známy.

Letecký poplach byl podle deníku druhým dnem za sebou vyhlášen ve všech oblastech Ukrajiny, s výjimkou okupovaných území. O den dříve se ruské večerní nálety a ostřelování zaměřily na elektrifikované trati na západě země a v centrální části Ukrajiny. Nejvíce střel dopadlo na objekty drah u Lvova. Ruská raketa také poprvé zasáhla Zakarpatskou oblast. V důsledku úterního ostřelování se ve středu zpozdila padesátka osobních vlaků.

Ukrajinský generální štáb ve své pravidelné ranní zprávě uvedl, že Rusko provedlo raketové útoky ve snaze zničit dopravní infrastrukturu v osmi ukrajinských regionech – konkrétně v Dněpropetrovské, Kirovohradské, Lvovské, Vinnycké, Kyjevské, Zakarpatské, Oděské a Doněcké oblasti.

Ukrajinská média o silných explozích v některých městech, jako je Lvov nebo Dnipro, informovala také v úterý. Zasažen byl i blíže neupřesněný objekt v horách Zakarpatí, uvedl Viktor Mykyta – hlava oblasti. Podle ukrajinských médií šlo o první ruský úder v regionu od začátku války.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že rakety ve středu vyřadily z provozu šest železničních stanic, které sloužily k dodávkám zbraní ze západních zemí. „Ukrajinské skupině vojsk na Donbasu přes ně byly dodávány zbraně a munice vyrobené v USA a evropských zemích,“ tvrdí mluvčí ruského resortu obrany Igor Konašenkov. Podle Kremlu měly ruské střely zasáhnout celkem čtyřicet vojenských cílů včetně čtyř muničních skladů. 

Rusko se ústy ministra obrany Šojgua vyjádřilo k širší problematice dodávek zbraní: „USA a jejich spojenci z NATO dál na Ukrajinu posílají zbraně. Chtěl bych poznamenat, že považujeme za legitimní ničit jakoukoli dodávku Severoatlantické aliance, která dorazí do země se zbraněmi nebo materiálními prostředky pro ukrajinské ozbrojené síly.“

Vysoce postavený činitel amerického ministerstva obrany novinářům sdělil, že drtivá většina houfnic, které Spojené státy slíbily jednotkám obránců, už je v jejich rukách. Ukrajinci údajně za tři týdny od oznámení prvních dodávek převzali devadesát procent z devadesáti vyčleněných dělostřeleckých systémů.

Boj o čas, popsal situaci na Ukrajině bezpečnostní analytik

„Rusko si uvědomuje, jak důležité jsou pro Ukrajinu a ukrajinskou armádu dodávky těžkých zbraní. Snaží se tyto dodávky přerušit vyřazením elektrické rozvodné sítě, tím i železniční dopravy,“ okomentoval bezpečnostní analytik Centra transatlantických vztahů CEVRO Institutu Daniel Koštoval.

Bojová fronta je podle něj aktuálně poměrně stálá a dochází na ní k pohybům maximálně o desítky kilometrů. Drobná iniciativa přesto zůstává na straně Ruska, domnívá se analytik. „Po maličkých kouscích se mu daří ukrajovat ukrajinské území,“ řekl ve vysílání ČT24. „Pokud Ukrajina nebude významně posílena a nedokáže zformovat strategickou rezervní armádu, která by byla přisunuta na bojiště, bude zřejmě muset postupně ustupovat v místech, kde bude Rusko vyvíjet zvýšený vojenský tlak,“ popsal.

Připomněl, že na zbraňové systémy, které míří do země ze Západu, není ukrajinská armáda zvyklá a vojáky bude třeba nejprve naučit, jak je obsluhovat. „Je to vlastně boj o čas,“ uzavřel.

Studio ČT24: Rusko bombardovalo ukrajinská města (zdroj: ČT24)

Pokračuje evakuace z Mariupolu

Boje se stále vedou i v obklíčeném Mariupolu, který je s výjimkou tamních oceláren Azovstal obsazen Rusy. Druhým dnem se z továrny pokouší evakuovat civilisté, podle oblastního guvernéra Pavla Kyrylenka to podporuje OSN a Mezinárodní výbor Červeného kříže. Autobusy už z Mariupolu vyjely, oznámil brzy odpoledne Kyrylenko na Facebooku.

Konvoj podle něj míří na severozápad do Záporoží, které je pod kontrolou ukrajinských sil. Po cestě má vyzvednout i další zájemce o evakuaci a přidat se k němu mohou i lidé v osobních automobilech. Kolik autobusů se v koloně nachází a zda se povedlo evakuovat další civilisty z Azovstalu, který zůstává poslední výspou ukrajinského odporu, nesdělil. 

Evakuovaní civilisté z mariupolského Azovstalu přijeli do Záporoží
Zdroj: Ueslei Marcelino/Reuters

O snaze zorganizovat během středy další evakuaci z Mariupolu informovala už dříve ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. „Mariupolská humanitární operace pokračuje. Pokud to dovolí bezpečnostní situace, plánujeme na středu evakuaci z Mariupolu do Záporoží,“ cituje Unian Vereščukovou. Podle ní se ukrajinské úřady pokusí zajistit odvoz civilistů i z Vasylivky ležící jižně od Záporoží a města Tokmak ležícího několik desítek kilometrů na jihovýchod od Vasylivky.

Agentura DPA podotýká, že v Mariupolu je evakuace plánovaná od nákupního centra Port City na západě města. Leží několik kilometrů od Azovstalu, kde se podle starosty Vadyma Bojčenka ukrývají asi dvě stovky civilistů a obránci Mariupolu. Jinde ve městě je podle něj asi sto tisíc civilistů, čtvrtina počtu, který tam žil před ruskou invazí na Ukrajinu. Město, které až na Azovstal ovládají Rusové, je do velké míry zničené.