Testy prokázaly 18 tisíc nových případů covidu. Pražské nemocnice přebírají pacienty z Moravy, samy ruší operace

Testy ve středu potvrdily 18 004 případů onemocnění covid-19 v Česku. Je to nejvyšší středeční hodnota od začátku epidemie. O týden dříve, kdy však byl státní svátek, byl denní přírůstek nižší o 3859 případů. V nemocnicích je podle posledních údajů 5886 lidí s prokázanou koronavirovou nákazou. V těžkém stavu je 848 z nich, což je nejvíc za posledních sedm měsíců. Přibývá nemocnic, které kvůli počtu covidových pacientů omezují operace, od čtvrtka k nim patří i pražská Bulovka a Krč, v pondělí přibude Motol. Pražské nemocnice se navíc musí postarat o pacienty z Brna, kde již zdravotnickým zařízením dochází volná kapacita. Vláda vyhlásila nouzový stav.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Ve čtvrtek odpoledne se mimořádně sešla vláda v demisi a znovu vyhlásila nouzový stav. Platit bude od čtvrteční půlnoci na třicet dní. V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni 12. března, podruhé loni 5. října. Ve druhém případě po několika prodlouženích platil do 11. dubna. Podle zákona o bezpečnosti musí vláda o vyhlášení nouzového stavu neprodleně informovat sněmovnu, která může vyhlášení zrušit.

Nárůst počtu nových případů oproti minulé středě byl více než čtvrtinový. Minulou středu sice byl státní svátek, ale celkový počet provedených testů byl přesto vyšší než nyní. Tuto středu jich podle průběžných údajů laboratoře provedly 78 800, zatímco 17. listopadu otestovaly 85 100 vzorků. Poměr se ale ještě pravděpodobně změní, protože údaje o testech za předchozí den se do statistik dostávají se zpožděním.

I tak je aktuální osmnáctitisícový přírůstek nejvyšší středeční údaj za celou dobu pandemie. Nejvyšší číslo z týdne obvykle vykazují laboratoře po úterku, kdy se vyhodnocují metodou PCR vzorky odebrané po víkendu. V dalších dvou dnech jsou čísla obvykle nižší, v pátek ale často opět vzrostou. Z lidí, kteří byli ve středu pozitivně testováni, bylo 67 procent neočkovaných a tři procenta neměla testování dokončené.

Na své nové maximum se ve středu dostala sedmidenní incidence. Na sto tisíc obyvatel připadá 1097 případů nákazy potvrzených za poslední týden. Ve středu předchozího týdne to bylo 819. Současná incidence je druhá nejvyšší na světě po Slovensku. Donedávna ještě mělo vyšší relativní počet nakažených Rakousko, to se již změnilo. Rakousko i Slovensko navíc zavedly celostátní uzávěru ve snaze počet případů snížit. Čeští politici takový scénář odmítají.

Nejvyšší incidenční číslo vykazují kraje Olomoucký a Zlínský. V Olomouckém kraji se počet nových případů na sto tisíc obyvatel za poslední týden blíží 1500. Ve Zlínském kraji je to 1363 případů. Naopak v kraji Karlovarském, který má nejnižší incidenci, testy za poslední týden odhalily 419 případů nákazy na sto tisíc lidí. 

Pacienty z přetížených brněnských nemocnic odvezly sanitky do Prahy

V nemocnicích bylo ve středu 5886 pacientů s koronavirovou infekcí. Oproti předchozímu dni klesl počet hospitalizací zhruba o sto. V mezitýdenním srovnání naopak přes 1100 pacientů přibylo. V těžkém stavu je 848 hospitalizovaných, nejvíc od letošního 21. dubna.

Z nově hospitalizovaných pacientů bylo ve středu šedesát procent zcela neočkovaných nebo s nedokočenou vakcinací. Z lidí, kteří nově potřebovali intenzivní péči, bylo neočkováno pětašedesát procent.

Situace v nemocnicích je horší na Moravě. Nejenže jsou na mnoha místech zrušeny operace, některé nemocnice již nedokážou pojmout všechny pacienty, kteří přicházejí. Svoji kapacitu naplnily nemocnice v Hodoníně a Ivančicích, nemocnice v Krnově zatím zastavila všechny plánované operace. „Situace je natolik vážná, že potřebujeme další lůžka a k nim personál. Z toho důvodu jsme plánované ortopedické i chirurgické výkony zastavili,“ uvedl ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

Potíže ale mají i největší moravské nemocnice, k nimž patří obě brněnské fakultní. Aby poněkud uvolnily svoji kapacitu, domluvily se s pražskými nemocnicemi, že do nich přepraví osmnáct covidových pacientů. Původně jich mělo být devatenáct, nakonec jede o jednoho méně – čtrnáct standardních a čtyři na umělé plicní ventiulaci. „Důvodem je, že někteří standardní nakonec přes noc nechtěli,“ ozřejmil krajský koordinaátor intenzivní péče Vladimír Šrámek z Fakultní nemocnice u svaté Anny.

Ráno přijela do Brna velkokapacitní sanitka Fénix pražské záchranné služby, aby odvezla deset pacientů z Fakultní nemocnice Brno. Další čtyři pacienty naložily sanitky jihomoravské záchranky. Tato kolona vyrazila kolem desáté dopoledne do Prahy.

Sanitka Fénix přijela pro covidové pacienty do FN Brno, převeze je do Prahy
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Sanitku Fénix doprovázel i koordinační a doprovodný vůz pražské záchranné služby, policie a dvojice hasičů. Ti podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) pomáhají s naložením a vyložením pacientů.

„Deset pacientů z Fénixe předají záchranáři ve FN Motol a FN Bulovka v tomto pořadí a kolegové od Asociace samaritánů ČR dalších pět ve VFN,“ uvedla pražská zdravotnická záchranná služba.

Jihomoravští záchranáři na Facebooku také uvedli, že další dva pacienty, kteří vyžadují umělou plicní ventilaci, převezli do VFN a Nemocnice Na Homolce. Plánované přijetí jednoho pacienta na ARO potvrdila mluvčí Homolky Martina Dostálová.

Dva pacienty v nejtěžším stavu neodvezly sanitky, přepravoval je armádní vrtulník. S prvním pacientem již doletěl do Motola, druhého čekají večer. Podle náměstka Fakultní nemocnice Brno Ondřeje Ludky byl výběr vhodných kandidátů pro přepravu komplikovaný. Přes noc se například zhoršil stav jednoho z pacientů, kteří měli jet. „Navíc řešíme i to, že máme pacienty ležící na břiše, což nám do vrtulníku nevezmou. Do vrtulníku je kapacita pacienta 130 kilo, máme ale třeba i pacienta se 170 kily,“ popsal Ludka.

Plánovanou péči ale omezují již i pražské nemocnice. Od čtvrtka k tomu přistoupila Fakultní nemocnice Bulovka a následně oznámila zastavení neakutních výkonů i krčská Fakultní Thomayerova nemocnice. „Důvodem zastavení takzvaných elektivních výkonů je přetížení nemocnice hospitalizovanými covid pozitivními pacienty,“ uvedla nemocnice na Twitteru. Od pondělí se nebudou plánované výkony, které lze odložit, konat ani v Motole, který je největší nemocnicí v republice. 

Ve středních Čechách má vážné potíže i příbramská nemocnice. Ta oznámila, že od pondělí bude provádět pouze neodkladné a onkologické operace a uzavře chirurgické odborné poradny. V nemocnici nyní leží 68 lidí s koronavirem, z toho pět je ve vážném stavu. Oproti minulému týdnu přibylo podle mluvčího nemocnice Martina Janoty asi dvacet pacientů.

Naopak v Pardubickém kraji je situace zatím relativně dobrá. Hejtman Martin Netolický (ČSSD), který byl hostem Událostí, komentářů, uvádí, že co se týče obsazenosti lůžek, pohybuje se zhruba na polovině nejvíc vypjaté péče z jara tohoto roku. Je ale podle něj evidentní, že bude potřeba další zdravotní personál a nutné povolat mediky.

Události, komentáře: Martin Kupka, Karel Havlíček a Martin Netolický (zdroj: ČT24)

Očkování alespoň zahájilo 6,6 milionu lidí. Před Vánoci přijdou vakcíny i pro děti

Zdravotníci podali ve středu 55 654 dávek vakcíny proti covidu, z toho 26 658 byly posilující dávky. Celkový počet aplikovaných dávek od začátku očkování přesáhl 13,2 milionu, alespoň zahájené očkování má 6,6 milionu lidí.

Očkovat se zatím nemohou děti do 12 let. Evropská léková agentura ale schválila vakcínu Corminaty pro děti starší pěti let, Česko již má předobjednanou již od září. Podle Chytré karantény přijde prvních 300 tisíc dávek 20. prosince.

Od začátku epidemie loni v březnu zemřelo 32 523 lidí s prokázaným covidem z více než dvou milionů prokazatelně nakažených. Od začátku listopadu stoupl počet úmrtí zatím o 1660 případů.

Ministerstvo školství nakoupí testy pro školy za 30 milionů

Ministerstvo školství uzavřelo smlouvu se společností Batist Medical o dodávce dalších testů pro školy. Jejich žáci by se měli testovat každé pondělí nejméně do února. Nyní stát doobjednal 1,6 milionu antigenních samotestovacích sad, zaplatí za ně 30 milionů korun.

Batist Medical zvítězila v tendru Správy státních hmotných rezerv na dodávku testů pro školy letos v létě a dodala samotesty pro dvě vlny celostátního testování na začátku školního roku. Konkrétně šlo o testy od čínského výrobce Genrui BioTech.

Na většinu z 15,4 milionu samotestů, které budou podle ministerstva školství ještě potřeba, ale bude potřeba zajistit novou veřejnou zakázkou.