Primář z Domažlic: Pacientů v kritickém stavu umírá většina. Takové statistiky jsme nikdy neměli

Události: Nemocnice na hraně kapacity (zdroj: ČT24)

Nemocnice v Česku jsou na hraně svých možností. Pacienti s covidem plní jednotky intenzivní péče, mnozí se neobejdou bez umělé plicní ventilace. V některých krajích už není žádný prostor pro navyšování počtu lůžek. Lékaři se zároveň shodují na tom, že poslední dobou se na jednotku intenzivní péče dostávají také mladší pacienti. V nemocnicích se s covidem léčí bezmála šest tisíc lidí, zhruba pětina pak právě na odděleních intenzivní péče. Počet nakažených ve vážném stavu začal znovu narůstat před dvěma týdny. Pod devět set neklesl od začátku roku.

Ještě donedávna přijímala Domažlická nemocnice pacienty z vytíženějších zařízení, teď by takovou pomoc sama potřebovala. Oddělení pro nakažené s nejtěžším průběhem covidu je plné.

„Včera ráno se nám uvolnilo místo. Bohužel úmrtím jednoho z pacientů. Ale během dvou hodin jsme byli zase naplněni. Psychicky je to náročné. Těch pacientů, kteří se dostanou na ventilátor a jsou v kritickém stavu, umírá určitě víc než polovina. Takové statistiky jsme nikdy neměli,“ popsal situaci primář z Domažlické nemocnice Vojtěch Hynek.

Obsazené jsou od víkendu i všechny další covidové jednotky. Počty pacientů v Domažlické nemocnici začaly rychle stoupat v posledním týdnu. „Pacienty propouštíme v předvečer plánovaného termínu, aby uvolnili lůžko. V rámci spolupráce se nám dařilo některé pacienty odklonit do Plzně nebo Klatov, ale co mám informaci, i tam je teď plno,“ dodal ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček.

Přesto jsou v nemocnici některá oddělení úplně prázdná a připravená k použití. Například gynekologické oddělení vyčlenili pro dalších 16 covidových pacientů. Otevřít ho ale nemůžou, chybějí zdravotní sestry.

Máme stále málo zdravotníků, hlásí nemocnice

Nedostatek personálu stále řeší i zdravotníci v Chebu. Posily, které tam nastoupily minulý týden, nestačí. Původně ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) slíbil, že do chebské nemocnice dorazí na pomoc tři lékaři. O víkendu tam ale začali pracovat prozatím jen dva, které poslala armáda.

„Jsme dva na oddělení, staráme se o pacienty s interními nemocemi převážně jako následek covidového zápalu plic. My jsme zvyklí z armády i na polní podmínky z misí,“ uvedl armádní internista Vladimír Pavlík.

Situace se postupně horší také v Prachaticích. Péči tam teď častěji potřebují mladší lidé, šedesátníci i padesátníci. „Vytíženost JIP je daleko vyšší než na podzim. Mladší pacienti tam pobývají opravdu tři čtyři týdny, než se stabilizují a dostanou se na standardní oddělení,“ vysvětlil lékař z interního oddělení prachatické nemocnice Pavel Lipták.

Intenzivní lůžka jsou plná taky v Náchodě. Situaci tam komplikuje i nákaza mezi zdravotníky. Pomáhají vojáci, a to zatím do konce února. Podle vedení ale budou potřeba déle.

„Zrovna před chvilkou mi volali, že ve Dvoře je pacient na umělé plicní ventilaci, jestli jsme ho schopni přijmout, řekl jsem, že bohužel nejsme, protože jsme plní,“ doplnil primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení náchodské nemocnice Petr Štěpánek.

Ochranné obleky by tam brzy mohli oblékat také dobrovolníci, kteří prošli školením Českého červeného kříže. Ten plánuje nově vysílat tříčlenné týmy do nejvytíženějších nemocnic v různých krajích. Zapojit se plánuje i student lékařské fakulty Patrik Weiss: „Není pro mě problém dojet kamkoliv.“

Větší zájem o práci dobrovolníků očekává Český červený kříž v nejbližších týdnech. Od října u něj kurz ošetřovatelství absolvovalo přes pět tisíc lidí.