V domovech pro seniory jsou kvůli covidu volná místa, rodiny se o starší příbuzné starají doma

Události: Kapacita domovů pro seniory (zdroj: ČT24)

V domovech pro seniory mají volnější kapacity. Jedním z důvodů jsou úmrtí lidí s covidem. Řada rodin se také rozhodla, že bude o seniory kvůli možné nákaze pečovat sama doma. Na podzim také klesl zájem o pobytové služby. To se ale už začíná měnit.

Manželé Maškovi prodělali koronavirus a už se o sebe nedokázali postarat. V domově pro seniory strávili první Vánoce. Teď je čeká stěhování do dalšího zařízení, kde se uvolnila lůžka.

„Budeme blíž k dětem a oni k nám budou i známí moci zajet. To je důležité, že člověk nestrádá duševně,“ řekl Miroslav Mašek.

Kapacity se uvolnily i kvůli tomu, že se rodiny strachovaly dát seniory do domovů, hlavně na podzim kvůli šířící se nákaze. Navíc měly obavy, že se nebudou moci vídat.

„Máme volnější kapacity, to je pravda, ale je to z toho důvodu, že v momentě, kdy jsou nákazy v zařízeních, tak nesmíme přijímat jiné klienty než ty, kteří prošli onemocněním a mají lhůtu 90 dní,“ vysvětlila ředitelka Domova u Biřičky a viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Daniela Lusková.

Zájem o terénní a odlehčovací služby

Řada rodin se rozhodla o seniory postarat doma. Mimořádně žádaná je teď terénní i odlehčovací služba. „V této chvíli by to mohla být velká pomoc pro rodiny, které se ocitly v karanténě,“ dodala sociální pracovnice a manažerka organizace Život 90 Terezie Šmídová.

Odlehčovací služba mnohdy slouží jako přestupní stanice do domovů pro seniory, po kterých opět roste poptávka. „Rodiny se dostaly na pokraj sil a už nezvládají tu péči,“ uvedla generální ředitelka domovů Clementas Renata Prokešová.

Jenže najít vhodnou službu je složitější. Omezené jsou osobní prohlídky. „Když vezmu třeba formu Skypu, můžu vás provést po pokoji, ukázat, vybrat si lůžko. Jsem pro to, aby tam byl osobní kontakt na začátku. Konkrétně by toho člověka mělo zajímat, jaký má pokoj, zaměření, zdravotní péči,“ vysvětlila Prokešová.

Navíc ředitelka zavádí v Janovicích jedno z prvních postcovidových oddělení. Nově je podpořil resort práce a sociálních věcí. Přibývá totiž seniorů, kteří mají po prodělané nemoci větší dechové, pohybové i neurologické potíže.