Izolace přináší psychické problémy, obnovení návštěv v domovech seniorů je ale daleko

Události: Návštěvy v domovech seniorů (zdroj: ČT24)

V Česku se pomalu rozvolňují opatření proti šíření koronaviru, vláda ale zatím nepočítá s tím, že by umožnila rodinám navštěvovat domovy pro seniory a podobné ústavy. Až se tak stane, o režimu návštěv rozhodnou sami ředitelé domovů. Izolace se už nyní podle provozovatelů a psychologů negativně odráží na psychice klientů i lidí, kteří zůstali sami doma.

Svou bránu domov U Biřičky na Královéhradecku zavřel všem hostům před měsícem a půl. Od té doby sem za více než třemi stovkami klientů největšího domova pro seniory v regionu nevkročil nikdo z příbuzných, přátel či známých.

„Ti lidé byli zvyklí na pravidelný a třeba i každodenní kontakt. Teď se už řadu týdnů neviděli, takže psychické dopady jsou velké. Ti lidé smutní,“ konstatuje ředitelka domova U Biřičky Daniela Lusková. Klientka Marie Doležalová slova ředitelky potvrzuje: „Lituji, že se nemůžeme stýkat, celé rodiny, ale nedá se nic dělat.“

Ve spojení se svými rodinami jsou klienti domova zejména přes telefon či tablety. „Oni se zeptají, jak se máš. Já jim řeknu tak a tak a druhý den je to stejné. Takže ptáček v kleci, nebo v takovém nóbl vězení,“ popisuje další z klientů Jan Sas.

V domově U Biřičky nevylučují, že takový režim potrvá třeba až do konce roku. Sama vláda s úplným uvolněním opatření týkajících se seniorů a zařízení pro ně nechce spěchat. „Počítáme s tím v létě nebo až po létě, podle aktuální situace,“ avizuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Senioři jsou ohroženi nákazou koronavirem a také jsou ohroženi sociální deprivací, protože už dlouhodobě i kvůli chřipkové epidemii byly zakázány návštěvy,“ upozorňuje lidovecký poslanec a člen ústředního krizového štábu Vít Kaňkovský.

Strach, úzkost a osamělost

Linku organizace Život 90 pro seniory denně využije až osmdesát klientů. Nejčastěji se svěřují s obavami a osamělostí, připouští vedoucí linky František Horák. „Objevuje se tam ve větší míře strach, úzkost, obava z toho, jak to bude, jak dlouho bude trvat izolace. Nemůžu se setkat s vnoučaty, moje děti mě nemůžou přijít navštívit,“ popisuje opakující se témata Horák.

Přestože kabinet chystá uvolňování pravidel v domovech pro seniory až mezi posledními, drobné úpravy ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje na nejbližší týdny. Konkrétní ale ministryně Jana Maláčová (ČSSD) být nechtěla. „Zítra plán předložím vládě, a pokud ho schválí – a já předpokládám, že ano –, tak ho zveřejníme,“ avizuje.

„Máme asi třicet šest různých služeb v České republice a měly by být uvolněny všechny,“ věří předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.