TÉMA

Život 90

Sociální zařízení hlásí na léto plno. Rodiny je rezervují pro staré a nemocné blízké i půl roku dopředu

Rodiny, které pečují o dlouhodobě nemocné blízké, pro ně čím dál častěji na období prázdnin vyhledávají místa v sociálních zařízeních. Řada takzvaných odlehčovacích služeb ale hlásí vyprodané termíny až na půl roku dopředu. Služba přitom letos podražila zhruba o deset procent. Za den péče nemocný zaplatí zhruba sedm set korun.
6. 6. 2023|

Týraných seniorů přibývá, ministerstvo chce poslat do sociálních zařízení inspektory v utajení

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje nová pravidla pro kontroly ústavů sociální péče pro seniory. Nově by měly probíhat v utajení. Jde o reakci na přibývající případy šikanování a nevhodného zacházení s obyvateli domovů pro seniory. Podle policie se s takovou zkušeností svěří svým známým jenom zlomek lidí ve vyšším věku.
20. 1. 2023|

Drahé Česko: Kde mohou senioři získat sociální a psychologickou podporu?

Většina seniorů je odkázaná jenom na starobní důchod. Velká část z nich má proto obavy z vysoké inflace a mnozí se dostávají do tíživé finanční situace. O tom, kde získat sociální a psychologickou podporu, mluvila v pořadu České televize Drahé Česko vedoucí linky důvěry Senior telefon a Poradenského centra Život 90 Aneta Mundok Nitschová.
2. 11. 2022|

Inflace ohrožuje seniory. Někteří se snaží si přivydělávat

Vysoká inflace dopadá na všechny domácnosti. Jednou z nejcitlivějších skupin jsou senioři. Podle odborníků může jejich životní úroveň vlivem inflace výrazně klesnout. Samotní senioři už nyní častěji volají na krizové linky. Například na té, kterou provozuje organizace Život 90, se počet hovorů zvýšil zhruba o pětinu.
18. 4. 2022|

Seniory trápí psychické problémy. Na vině je válka i covid

Na krizových linkách, které pomáhají seniorům, stoupl počet hovorů až o třetinu. Covidová krize a nyní válečný konflikt na Ukrajině duševní potíže u starší generace ještě prohloubily. Potýkají se tak se strachem a úzkostmi.
6. 3. 2022|

V domovech pro seniory jsou kvůli covidu volná místa, rodiny se o starší příbuzné starají doma

V domovech pro seniory mají volnější kapacity. Jedním z důvodů jsou úmrtí lidí s covidem. Řada rodin se také rozhodla, že bude o seniory kvůli možné nákaze pečovat sama doma. Na podzim také klesl zájem o pobytové služby. To se ale už začíná měnit.
8. 2. 2021|

Seniory nelze paušalizovat, během covidu-19 ukázali svou statečnost, věří ředitel Života 90

Kvůli izolaci se senioři bojí vycházet a nevyznají se ve vládních opatřeních. Informace čerpají z televize či rozhlasu a potřebují jasnější komunikaci, apeluje ředitel organizace Život 90 Jaroslav Lorman. Zdůrazňuje ale, že starší lidi nelze paušalizovat a je potřeba rozlišovat nejen podle věku. Senioři podle Lormana v době koronaviru ukázali statečnost, protože čelí těžké psychické situaci.
10. 1. 2021|

Izolace přináší psychické problémy, obnovení návštěv v domovech seniorů je ale daleko

V Česku se pomalu rozvolňují opatření proti šíření koronaviru, vláda ale zatím nepočítá s tím, že by umožnila rodinám navštěvovat domovy pro seniory a podobné ústavy. Až se tak stane, o režimu návštěv rozhodnou sami ředitelé domovů. Izolace se už nyní podle provozovatelů a psychologů negativně odráží na psychice klientů i lidí, kteří zůstali sami doma.
22. 4. 2020|

Skauti a sousedé nosí seniorům nákupy, studenti míchají dezinfekci

Skauti budou pomáhat starším lidem, kteří požádají o pomoc na bezplatné Lince seniorů. Linku s číslem 800 200 007 dlouhodobě provozuje organizace Elpida. Informace z ní bude přebírat web skautskapomoc.cz, kde se dobrovolníci budou moct přihlásit k pomoci konkrétním lidem ve svém okolí. Kromě skautů pomáhají ostatním i jednotlivci.
20. 3. 2020|

Boj proti „šmejdům“: Ministerstvo chce ztížit uzavírání smluv po telefonu

Ztížit uzavírání obchodů po telefonu chce ministerstvo spravedlnosti. Změnou občanského zákoníku plánuje zakročit proti nekalým prodejcům zboží, takzvaným „šmejdům“. Novela počítá s tím, že pokud podnikatel kontaktuje spotřebitele telefonicky, musí poté ještě svou nabídku doručit v textové podobě. Smlouva by byla uzavřená až v momentě, kdy by spotřebitel odeslal stejnou formou svůj souhlas.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 20:05|