Inflace ohrožuje seniory. Někteří se snaží si přivydělávat

Události: Inflace dopadá na seniory (zdroj: ČT24)

Vysoká inflace dopadá na všechny domácnosti. Jednou z nejcitlivějších skupin jsou senioři. Podle odborníků může jejich životní úroveň vlivem inflace výrazně klesnout. Samotní senioři už nyní častěji volají na krizové linky. Například na té, kterou provozuje organizace Život 90, se počet hovorů zvýšil zhruba o pětinu.

„Lidé upadají do dluhů. Řeší situaci tím, že třeba vůbec netopí nebo se snaží spořit, kde se dá. Takže ten problém začíná být opravdu veliký,“ přiblížil ředitel organizace Život 90 Jaroslav Lorman. Také podle ekonoma a ředitele pro výzkum společnosti CETA Aleše Roda jsou problémy viditelné. „Většinu svých výdajů dávají na takzvané nezbytné statky – nájem, jídlo, energie, léky, maximálně nějaká menší mobilita. Vysoká inflace, kterou momentálně pozorujeme, je velmi zatěžuje,“ řekl.

V nejtěžší situaci jsou podle neziskových organizací senioři, kteří žijí sami. Mnozí šetří i na jídle. Ti, kteří ještě zvládnou pracovat, a hlavně zaměstnání ve vysokém věku seženou, si pak často snaží dál přivydělávat.

Jiřímu Dvořákovi je 82 let a žije sám. Za nájem v Praze zaplatí zhruba polovinu svého důchodu. „Pak z toho platím ještě elektřinu – za tu 1660 korun a za plyn 1200,“ podotkl. Ze zbytku nakoupí hlavně jídlo. Oblečení nekupuje. Na dovolenou nebo zábavu mu peníze nezbývají. Aby ušetřil, sám si vaří. Rostoucí ceny v obchodech sleduje s velkými obavami. Úspory totiž nemá – je po oddlužení.

Sama žije i 85letá Eva Mazurová z Chrudimi. Před třiceti lety ovdověla. Z důchodu poplatí vše nezbytné – bydlení, energie a jídlo. „Nežiji rozmařilý život. Jsem zvyklá na šetření. Ne že bych úzkostlivě šetřila, ale že bych rozhazovala, to také ne,“ popsala. Každý rok tak vyrazí na krátký výlet po Česku. Nové věci si už ale příliš nekupuje. I ona si zvyšujících cen v obchodech všímá. Aby ušetřila, pěstuje si na zahrádce zeleninu i ovoce.

Josef Florián z Prahy si k důchodu ve svých 72 letech přivydělává jako vrátný na Univerzitě Karlově. Bývalý učitel si práce na akademické půdě váží. Navíc mu přivýdělek pomáhá tlumit dopady vysoké inflace. I proto, že vidí, jak rychle ceny rostou, snaží se nějaké peníze ušetřit. Bojí se, aby byl za pár let schopný alespoň to nejnutnější zaplatit. Podobně jako on se na důchod snaží připravit většina Čechů starších 54 let. Zhruba pětina z nich to ale vůbec neřeší.

V Česku je aktuálně podle údajů správy sociálního zabezpečení téměř 2,3 milionu starobních důchodců. V předčasném důchodu je víc než 600 tisíc z nich. Průměrně pobírají necelých 15,5 tisíce korun. Nejnižší důchody do deseti tisíc korun má v Česku zhruba 95 tisíc seniorů. Nejvíc, přes 323 tisíc, jich dostává měsíčně 15 až 16 tisíc. Důchod přesahující 70 tisíc korun měsíčně pobírá v tuzemsku čtrnáct lidí.

Podle studie projektu Neviditelní, který mapuje a podporuje nejzranitelnější skupiny obyvatel, může vysoká míra inflace řadu seniorů uvrhnout do červených čísel. Týkat se to může až 889 tisíc lidí.

Situace samoživitelek

Podle odborníků nyní ale zdražování dopadne na všechny a problémy s penězi mohou mít i lidé, kteří inflaci doposud neřešili. Zchudnutí pocítí nejvýrazněji nízkopříjmové skupiny. Tou ohroženou jsou například i samoživitelé a samoživitelky.

Samoživitelce Libuši Popperové na tento měsíc zbývá 3450 korun. „To mám na všechno – na ošacení, na potraviny,“ přibližuje. Díky Klubu svobodných matek dostala od dárců hračky pro děti, oblečení z druhé ruky nebo některé potraviny. Právě na těch se snaží šetřit nejvíce. Jenže nyní je to kvůli inflaci složitější. Sama má stálé zaměstnání a kvůli zvyšujícím se cenám by ráda ještě další přivýdělek, jenže s dvěma malými dětmi jí už na něj nezbývá čas. Proto doufá, že alespoň nájemné jí nyní nepodraží.