Od léta bez přestávky. Palírny stále zpracovávají nadměrnou úrodu ovoce

Palírny stále zpracovávají ovocnou úrodu (zdroj: ČT24)

Palírny jedou naplno. Letošní nadprůměrná úroda ovoce dává zabrat všem – nejenom na Zlínsku. Už od letních prázdnin pracují některé pálenice, s výjimkou vánočních svátků, 24 hodin denně a zájem stále nepolevuje.

Do Hvozdné u Zlína přijel Václav Hlůžek až z Šumavy. Pálit si tady nechává čtvrtým rokem. Celé to přitom začalo sázkou s moravskými spolužáky na vysoké škole. „Hádky na koleji byly pořád, že nemůžu udělat slivovici ze švestek z Čech. No tak jsme se vsadili, já to sem přivezl a byla dobrá,“ popsal Hlůžek.

Vypálit skoro tisíc litrů kvasu teď zabere kolem sedmi hodin času. Předešlý zákazník Alois Hnilica už má hotovo. „S výsledkem pálení jsem velice spokojený, kvas jsem měl z krásně zralých švestek, dodržoval jsem zásady založení kvasu a gořalku neboli slivovicu jsme napálili na 50 stupňů,“ řekl Hnilica.

Nepřetržitý provoz potrvá do konce února

Pěstitelé i majitelé palíren si pochvalují nadprůměrné množství i kvalitu letošní úrody, hlavně švestek. „Při procesu pálení to jde poznat hlavně tak, že toho nateče hodně. Dalo by se říct, že z 300 litrů kvasu nám v průměru teče 40 litrů slivovice, takže to máme nějakých 10 až 15 procent z celkového množství kvasu,“ vysvětlil spolumajitel Pálenice Hvozdná Tomáš Sovadina.

„Začínali jsme na začátku prázdnin, v průběhu měsíce srpna jsme přešli na nepřetržitý provoz, který pokračuje až do konce února. Objednávky přichází stále, protože někteří nevěděli, jaké množství si mají objednat, takže čekali až na poslední chvíli,“ uvedl pracovník pálenice Březnice Otto Fišer.

Ceny za pálení ovocného kvasu letos zůstávají v podstatě stejné jako vloni. Zdražilo se jenom o koruny kvůli vyšším nákladům na likvidaci výpalků. Litr stoprocentního alkoholu se nejčastěji pohybuje kolem 250 korun.