V pálenicích vede třešňový i meruňkový kvas. „Alkoholová“ sezona vypukla předčasně a naplno

V pálenicích začala sezona (zdroj: ČT24)

Díky rychlému nástupu jara, teplému počasí a občasným srážkám se urodilo více ovoce než v předešlých letech. Podle odhadů půjde o druhou nejvyšší sklizeň od roku 2006. A dobrá úroda se projevuje i v pěstitelských pálenicích po celém Česku.

„Nejvíce se vozí třešňový kvas. Lidé pálí také meruňky,“ zjistil redaktor České televize Martin Laštůvka s tím, že například ve Velkém Týnci na Olomoucku jede palírna naplno.

Kvůli velkému zájmu tam pálí ve třísměnném provozu oproti loňskému nebo předloňskému roku, kdy pěstitele postihly jarní mrazíky, které zničily část úrody. Díky teplému počasí bude úroda nadprůměrná. Ovoce by mohl poškodit už jen zásadní zlom počasí – například krupobití. Drobní pěstitelé si úrodu zatím pochvalují. Otrhávají ty nejmenší plody, aby zbytek měl dostatek prostoru. 

Zatímco loni touto dobou byly pálenice ještě zavřené, letos pracují už od 1. července. Potvrdil to i majitel Pálenice Kopa na Prostějovsku. Sezona podle něj začala o dva až tři týdny dříve než loni. Stejné je to na Brněnsku. „Začali jsme asi o tři týdny dřív než loni a předloni“, řekl Ivo Lenský, majitel pálenice v Moravských Knínicích.

Zpracovávají hlavně drobné ovoce

V palírně v Jílovém u Prahy mají naloženo už osm tun ovoce od drobných pěstitelů. „Sběr začal o něco dřív než v předešlých sezonách. Je to dáno rychlým nástupem léta hned po zimě,“ sdělil Kamil Kutina, člen předsednictva Unie destilatérů. 

To, že bude ovoce dost, potvrzuje i Kamil Kutina z Jílového. „Úrodu očekáváme bohatou. Stromy jsou odpočaté, protože minulou sezonu se skoro nic neurodilo a je dostatek slunce,“ říká a doplňuje, že v oblasti okolo Prahy se nejvíc pálí jablka – někdy tvoří až 80 procent veškeré produkce. Letošní novinkou je u nich mandarinkovice a ananasovice. Po dlouhé době sem pěstitelé dovezli k vypálení i várku rybízu.

Velkou úrodu si slibují také na severu Moravy. „Tady u nás na vrchu pálíme hlavně jablka, ale i všechno ostatní. Švestky, třešně, meruňky,“ potvrzuje Jaroslav Hanzlík, zaměstnanec palírny v Petrovicích nedaleko Zlatých Hor.

Vypálit se přitom dá i ovoce potlučené od krup. „Ovoce, které bylo částečně poškozeno a má jen vzhledové vady a není je tak možné použít ke konzumu, může být nabídnuto firmám vyrábějícím ovocné destiláty,“ řekl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. „Pokud je ovoce poškozené hodně a zahnívají plody, použít se nedá,“ dodal.

Sklidí se o pětinu více, než je průměr

Letošní předpokládaná sklizeň by mohla být asi 185 tisíc tun, to znamená o 22 procent více oproti pětiletému průměru. Největší nárůst se projevuje u hrušní – činí 68 procent. Roste i sklizeň jablek, odhad je 18 procent. Čísla zveřejnil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

Palírny kontroluje intenzivněji také Celní správa. Nejčastějším prohřeškem je překročení povoleného množství litrů, které mohou lidé ročně vypálit. Na jednu domácnost je to maximálně 30 litrů destilátu se sníženou spotřební daní. „Celní správa je takové chování schopna odhalit a dlužnou částku spotřební daně vyměřit. Legislativa bohužel neumožňuje tuto daň doměřit pěstiteli, ale je vyměřována provozovatelům pálenice,“ řekla Hana Prudičová z Generálního ředitelství cel.

„Dále je nutné upozornit, že ovocný destilát z pěstitelského pálení nesmí být předmětem dalšího prodeje,“ dodala Prudičová s tím, že i tohle pravidlo je kontrolováno. V Česku je celkem 522 pálenic, z toho 342 na Moravě a ve Slezsku a 180 v Čechách.