Kočka, ptáci, ale medvěd žádný. Odchytová klec zatím láká jiná zvířata

Odchytová klec, která je nastražená na medvěda na jednom z hřebenů vsetínských Beskyd, zatím přilákala pouze jiná zvířata. Zatoulala se k ní kočka, v sobotu také ptáci. Medvěd, který se potuluje od září po Zlínském kraji, zatím ke kleci nedorazil. Nepřilákaly ho ani pachové stopy.

Tým odborníků, který po medvědovi pátrá, několik dní nevěděl, kde se šelma pohybuje. V úterý ale byly nově hlášeny škody, které medvěd způsobil. Podle Milana Orálka z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí jde o tři nebo čtyři potrhané ovce v Karolince.

Ochránci přírody k nainstalované kleci nechodí. „Jen v pondělí jsme tam obnovovali pachové stopy. V sobotu nám tam létali práci, přilákala je kukuřice, kterou jsme tam nasypali,“ uvedl Orálek. Případný pohyb medvěda v okolí klece by zachytily fotopasti.

S myslivci a ochránci přírody nyní hledá vhodné místo k odlovu odborník na uspávání velkých šelem, veterinář Lukáš Pavlačík ze zoo ve Dvoře Králové. „Celý den jsou v terénu, večer už bude na medvěda číhat,“ uvedl Orálek. Odlov divoké šelmy ve volné přírodě pomocí narkotizační střely je v Česku ojedinělý.

Pavlačík však již dříve ČTK řekl, že možné uspání medvěda je spíše jen doplňková alternativa a nedá se na ni spoléhat. Využitelná je spíše v případě, pokud by medvěd chodil pravidelně na jedno místo, což zvíře na Vsetínsku nedělá. Reálnější je spíše jej nalákat do odchytové pasti.